Találtak egy szigetet a Csendes-óceánon

2022. szeptember 23. 17:16

Egy műhold fedezte fel.

2022. szeptember 23. 17:16
null

A NASA egyik műholdja fedezte fel, hogy Tonga közelében keletkezett kiemelkedett egy új sziget a Csendes-óceánon. A tudósítok szerint egy víz alatti vulkánkitörés miatt keletkezett a földdarab. 

Az IFLScience nevű szervezet szerint a sziget csupán néhány óra leforgása alatt emelkedett ki a vízből a megszilárduló lávának köszönhetően –írja a HVG. A vulkánkitörés után a földdarab folyamatos növekedésben volt, egy héttel ezelőtt már 182 méter széles volt, négy nappal később már 24 ezer négyzetméteresnek mérték, a legnagyobb magassága pedig 10 méter.

A Landsat 9 nevű műhold által készített felvételen jól látni, ahogy a gőz és hamu felszáll a vulkánból, miközben szép lassan kinő ott egy sziget. Az elszíneződött víz a vulkáni kőzetet és ként tartalmazó savas kémhatás miatt néz ki úgy. A szakemberek szerint a sziget nem sokáig marad majd életben, a víz és a szél ugyanis a vulkáni kőzetet gyorsan erodálja.

Nyitókép: Planet Labs/AFP

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyugyesz
2022. szeptember 24. 20:45
Az ilyen becsületes papokat szokta megbüntetni a püspöke.
csulak
2022. szeptember 24. 17:26
az EP tagjait oda kenne szamuzni!
ittésmost
2022. szeptember 24. 15:48
- most látom, már ott tolong a fél ország
ittésmost
2022. szeptember 24. 15:47
na, pont oda akartam elvonulni a világ zaja, nyüzsgése elől... akkor marad az, hogy megyek a Margit-szigetre, ahová Arany is elvonult: "A tölgyek alatt Szeretek pihenni, Hova el nem hat Város zaja semmi. Zöld lomb közein „Áttörve” az égbolt S a rét mezein Vegyül árny- és fényfolt."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!