Lávaveszély miatt védőfalat kellett felhúzni egy erőmű köré Izlandon

2023. november 15. 06:50

Egy geotermikus erőmű került veszélybe az ország délnyugati részén.

2023. november 15. 06:50
null

Apokaliptikus viszonyokat teremtett a közelmúltban egy vulkán Izlandon. Védőfalat kellett építenie az izlandi hatóságoknak, hogy elkerüljék a lávaolvadás okozta esetleges katasztrófát – írta meg a BBC.

Nem ez az első természeti veszély, ami a közelmúltban fenyegette a térséget. Grindavik városából a közelmúltban több ezer embert kellett evakuálni, miután a vulkán körüli talajmozgás okozta földrengés órákon át megrázta a kikötővárost. A lakosok egy arra kialakított óvóhelyre menekültek. Később pár órára visszamehettek Grindavikba, hogy összegyűjtsék a legszükségesebb holmijukat.

Ezt is ajánljuk a témában

A földrengés következtésben a város útjain helyenként több méteres szakadékok is kialakultak.

Átmeneti megoldás

A hatóságok azt remélik, hogy a fallal megóvhatják a Svartsengi erőművet, azonban a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ez nem lesz elegendő, ha a vulkán kitör. A főváros Reykjavík melletti Reykjanes-félszigeten eddig közel 800 földrengést jegyeztek fel. A félsziget felszíne alatt pedig egy több mint 1500 méter hosszú, aktív lávafolyó húzódik.

A vulkanológusok szerint szerencsére kisebb kitörésre lehet számítani, mint azt korábban gondolták, de az esetlegesen kiömlő láva még így is komoly kárt okozhat a környező települések számára. Ugyan a magma több mint 800 méterrel a felszín alatt van, mégis úgy tűnik, hogy 

a vulkán a kitörés küszöbén áll.

***

Nyitókép: Arterra / Universal Images Group via Getty Images

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2023. november 15. 11:44
Aggódunk szegényekért, mert borzalmas látvány, amikor a Föld megnyilik alattuk és gőzölög. Éppen a napokban olvastam egy EU-s statisztikát, melyik Európa legboldogabb országa. Az első helyen Izland állt. Ez is ilyan mint a finn oktatás, melyről lassan kiderül, hogy nem is olyan szuper.
Obsitos Technikus
2023. november 15. 10:26
https://maps.app.goo.gl/xa887avg7gjjfyYN7 Ez egy 2021-es utcakép, itt is aktív ugyanez a vulkán.
Obsitos Technikus
2023. november 15. 10:22
https://maps.app.goo.gl/y8d8nXoJHhnGCYFB7 Nem új keletű a dolog, mint látható.
I feel the earth move under my feet
2023. november 15. 10:05
https://www.youtube.com/watch?v=m6JbemSdORo Láva, láva ding-dong...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!