Nekünk a magyar az István, a király

2012. augusztus 20. 11:33

István és Koppány, nyugatosok és keletesek, keresztények és pogányok, mi változott ezer év alatt?

2012. augusztus 20. 11:33

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2012. augusztus 21. 15:54
Hát. Nem tudom eldönteni, hogy melyikőjük butább. Durrbele vagy Feyszáll.
imres
2012. augusztus 21. 15:52
Azért aranyosak, akik reflektáltak hozzászólásomra. Az egyik belemagyaráz valamiféle kádári dumát, aminek semmi köze ahhoz, amit én gondolok. Nekem szimplán annyi jön le, amit első hozzászólásomban is írtam. Kár fokozni a témát, mert nem vagyok vevő rá. Nem is értem, miért jó az valakinek, ha megpróbálja elmagyarázni, hogy nekem miért nem tetszik az István a király? Miért jó? Nézzük a másik esetet. Szimpla idiotizmus. Az illető a mai kor viszonyait veszi alapul és liberális gondolkodásmódjával azt próbálja elmagyarázni, hogy Szent István mekkora zsarnok volt. Hát igen. Bár - tegyük hozzá - neki nagyobb szerencséje volt, hiszen akkor még nem pofázott bele a magyar ügyekbe Cohn-Bandita. Komolyra fordítva. Legyen már eszed, idióta barátom! A középkor céltudatos politizálása nem feltétlen járt együtt (nem is járhatott) a humanizmussal. Bizony, akkor a vitás ügyek elintézési módja - keleten és nyugaton egyaránt - a legyilkolászás, szemkiszúrás, megcsonkítás volt. Ugye, idióta liberális elvtársam, ez borzasztó! Az. De ettől haladtak előre vagy hátra az ügyek. Tudod?
durrbele
2012. augusztus 21. 11:24
A romantikus álmokkal, a magunk – korszerűnek vélt – képére faragott ország legendájával jó lenne mihamarabb leszámolni. Nem sikerülhet, nem sikerült soha senkinek. A romantikus álom, hogy a társadalom felülről formálható, egyszerűen hamis. És e hamisság, valahányszor az igazság próbája elé került, mindannyiszor vért, szenvedést és könnyeket hozott. S hosszabb távon sem a történelmi emlékezet főáramában, hanem a kultúrtörténet furcsa, perverz gnóm-gyűjteményében kapott csak helyet. Az ország urainak dolga nem a forradalom, hanem az ügyes alkalmazkodás elősegítése. Ha ezt tette István, nagyra tarthatjuk. Ha ezt tenné bárki, akit a nemzet élére emel sorsa, megbecsülhetnénk. De az erőszakos nemzetvezetők, a forradalmi pátosztól fűtött váteszek, a társadalom átformálására törő próféták, vezérek és hadurak, jobb, ha nem hiszik, hogy ők a történelem urai. A história nem tűr efféle urakat a nyakán." Értelmes gondolatok.Egy ember nem képes egy egész társadalnat megváltoztatni.Illetve erőszak árán ideig óráig fenn tarthatja uralmát.Sem Napoleon,sem Hitler,sem Sztálin vagy Kádár nemvolt képes a társadalom ellenében maradandód alkotni.Ezért István személyét sem szabad túldimenzionálni.Hogy mennyire látszik hiába való törekvése azt lelehet mérni itt is.Több a Koppány mint az István.Egynemzet felnőtt ahoz hogy megitélje elődeinek tettét és ez alapján emelje pédaképnek.Fidesz legnagyobb tévedése István ajnározása és Nagy Imre példaképpé emelése!mindkettő elfog tünni mert egy szabadságot szerető nép zsarnokot nem tekinthet példaképnek.Ha igen akkor tessenek örülni Kádár elvtársék uralmának is hiszen a nép javára cselekedtek,Akkor ez volt Magyarország túlélésének esélye!
kjkj945
2012. augusztus 20. 19:47
http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_%C3%81rp%C3%A1d-h%C3%A1z_csal%C3%A1df%C3%A1ja?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201208
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!