Kutató: A hunok nagy része nem mongolid, hanem europid volt

2021. augusztus 08. 18:06

Obrusánszky Borbála a Vasárnap.hu-nak elmondta, hogy meg kell változtatni azt a régi nézetet, miszerint a hunok tisztán mongolidok voltak.

2021. augusztus 08. 18:06
null

„Meg kell változtatni azt a régi nézetet, miszerint a hunok tisztán mongolidok voltak, ezért a Kárpát-medencében talált europid leletek közül nem egyet tévesen nem hunnak, hanem germánnak vagy szarmatának azonosítottak” – mondta Obrusánszky Borbála történész, az ulánbátori magyar nagykövetség vezetője a Vasárnap.hu-nak.

A történész szerint a hun származás tudata tény volt a középkorban. A történelmi forrásokon kívül régészeti leletek, antropológiai vizsgálatok is az ázsiai és az európai hunok, illetve a magyarok közti rokonságot mutatták ki, a legfrissebb tudományág,

az archeogenetika pedig konkrét bizonyítékokkal szolgál erre.

Obrusánszky úgy véli, hogy a Kaukázus környékéről előkerült források, régészeti leletek igazolják a magyar krónikák leírását és az Ázsiából származó hunok korai (Kr. u. I–II.. század) megjelenését.

„Ismeretes, hogy Hunor és Magor egy átjárót keresett, amit a szarvas mutatott meg nekik. Ez nem más, mint a grúziai Darial-hágó, amelynek mentén koncentrálódnak a hun leletek. A hunokról szóló kínai források is óriási segítséget jelentenek a kutatók számára. Ezeket azonban magyar szempontból kell feldolgozni, a mi krónikáinkkal és hagyományainkkal összevetni. Megdöbbentő, hogy mennyi egyezés található a hun és a magyar hagyomány között” – jelentette ki.

Mivel számos kutató hangoztatja, hogy nagyon kevés hun leletanyag van a Kárpát-medencében, Obrusánszky Borbála szerint végre meg kell változtatni azt a régi nézetet, miszerint a hunok tisztán mongolidok voltak, ezért a Kárpát-medencében talált europid leletek közül nem egyet tévesen nem hunnak, hanem germánnak vagy szarmatának azonosítottak.

 „A német kutatók a régebben megtalált csontleleteket újabb vizsgálatoknak vetették alá, melyekből kiderült, hogy a korábban germánnak tartott emberi maradványok hunok lehetnek” – mondta a történész, megjegyezve, hogy jelenleg a Magyarságkutató Intézet végez intenzív kutatást a hunok eredetével kapcsolatban, és reméli, hogy nemsokára áttörő kutatásokat publikálnak a témában.

Nyitókép: MTI Fotó, Mohai Balázs

Összesen 290 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GéKI
2021. augusztus 10. 14:42
"...az európai ősgén a Kárpát-medencében található a legnagyobb arányba." Nem tudjuk ez pontosan mit jelent, de azt tudjuk, hogy az ( I+J+E ) Y-DNS az valóban az egyik domináns a KM - ben - tegyük hozzá., hogy az R - mellett -ami a legdominánsabb. Ez azonban nem csak a magukat magyarnak vallók között igaz, hanem a szlovákok, a szerbek, horvátok... között is így van. Vagyis senki sem "bevándorló" a gének szerint... vagy mindenki "visszatérő" - ki ahogyan értelmezni akarja!
polárüveg
2021. augusztus 10. 12:07
2. rész A magyarság igazi őshazájára vonatkozó vitát, hogy őshonos-e a Kárpát-medencében, vagy Távol-Keletről, Irán területéről vagy Kisázsiából, a Kaukázus vagy Magna-Hungária területéről jött, eddig egységesen csak egyetlen nem hivatásos kutató tudta rendszerbe foglalni: az olasz Michelangelo Naddeo „A 10.000 éves magyar kontinuitás” c. könyvében és a honlapján. Véleményem szerint több tévedése és hibás nézete ellenére az általa kikutatott szakrális szimbólumok, régészeti eredmények, kulturális markerek és genetika alapján igenis bizonyította, hogy a magyarság ősei a kiváló életterű Kárpát-medencéből rajzottak ki többször szinte minden égtáj felé egészen a tengerekig, óceánokig az elmúlt tízezer évben; hoztak létre birodalmi és kulturális központokat; majd költöztek vissza többször egészen Árpád magyarjainak visszaérkezéséig. Így nyer értelmet II. Rákóczi Ferenc nyugatnak szánt levelének sora is: „A pannonok rokonai vagyunk.” E tény bizonyításával Naddeonak elévülhetetlen az érdeme. Sajnos, a kutató e könyv kiadása alatt elhunyt.
polárüveg
2021. augusztus 10. 12:06
6.rész Összegezve: a magyarság ősei szerepet játszottak Kína történelmében, a Selyemút ókori kereskedelmében, valamint a mai kínai néptömegek kialakulásában. Árpádék visszaköltözésekor a közép-ázsiai tevét és ferganai - ma akhal-teke - lovakat is hoztak magukkal, amely mutatja a távoli kapcsolatot. A genetikai kutatás jelzi: a magyarságnak van a legtöbb kutatni és keresnivalója Ázsiában az európai népek közül. Egyúttal a magyarság szomszédjairól is kiderülhet, hogy a szlávságuk esetleg vagy részben csak kulturális. A bulgár nép esetében ez köztudomású. A lengyel, horvát, cseh és ukrán népek genetikáját, családneveit, földrajzi neveit tanulmányozva a rokonság és ennek összetartó ereje kerülhet elő. Ugyanez igaz a keleti népekre. Ezért mindazon kutatókat, akik az ezekhez a népekkel való kapcsolatukat felhasználva derítik ki az igazságot, csak buzdítani lehet. Munkájukkal nemcsak a múlt tényeit tárják nyilvánosság elé, hanem a népeket is közelebb hozzák egymáshoz. Obrusánszky Borbálának ezúton is köszönjük eddigi munkáját, és további sikereket kívánunk!
polárüveg
2021. augusztus 10. 12:05
5.rész Európába a Tarim-medencéből jöttek még a következő népcsoportok is: a magas kocsin élő és harcoló Gao-che királyság (Ko-csi) lakosai; a kassu leszármazott Keszi törzs Kasi/Kasgar székhelyről; a Kéri törzs a Kérija/Jütien székhelyről. E két törzs Kaukázusban maradt része ma a cserkesz, önelnevezésük circassi. A vay-nyakh Nyék törzs a három nemzetségével: batsbi klán önelnevezésük tsova-tushin (Bács, Sova, Orsova, Szováta, Tusnád); csecsen klán (Tsets, Tsez, Csécs, Csecsenfalva – menasági volt falu) és az ingus klán, önelnevezésük Galgai (Pest megye, Galga folyó), valamint az alánnak nevezett nép többsége. Elgondolkodtató hasonló földrajzi nevek: Linz (Bécsi medence) – Linzi; Zibo – Zsibó (Erdély); Poshan (Zibo közelében) – Pozsony; Lüta (Dalia/Talia félsziget Kína) – Léta (Felvidék); Lüsun/Lushun (Dalia/Talia félsziget Kína) – Losonc (Felvidék); Hahót (Zala m.)– Hohhót (Belső-Mongólia); Szécsény – Szecsuán/Zichuan kínai tartomány – Zichy családnév; Jen hegység Pekingtől keletre a volt Yan/Yen királyság területén; Quilian-hegység (Csilien), Ganszu tartomány, Kína – Kilián családnév.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!