Az elvtársak még mindig köztünk „élnek” – hadat üzentek a kommunista utcaneveknek, de az Akadémiának is üzentek a civilek

2024. május 16. 17:56

„Nem késő az Akadémia részéről egy, a marxizmust élesen elítélő nyilatkozatot tenni” – fogalmazott lapunknak az értékvédő szervezet, a CitizenGO kampányfelelőse.

2024. május 16. 17:56
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitóképen utcanévmutató tábla Egyek-Telekházán 2011-ben. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Majd egy éve a Mandiner.hu egy összeállítást közölt, miben azzal foglalkozott, hogy már több mint tíz éve lépett életbe az a törvény, melynek értelmében közterületek, közintézmények nem viselhetik olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, illetve olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely ilyen rendszerre közvetlenül utal.

Ennek ellenére a mai napig találni olyan utca- és térneveket az országban, amelyek a kommunista rezsim évtizedeit idézik fel.

A CitizenGO csapata nemrég azért emelte fel hangját és indított petíciót, mert úgy gondolják, hogy „a véleményezéssel megbízott Magyar Tudományos Akadémia továbbra is mentegeti a vitatott utcaneveket”. Az értékvédők felhívásukban úgy fogalmaztak, az MTA-nak „erkölcsi felelőssége lenne a törvény betartása, a gyakorlat mégis mást mutat”. Körlevelüket úgy folytatták, „tisztelegjünk azok előtt, akik valóban hazánk szellemiségét képviselik, akik a szabadságunkért küzdöttek – nem pedig ellene. (...) 

Vissza kell hódítanunk köztereinket Marx bácsiéktól, nemzetünk igazi hőseinek javára”. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Addig küzdünk, amíg sikert nem érünk el!”

A petíció kapcsán megkerestük a szervezetet. Teleki Béla, a CGO munkatársa, – akinek ez az első önálló kampánya – arra a kérdésünkre, hogy meddig tart pontosan ez a petíció, azt válaszolta, hogy „a CitizenGO-nál petícióink folyamatosan nyitva vannak, 

addig küzdünk egy-egy ügyért, amíg sikert nem érünk el. 

Határidő ilyen értelemben nincsen”. 

A kampányfelelős ismertette, hogy alig fél hónap alatt több mint 10 ezren ítélték el a kommunista utcaneveket, amit jó kezdetnek tartanak. „Így bízunk benne, hogy komolyan veszik a fellépésünk (az MTA-nál – szerk.). Következő, elméleti határunk 20 ezer aláírás” – tekintett a jövőbe.

Az iránt is érdeklődtünk, hogy mi áll annak hátterében, hogy az MTA folyamatosan mentegeti ezeket az utcaneveket. Teleki Béla erre azt felelte, hogy 

a történettudományi nyelvezetet meghatározó MTA jelenkorászai közt hemzsegnek a baloldali gondolkodásúak, hovatovább marxisták. 

A tudomány fellegvára valójában mentsvára ennek a körnek” – húzta alá.

Új lendületet kívánt a törekvés

Majd rámutatott, hogy feszültség áll fenn 2012 óta az Akadémia és a kormányvezetés között. „A Nemzeti Emlékezet Bizottsága alapítása is azt szolgálta, hogy a kommunizmus átfogó feldolgozást kapjon. Freud Tamás elnökké választásával mindenesetre »fegyvernyugvás« köttetett”.  Emlékeztetett, „a kommunista utcanevek eltörlését a Magyar Patrióták Közössége tűzte először zászlajára. A jelentős társadalmi támogatottság ellenére nem született áttörés az ügyben”.

„Úgy éreztem, új lendületet kíván a törekvés, hogy 

az elnyomást szimbolizáló, hamis történelmet mitizáló személyek és események nevei egyszer és mindenkorra lekerüljenek az utcatáblákról” 

– vallott első kampányáról a történész doktorandusz, aki idén csatlakozott a CitizenGO csapatához.

Végül arra a felvetésünkre, hogy mit várnak, milyen lépéseket tesz majd az Akadémia a petíció hatására, azt mondta, „az, hogy 

az önkormányzatoknak tett állásfoglalások listája ellentmondásokkal teli, intő jel.

Az érinthetetlenség etosza ellenére utat tör magának a szégyenérzet” – hívta fel a figyelmet.

A Magyar Patrióták Közössége által korábban készített adatbázis szerint 2019-ben a listázott önkényuralmi közterületnevek száma megközelítette a 700-at, ami a törvényi tiltás ismeretében még mindig meglepően magas szám. Jelenlegi nyilvántartásuk szerint Budapesten még mindig 34 ilyen közterület található. Ilyen többek között az I. kerületben a  Frankel Leó utca, Óbudán a Madzsar József utca vagy Újpesten a Janda Vilmos utca. De a XXII. kerületben még mindig „masírozhatunk” az Úttörők útján.
A szervezet ezekkel kapcsolatban közérdekű bejelentéseket tett a területileg illetékes kormányhivataloknál. Sőt, korábban a Horn Gyula sétány ellen is tiltakozott.

„Megmutathatjuk, mit kíván a magyar nemzet!”

A kampány felelőse kijelentette, „nem késő az Akadémia részéről egy, a marxizmust élesen elítélő nyilatkozatot tenni, a következőkben pedig a megismételt vagy új önkormányzati kérdésekre a megfelelő választ adni. 

A Marx Károly, Felszabadulás és Szabó Ervin utcák mehetnek a levesbe.

Petíciónkkal megmutathatjuk az MTA-nak, hogy »mit kíván a magyar nemzet« ”.

„A CitizenGO-nál fontosnak tartjuk a civil kezdeményezést. 

A mi országunkról, a mi utcáinkról, a mi történelmünkről van szó,

 így felelősségünk, sőt, kötelességünk megszólalni. Ha mi nem küzdünk ezért, ki fog? Ezért nem hátrálunk, amíg az MTA meg nem hajlik a józan ész előtt” – zárta gondolatait Teleki Béla, aki további akciókat is kilátásba helyezett a témában.  

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­é­k­e­l­­d­­ ­­a­­­ ­s­­­z­­e­­­x­i­­­ ­­­p­­u­­­n­c­­i­m­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
savrena
2024. május 17. 16:26
Mondjuk Gagarin OK.
irmag2
2024. május 17. 12:10
Tegye fel a kezét akinek hiányozna a Frankel Leó és a Szabó Ervin elnevezés! Aztán meg sortűz!
2024. május 17. 08:34 Szerkesztve
Miért baj ? Vegyük már észre az elnevezés csak a tájékozódást segíti. Tök fölösleges emberekről utcát elnevezni. pl. Akadémia rakpart pontosabb, de Id. Antall Jóska hazaáruló valakinek sokkal fontosabb. A zsidók legújabb húzásai a tök ismeretlen neveikkel gravírozott rézlapok bedolgoztatása a járdákba. (nem mondhatják, hogy a kutya se ismeri őket, főleg amikor rácsinál)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!