Isten nyugosztalja Cormac McCarthyt

2023. június 14. 06:01

Végtelen pesszimizmussal, s hatalmas pontossággal ábrázolta az emberben meglévő rosszat, s ezzel együtt felmutatta a belé kódolt ártatlanságot.

2023. június 14. 06:01
null
Szombathy Pál
Szombathy Pál
Facebook

„hát ez is bekövetkezett: elment a számomra egyik, ha nem a legnagyobb kortárs író, Amerika krónikása, pontosabban a Gonosz legjobb ismerője, balladai és biblikus, hátborzongatóan erős, vesszőtlen szöveghullámok alkotója, aki végtelen pesszimizmussal, s hatalmas pontossággal ábrázolta az emberben meglévő rosszat, s ezzel együtt felmutatta a belé kódolt ártatlanságot – mindig reméltem, hogy

a világirodalom időtlen klasszikusaként

még megkapja az irodalmi Nobelt az erőszak legmesteribb ábrázolója, de azt hiszem, ez végül is teljesen lényegtelen: a fontosak a remekművei, az én szívembe legmélyebben a Véres délkörök, Az út és az Átkelés fészkelte be magát;

Isten nyugosztalja Cormac McCarthyt”

Nyitókép: AFP/Anadolu Agency/Pool

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mdave88
2023. június 14. 10:17
Blood Meridian-hoz: https://www.youtube.com/watch?v=eu6STuj4njw
péterx
2023. június 14. 07:40
Azért ennek az írói látásmódnak van jobb - mert Krisztusban egzakt - , keresztény alternatívája: az Isten jónak alkotta az embert, s a bűnbeesés után sem hagyta cserben, hanem irgalmasan folyamatos megtérési-bűnbánati-megújulási meghívást ad, életünk végéig.
OberEnnsinnen
2023. június 14. 06:25
Szombathynak sokkal többször, magasabb helyről kellene megszólalnia. Luxus minden tehetséges ember elkallódtatása. Vannak többen. Attól, hogy nem 100%-ban kormánypártiak, sokkal közelebb állnak a kormányhoz, mint az ellenzékhez. A nemzeti oldal ezt közönnyel nézi, ami hiba. Valahogyan jelezni kellene számukra, ne szégyenlősködjenek, mondják meg, legfeljebb vita lesz belőle.
JMoflicheque
2023. június 14. 06:22
A "gonosz legjobb ismerője". Találó gondolat....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!