Így hagyd abba az 1984-ezést, de nagyon gyorsan!

2021. december 17. 11:22

Az 1984-ezés éppoly keveset segít, mint az állandó kommunistázás meg fasisztázás.

2021. december 17. 11:22
null
Csabai Máté
Port.hu

„A józanabb hangok arra figyelmeztetnek, hogy Orwell disztópiája nem valósult meg, és úgy tűnik, egészében szerencsére sosem fog megvalósulni. Akkor sem, ha a gyűlöletkampányok mechanikája túlságosan emlékeztet a fiktív Goldsteinre zúduló »két perc gyűlölet«-re, vagy a cancel culture és a polkorrekt nyelvhasználat egyeseknek a »duplagondol«-logikát juttatja az eszébe.

De nem Orwellé volt az egyetlen találó disztópia a 20. században. A 21. század agyzsibbasztó technikai találmányai, amelyek folyamatos szórakozást és dopaminzáport biztosítanak a felhasználóknak, inkább passzol a Szép új világhoz. A cyberhadviselés és a virtuális térbe helyezett háború a Szárnyas fejvadászba illik. Az a szellemi sivárság és önkéntes analfabetizmus, amely a kommentfalakat uralja, a 451 Fahrenheitet teszi valósággá. De a Squid Game is találóbb allegória jelen korunkban, amikor a Facebook-cenzúránál egy fokkal nagyobb probléma, hogy minden emberi erényt és humánumot felülírhat a mindannyiunk feje fölött függő, istenné lényegült malacpersely.

Ha pesszimista vagyok, azt mondom: végül az összes disztópia együtt valósult meg. Ha realista, akkor azt, hogy egyik sem valósult meg, szerencsére. Az 1984 gondolatrendőrségének legfontosabb célja az volt, hogy lebutítsa a nyelvet: nem kell másik szó a rosszra, ha azt a nemjó tökéletesen kifejezi. Nem szükséges annyira sem cizellálni a beszédet, hogy azt mondd, kiváló, ha arra a duplajó is megteszi. 1984-ben lehetetlen forradalmat csinálni, mert nincsen rá szó. Lehetetlen változást elérni, mert a gondolata is kikopott. Az író mindenekelőtt a nyelvhasználatra érzékeny, amely a propaganda első számú eszköze. De ez azt is jelenti, hogy a nyelvi pontosság közelebb visz az igazsághoz, a gondatlanul felskiccelt elméletek viszont akarva-akaratlanul is manipulálnak.

Az ezerkilencszáznyolcvannégyezés éppoly keveset segít, mint az állandó kommunistázás meg fasisztázás, ha valóban elemezni és megoldani akarunk egy problémát. Szóval ha valaki nagypályán ezerkilencnyolcvannégyezik, érdemes megkérni, hogy pontosítson: mennyiben tartja orwellinek a helyzetet? Ha nem tudja megmagyarázni, tessék az orrára koppintani.”

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2022. január 24. 18:47
Igenis nagytestvér, most azonnal abbahagyom az 1984-ezést. kérek engedélyt meghülyülni.
Loopus
2021. december 18. 11:55
Nincs szükség semmiféle találgatásra, a szerző pontosan megjósolta, a tényleges bekövetkezés időpontját, csak meg kell tudni fejteni: 1 + 9 + 8 + 4 = 22 Tehát jövőre, '22-ben számíthatunk a teljes megvalósulásra!
zara
2021. december 17. 16:23
beképzelt fasz... a helyzet kezd rosszabb lenni mint orwell regényében...de ne nevezzük annak ugye?
röviden
2021. december 17. 15:39
Ilyen, ha valaki vágyik a 101-es szobára.:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!