Ebbe bele fogunk pusztulni

2024. április 04. 05:23

Alighanem az ember abban a formában, ahogyan eddig ismertük, megszűnik létezni.

2024. április 04. 05:23
mesterséges intelligencia (illusztráció)
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitóképünk illusztráció, forrása: Shutterstock

Két aprócska hír a minapról, egy hosszabb és egy rövidebb.

1. „Fegyvert tartok anyád fejéhez, és kiloccsantom az agyát, ha nem fizetsz” –

mondta telefonban a bűnöző az áldozatnak, miután az meghallgatta édesanyja szívszaggató könyörgését. Természetesen elutalta a kért összegeket, csak ne bántsák a nőt – aki egyébként mit sem tudott az egészről, békésen aludt otthon, a hangját ugyanis mesterséges intelligenciával utánozták le a bűnözők. Sőt, egy programmal még azt is megoldották, hogy hívásukkor az édesanya számát jelezze ki az áldozat telefonja.

2. Százmilliárd dollárból fejleszt gigantikus méretű generatív mesterséges intelligencia technológia-központot az OpenAI és a Microsoft

– a megnövekedett igények ugyanis hatalmas kapacitás kiépítését követelik meg.

Nos, közhelyszerű lenne azt mondani, hogy a 2020-as évek egyik óriási áttörése volt a mesterséges intelligencia (MI, vagy AI – Artificial Intelligence) megjelenése – valójában csak ekkor vált széles tömegek számára hozzáférhetővé a technológia. És éppen emiatt van mitől tartanunk.

Közhelyes ez is, de megemlítendő: hasonló pánik (és persze másik részről: hurráoptimizmus) övezte az internet megjelenését, sőt, az elektromosságát, mi több, a könyvnyomtatásét is: a rettegés (vagy éppen féktelen öröm), hogy az ember lényegét változtatja majd meg az új technológia.

De mélyen a zsigereiben lassan mindenki elkezdi érezni: ez most valami más lesz.

Hogy Huxley vagy Orwell disztópiája közeleg, esetleg a Skynet vagy a Mátrix – zajlanak a találgatások, mert az ember, a homo narrans, történetekbe szereti önteni vágyait és félelmeit – amelyek olykor nem is esnek olyan messze egymástól. Sokunk elolvasta annak idején a Május 35. című, gyermekregénynek kikiáltott könyvet Erich Kästner tollából.

A kötet egyik legáthallásosabb része az, amikor a főhősök – Konrád és nagybátyja, Ringelhuth gyógyszerész – megérkeznek Eldorádóba, a tejjel-mézzel folyó Kánaánba. Amellett, hogy a könyv kiadásának idején (1932-ben) éppen totalitárius eszmék marakodtak Európáért, ígérve, hogy valamiféle ellenség legyőzése által juthatnak el hívei a végtelen bőség földjére, s így ez ilyen kiszólásként is értelmezhető, a regény jeleneteiben Kästner saját korára jellemző általános technooptimizmusból – vagyis a technológiai fejlődés, mint szükségszerűen jó dologba vetett vakhitből – is gúnyt űz.

Az Eldorádóról szóló részben éppenséggel azt mutatja be, hogy a korlátlan fejlődés és jólét, amire olyannyira ácsingózik mindenki egy világháború után, s pláne egy világválság kellős közepén, milyen káros hatásokat gyakorolna az emberekre, és milyen veszélyeket rejthet magában. A legenyhébb ezek közül talán a végletes ellustulás: Eldorádó lakóinak az étele fákon és fákba épített automatákban teremnek, akinek ezt is megerőltető elfogyasztani, laktató pirulákon él; kerekes, lóvontatta házakban henyélnek, hogy meg se kelljen moccaniuk, s esernyők nőnek ki a földből, ha elered az eső.

De érzékelhető az a félelem is, hogy az ember nem tudja, mit képes létrehozni, ha korlátlan hatalmat kap, s elveszíti a kontrollt felette (pedig hol volt még ekkor az atombomba!). Eldorádó „telep” nevű részén például gondolattal lehet létrehozni tárgyakat, személyeket, akármit; s ha az embernek nem tetszik, elég annyit mondania: „mars vissza!”, és a jelszóra a teremtménye eltűnik. Az eldorádói emberek élnek a lehetőséggel, így főhőseink láthatnak olyat, aki kétfejű borjút „teremt” így, más saját elhunyt nagyapját próbálja maga elé képzelni – meg is jelenik, nyolc verzióban –,

de olyan is akad, aki oroszlánra gondol, amelyik aztán majdnem felfalja, mert elfelejti a visszavonó jelszót.

A gyógyszerész és unokaöccse persze annak rendje s módja szerint össze is vesznek menet közben, így Konrád lekicsinyíti nagybátyját, aki cserébe vízfejet és virsliujjakat képzel rá – némi tárgyalásba telik, mire kölcsönösen visszacsinálják a dolgot.

Egy másik helyszínen, a teljesen gépesített Elektropolisban pedig be is következik a katasztrófa: a kiáradó Niagara-vízesésből nyelt energiatöbblet elpusztítja a várost. Amiből, szintén szimbolikus módon a józan, gyakorlatias ésszel szabadulnak: Ringelhuth rásóz lovuk, Negro Kaballo farára, így sikerül megmenekülniük az összeomló Elektropolisból – ez már Kästner optimizmusa, hogy így sikerül nekik.

Természetesen Kästner nem láthatta előre azt az időszakot, amikor valóban lesz olyan technológia, az öntanuló AI, amely emberi kérésre – úgynevezett promptolásra – virtuálisan tényleg képes lesz létrehozni valami hasonlót, mint amit a felhasználó akart: szöveget, képet, zenét, sőt, videót.

„Innentől kezdve nincs akadálya annak sem, hogy halottakat feltámasszunk, már rég elporladt színészek játsszanak főszerepeket és többszáz éve élt történelmi figurák népesítsék be az osztálytermeket” – mondta egy interjúban lapunknak Aczél Petra.

Ezt is ajánljuk a témában

És látható, hogy a kérés bármire irányulhat: ameddig nincsenek szigorú szabályozás alatt a generatív AI-modulok, éppúgy mindent lehetséges – ha csak virtuálisan is – mint a Kästner-féle Eldorádóban. Jó kérdés persze: mennyire virtuális mindez, amikor a virtuális világ indaként át- meg átszövi a valóságost, olyannyira, hogy végtére is sok embernek már az is gondot okoz, hogy megkülönböztesse a kettőt? Mi még szét tudjuk választani a valóságot egy VR-szemüvegen át látottól, de mi lesz a következő generációkkal, akik ennél jóval kevesebb tapasztalattal és jóval élethűbb technológiával kell, hogy szembenézzenek?

Ők éppolyan védtelenek lesznek, mint nagyszüleink generációi az unokázós csalókkal szemben.

Vagy, ha visszagondolunk a cikk elején említett példára, akár mi magunk, már most.

Ráadásul az elmúlt években egy olyan világra sikerült ráereszteni a mesterséges intelligencia hipergyorsan fejlődő technológiáját, ahol már a jelenlegi fejlettségi szint mellett is nagyüzemi szinten folyik a kiberbűnözés, a kiberterrorizmus és a hibrid háború. Atombomba került a bűnözők és a terroristák – vagy ami talán még rosszabb: tábornokok és politikusok – kezébe, ami önmagában éppen elég okot ad arra, hogy rettegjünk. De ott a sovány vigasz: talán van bennük valamiféle önkontroll, belátás, miegyéb, ha már azokban nincs, akik az egészet gond nélkül lefejlesztették, fejlesztik.  

Ezért paradox módon talán mégsem „ők”, hanem mi magunk tehetjük pokollá igazán a saját mindennapi életünket.

Hiszen immár az átlagember szempillantás alatt a legsötétebb és legundorítóbb gondolatainak is virtuális formát adhat, legyen szó egy szakítás utáni fake bosszúpornóról, amivel el lehet árasztani a netet és obszcén képeket beégetni embertársunkról a környezete agyába; vagy éppen legyen szó sosemvolt kép-, hang- és videófelvételek kreálásáról mások lejáratására, átverésére, megalázására, álhírek terjesztésére, pánik keltésére. Mindehhez pedig még csak nem áll rendelkezésre a visszavonó jelszó. Aki megbánta, amit tett, nem tudja azt mondani a kérésére az AI által létrehozott alkotásának, hogy „mars vissza!” – itt nincs feledés. 

Az internet kapcsán szokás volt virtuális vadnyugatot emlegetni – ez a technológiai váltás viszont a nagyon is valóságos pokol ígéretét hordozza. Az ember Isten szerepére ácsingózott, s most a virtuális térben lényegében meg is kapta. Hogy cserébe mivel fizet – csupán a pénzével, idejével, vagy éppen a lelkével, még nem világos, de az már körvonalazódni látszik, hogy az ár nem lesz csekély.

Érthető hát, hogy sokakban ott a félelem: az ember abban a formában, ahogyan eddig ismertük, alighanem megszűnik létezni.

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:14
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­­­ö­g­­­ö­­s­ ­l­á­­­n­­y­o­k­­ ­v­­­á­­r­­­n­a­k­­ ­­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
juhus-61-62
2024. április 05. 19:21
Figyu! Dumál(gat)hattok itt bármiről - az INTERNETen! -, de a technológia is csak azt fogja támogatni, aki EMBERI ÉRTELEMmel bír. Hja: amíg a zusás háttérhatalom (JB, SGY, utóbbi köcsög utóda/i, stb.) kilóra veszi meg a fejlesztőket. A jelenlegi kivétel EM, no de ő is "csak 1 igaz/i EMBER", pláne, hogy a VILÁG LEGNAGYOBB tudásának a birtokában igyekszik a legjobbat tenni mindenkinek. Nos: Ő maga - is - a MARSon képzeli el mindezt jelenleg.
Miki22
2024. április 05. 08:06
Ez amit művelnek a mocskos demon kutatók mind az emberiség számára atok pusztulás robotok. Sajat magukat pusztitsak ki az emberiség. Sajnos mi egyszerű emberek is áldozatok leszünk sőt vagyunk. Sátán démonok vezetik mindet
Gyula bá
2024. április 04. 21:39
MI és AI a számítógépes alkalmazásoknak az a szintje, amiket a jelenlegi számítástechnikai eszközök már lehetővé tesznek, a jövő potenciális eszközei pedig még jelentősebb teljesítményeket is lehetővé tesznek. ezek mindig számítógépes alkalmazások maradnak. A Harrari féle transzhumán izék első sorban az emberek félelembe tartását célozzák. Az MI ben rengeteg mesterség és emberi ész van. Intelligencia nincs. azért mert egyszerűen nem is tudjuk hogy mi az. De hogy azt magyarázza ez a Yuval hogy így végre magunk állíthatjuk elő a magunk istenét, isteneit -ahogy tetszik, csak fluidan!- és ez milyen jó, és ez volt az emberiség örökös álma, na ezzel aztán megfogott! Alacsony, 39-es patái vannak és göndör hajából kikandikálnak szarvacskái. Nem AI hanem AB, azaz arany borjú!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!