Mondok egy mesét, gyermekem: fogatlan, koszos, buta cigányokhoz kerülsz, ha nem fogadsz szót

2021. szeptember 21. 09:38

Megmagyarázhatatlan, hogy ezt miért gondolta bárki frappáns ötletnek, jópofa mesének.

2021. szeptember 21. 09:38
null
Rovó Attila
Telex

„(...) Jött a legfrissebb mese, ami olyan, mintha a Mi Hazánk, vagy a Vadhajtások meghekkelte volna a Tomi Meséket. A történet arról szól, hogy a gyerek nem szeret rendet rakni, és azt mondja, miért kellett ebbe a béna családba születnie, és olyan hülyék a szülei, hogy biztos adoptálták őt.

Ezután csönget nála a gyámügy, hogy elvigyék az igazi szüleinek (gyermekpszichológiai katasztrófa no. 1.: Magyarországon ilyen nincs, egy örökbefogadott tini gyereket nem vihetnek el a családtól, tiltakozik is keményen egy érintett civilszervezet a sugalmazás ellen). Az »igazi« szülei fogatlan cigányok, klasszikus viccbéli cigány beszédmóddal, akik lakókocsiban laknak, koszosak, nem dolgoznak, nem nevelik a gyereket, a nagyszülőket állati sorban tartják és közben elveszik tőlük a nyugdíjat. Mellesleg rasszisták is. »Pótanyád (akinél eddig laktál) máris eladta a játékaidat, nem a te véred, azért ilyen«, hangzik el. Sőt, az ezután elszökő Tomiért is csak azért aggódnak, mert mi lesz így az utána járó segéllyel.

Megmagyarázhatatlan, hogy ezt miért gondolta bárki frappáns ötletnek, jópofa mesének. A készítőknek feltettük a kérdéseinket, az alábbi levelet kaptuk rá (teljes egészében közöljük):

»A videó ötlete saját életünkből származik, a fiunk Tomi nem akart kiporszívózni a szobájában, és azt mondta, hogy biztos örökbefogadtuk, mert nem is hasonlít ránk. Ekkor jöttünk rá nagy testvéreivel együtt, hogy mindannyiunknak felmerült gyerekkorában, hogy talán örökbefogadták.

A nézők egy része valószínűleg nem tudta értelmezni, hogy a mesében egyetlen örökbefogadó szülő sem szerepel, hiszen csak eltévesztették a házszámot, mert Tomi dühösen becsapta az ajtót és leesett a 2-es szám.

Gyakorlatilag Tomi dühének a következményeként kerül tévesen másik családba. A történet a továbbiakban fikciós lévén minden szempontból a legrosszabb családot ábrázolja, csak így tudtuk megértetni Tomi karakterével, hogy értékelje a szerető családját, még ha néha házimunkát kell is végeznie.

A tartalom eltávolítását nem tervezzük, de 18-as korhatárbesorolást állítunk be rá. A meséről a továbbiakban nem szeretnénk nyilatkozni.«

Az internet nagy előnye, hogy mindenkinek lehetőséget ad az önkifejezésre, és például a zenészek számára kikerülhetővé tette a nagy kiadókat, de bárki elmondhatja az összeesküvés-elméleteit, bemutathatja a sminktippjeit, csinálhat karriert a humorával. A Tomi Mesék esetéből azonban úgy tűnik, a gyerekeknek szóló, az ő lelkükre ható meséknél nem lenne baj, ha a régi világ szerinti mechanizmusok esetleg működnének, és egy kiadó, lektor, szerkesztő, pszichológus is átnézné, hogy mit öntünk 900 ezer gyerekre az interneten mese címén.”

A mesét ide kattintva tekintheti meg.

Nyitókép: Youtube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sassi
2021. szeptember 21. 21:46
Mindenki mindenki, de egyesek mégis jobban mindenkik..
Ma is bukik a Zorbán...
2021. szeptember 21. 20:51
"Magyarországon ilyen nincs, " Nagyon jó, hogy a szerző felhívta erre a figyelmet. Arra is felhívhatná ugyanezzel a mondattal, hogy amint a családi jogállást, pont ugyanúgy a biológiai nemet sem lehet megváltoztatni, nem lehet előle Tomi módjára elszökni. Miért gondolom, hogy ezt a utóbbit nem fogja megtenni...
Krupp Skya
2021. szeptember 21. 19:13
És ha ez egy Galván LMBTQ mese, akkor?
annamanna
2021. szeptember 21. 14:22
Most sírnak, de a Meseország mindenkié rendben van??? Hát sírjanak, hüpp-hüpp.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!