A baloldal dekonstruál, a tradicionalitás teremt

2021. március 17. 18:10

A baloldalt saját divathullámai rombolják le újra meg újra, a tradicionális szemlélet viszont termékeny és tartós marad.

2021. március 17. 18:10
null
Kovács Gergő
Mandiner

A baloldalon az elmúlt években újra

különböző divatirányzatok söpörnek végig

a mainstream világmédiától egészen a magyar ugar ellenzéki bozótosáig, valamint a kocsmák és könyvtárak mélyéig, ami a legszembetűnőbben (és a legröhejesebben) a vélt vagy valós, de mindenképpen jelentéktelen identitások bálványimádásában csúcsosodik ki.

Egy történet 2019-ből, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból: sorban álltunk a pénztárnál, a büfé mellett, hosszú volt a sor. Előttem egy lány meg egy fiú beszélgetett, diákok lehettek, húsz év körüliek, ismerkedtek: félig randi, félig véletlen. A nagy semmiről beszéltek egy ideig, aztán a fiú egyszer csak azt mondta:

– Amúgy én nem vagyok magyar.

Nagyjából erre kaptam föl a fejemet, mert nyilvánvaló volt, hogy de igen. A lány is furcsállotta a dolgot. A beszélgetés csöppet leegyszerűsítve a következőképpen zajlott.

– Hogyhogy nem vagy magyar? – kérdezte a lány. – Magyarul beszélsz, a Mikszáth téren élnek a szüleid.

– Nem is tudom – mondta a fiú. – Szar ez az egész. Nem tudok azonosulni vele. Valójában skandináv vagyok.

– Viccelsz? – kérdezte a lány. 

– Nem – mondta a fiú.

Látszott is, hogy nem viccel. Elégedetten, intelligensen mosolygott és a könyvtár üvegburáját bámulta. Fikarcnyi rossz szándék sem volt benne, leszámítva a látens öngyűlöletet. Áradt belőle a szabadság és az O1G. Amikor nagyjából ötödször ismételte el, hogy ő nem magyar, akkor nem bírtam tovább. (Talán azért, mert akkoriban olvastam Danyiil Harmsz abszurd történetét az identitás teljes megsemmisüléséről, A 10-es számú kék füzet című irodalmi remeket, és nehéz volt szembesülni a pusztulással hús-vér emberek között.)

Megszólítottam az álskandináv srácot.

– Én valójában teknősbéka vagyok – mondtam.

Mindketten gyanakodva néztek hátrafelé.

– Csak vicceltem – tettem hozzá gyorsan, mert konfliktuskerülő is vagyok.

Aztán jót nevettünk, és egy pillanatra magam is elhittem, hogy a mosoly országában élek.

Pedig a helyzet már rég nem vicces. A konkrét esetben az álskandináv diák csupán követte az importált divatot, ennyi történt. Ő „csupán” kiürült belül és elvesztett egy olyan alapértéket, ami alanyi jogon járt volna neki, ha el nem rabolják tőle. Mert nem lehet máshogy mondani:

lépésről lépésre elrabolják tőled a természetes kötődést az otthonod, a környezeted, a hazád iránt,

miközben intelligensen bámulod a könyvtár mennyezetét. Sőt, még hálás is leszel érte, mint az álskandináv fiú. Épp ezeket a definiálhatatlan, időtlen, megújuló erőforrásokat: az otthon, a haza szimbólumát, magát a termékeny kötődést őrzi a tradicionalitás, és ugyanezeket támadja a politikai baloldal izmosabb fele.

A jó hír, hogy ugyanabban a pillanatban, amikor az amerikai és nyugat-európai mainstream a dogmák bigott őrzésének a hibájába esett (a „liberalizmus” ugyanis az érdeklődő attitűd helyett felvette a dogmatikusat), egyben belezuhantak egy ördögi spirálba:

Mivel az újféle identitásokat és a nyelvhasználatot érintő definíciók naponta változnak, az elvárások száma egyre duzzad, a szexuális kisebbségek száma pedig a végtelenhez közelít, így előállt az a képtelen helyzet, hogy

a liberális mainstream a saját ikonjait is lerombolja,

hiszen a naponta változó elvárásoknak egyszerűen nem lehet megfelelni. Vagyis a hülyeség nem életképes modell.

Egyrészt van, aki kiszól a bégetésből, mint a Harry Potter-sorozat írónője, akinél elszakadt a cérna, és kijelentette, hogy csak a nők menstruálnak (igen, ez azt jelenti, hogy a progresszív körök máshogy látják azt, amit nem lehet máshogy látni), másrészt a liberálisnak nevezett elit

feltalálta azt a módszert, amivel a „gondolatbűnt” a történelmi időben utaztatja,

bármelyik jelentéktelen részidentitást meg lehet sérteni, akár több száz vagy ezer évvel visszamenőleg, így az emberiség megközelítőleg 100 százalékára kilövési engedélyt bocsátottak ki. Így vált bűnbakká a római császároktól kezdve Kolombuszon át a propagandacsatornává züllött New York Times munkatársáig mindenki az ég alatt. 

Nincs határ: terror van.

Magyar valóságra lefordítva: az orbánozáson kívül a magyar ellenzék tíz év alatt képtelen volt életszagú és előremutató gondolatokat megfogalmazni a politikai éterben. Maradt Baranyi Krisztina ferencvárosi BLM-szobra, Gyurcsány Ferenc, Fekete-Győr András és Donáth Anna napi három, főként a nyugati sajtó pillanatképét rögzítő Facebook-bejegyzése, „a család az család” szlogen, no meg a Pride. Kábé ennyi. Egyetlen megnyilvánulásra sem emlékszem, hogy megkérdőjeleztek volna egy nyugati divathullámot. Szobordöntés, a genderlobbi szélsőségei, emberek kitörlése a történelemből, a BLM gyújtogatása és őrjöngése decens polgárok magánterületén – és a magyar politikai ellenzék térfelén laboratóriumi csönd.

A magyar ellenzék prominensei helytartóként őriznék az újfajta definíciókat,

amiket a szürreális körülmények között működő amerikai oktatás és tébolyodott mainstream újságírók ötölnek ki napról napra.

Az aktuális emancipációs erőszakhullám tombolása nélkül a Tóth Kriszta-féle botrány sem született volna meg. Rátámadni a nőimádó, totál liberálisnak számító Jókai nőalakjaira (akik nem olyanok mint például Meghan Markle vagy Oprah Winfrey, az új arisztokraták) olyan alacsony intellektuális színvonalat jelent, amivel fölösleges vitatkozni. Tóth Kriszta akciója bemutatta a „bűn” történelmi múltba való visszavetítésének abszurd művészetét.

Meggyőződésem, hogy a tradíció híveinek politikai irányultságtól függetlenül az attitűdre kell koncentrálnia, nem a dogmákra és definíciókra. Ha a tradicionalitás (akár baloldali) kéviselői követik a mainstream zsákutcát, akkor az immanens, magától értetődő és újratermelődő értékek fokozatosan kivesznek az életünkből, könyvtárak mennyezetét bámuló álskandináv srácokká változunk mindannyian.

A egyéni szabadságjogokon, környezetünk megóvásán, hazaszereteten, lokális kötődéseken és a szimbólumok őrzésén nyugvó tradicionális szemlélet azért fog megmaradni, mert természeténél fogva befogadó és integráló. Nincs szüksége tagadásra.

Fotó: MTI

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. március 18. 07:44
Kedves Gergő! Ez a helyén van, nagyon a helyén. A baj, hogy ezt, azok akiknek szól, akiket próbál megmenteni nem fogják elolvasni, vagy ha el is olvassák nem fogják érteni. Nem azért mert buták, nem azok, csupán nem akarják érteni.
formaegy
2021. március 18. 06:55
Akkor szavazati joga sincs! Mellesleg igaza van a srácnak. A ballibes csőcselék egy sem magyar. Csak lakcímmel rendelkező hazaáruló palánták.
Jinx
2021. március 18. 00:03
Azért a haladároknak jobb lesz a nordikus népek felsőbbrendűsítésével óvatosan bánni
WLaci
2021. március 17. 23:25
Na figyelj, állítólagos polgár. Van tudod egy szabály, hogy ha belepofázunk közéleti dolgokba, akkor megnézzük, van-e már ilyen néven szereplő egyén, és ha igen, akkor választunk szépen egy művésznevet, pl. Kovács Q Gergő. Én például csak a kutyapártos miatt nyitottam meg ezt a cikket, mert az ő véleménye, a tieddel ellentétben, érdekel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!