Valósággyárak

2021. január 20. 22:22

Korunk a társadalmi valóság végső összeomlásának és a narratívák permanens világháborújának korszaka.

2021. január 20. 22:22
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Mindaz, amit George Orwell még horrorisztikus disztópiaként mutatott be az 1984 című korszakos művében mára nemcsak, hogy megvalósult, hanem az is kiderült, hogy nincs és nem is lehet már szabadulás ebből a sötét örvénylésből. És azért nincs szabadulás, mert ez az elmúlt háromezer év során mindent meghatározó létmód végső fázisának kezdete. Hogy ez az agónia milyen forgatókönyvek mentén zajlik majd le, és meddig fog tartani, azt a dolog természetéből adódóan senki nem tudja megmondani. Nincs ugyanis olyan koherens történelmi emlékezet, amely valamilyen előzetes mintaként bármilyen prognózis alapjául szolgálhatna.

E globális háborúvá szélesedő törekvése során eddig értelmezhetetlen brutalitással mutatta meg magát az a valami, amit Big Tech néven szokás említeni. Azok a gigantikus kommunikációs technológiai cégek, az Amazon, az Apple, az Alphabet (ez utóbbi a Google »fedőszervezete« benne például a YouTube-bal) a Facebook, a Twitter, a Netflix és a Microsoft az elmúlt néhány nap során tökéletesen összehangolt stratégiájukkal egy eddig értelmezhetetlen dimenziójú globális hatalmi komplexummá szerveződtek. Egyértelművé tették, hogy egyetlen közös döntésükkel bármikor »kikapcsolhatják« azt, amit társadalmi valóságnak hittünk eddig. Hogy mi a valóság azt én mondom meg, jelentették ki Goebbels után szabadon a világ immár nyilvánvaló urai.

Globális diktatórikus hatalomként (amelyet senki nem választ és nem ellenőriz, hiszen »nincs«) bármikor bárki létezését felszámolhatják, hisz a társadalmi valóságnak hitt térbe való bármilyen belépés mostantól kezdve kizárólag az ő engedélyükkel és jóváhagyásukkal történhet. És hogy a világdiktatúra terrorgépezete komoly szándékai­nak nyomatékot adjanak, hát tartottak egy kis bemutatót azzal kapcsolatban is, hogy mi történik, ha valaki abban az illúzióban ringatja magát, hogy jó, akkor ezt a globális hatalmi struktúrát megkerülve akar a társadalmi valóság tereibe belépni, szóval, ha alternatív hálózatot kívánna felépíteni. Nos, akkor egyszerűen »áramtalanítják« az egész rendszert, világossá téve, hogy akinek a létezését egyszer felszámolják, az ettől kezdve fel van számolva”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2021. január 22. 01:46
Elnöki honlap? Ez valami vicc? Ezt gyakorlatilag senki nem használja, nehéz lett volna rövid idő alatt tömegeket átszoktatni oda. A fox news már bonyolultabb eset, jól hatbaszúrták Trumpot a választás éjszakáján, azóta próbálnak valahogy a republikánus tábor felé is visszatérni, de sok embernél már nincs visszaút számukra. Akkor már inkább a Newsmax. Én sem értem, miért a twittert használta üzenőfalnak az elnök, gondolom a napi kapcsolattartást a 70 milliós tábora felé nem gondolta máshogy megoldhatónak.
Ati Papa
2021. január 21. 10:46
Nem vagyunk jövőbelátók. Lehet a Bogár urat mocskolni, parodizálni. Sajnos, a világ inkább abba az irányba megy, amiről Bogár úr ír. Egyre aktuálisabb Hofi régi nagy mondása: "Viccelődünk, viccelődünk aztán meg úgy lesz."
Pelso j.
2021. január 21. 09:32
Ugye itt az a szituáció, hogy a szerző fizet a lap szerkesztőségénék, hogy írhasson, főleg ilyesmit.....?
egripeti77
2021. január 21. 08:27
Szerintem az USA nem fog széthullani, a szükséges "panem et circenses" mindig megkapja a nép olyan mértékben, hogy még ne lázadozzon nagyon. Az amerikai oktatás színvonala pedig garantálja, hogy a Big Tech-re vonatkozó infókat a lakosság 98%-a ne fogja fel és ne higgye el. Egy -két háborúval és néhány hányingerkeltő amcsi heroikus történelmi filmmel pedig elhitetik a plebs-szel, hogy minden rendben és továbbra is ők uralják a világot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!