Miről (nem) beszél a Terror Háza kutatási igazgatója?

2018. július 13. 15:20

Békés itt szerintem az általa kritizált gyakorlat csapdájába esik, amennyiben az egymással versengő diskurzusok közt hatalmi pozícióból szeretne egyfajta értékrendet felállítani.

2018. július 13. 15:20
Barkóczi Balázs
Mérce

„De adja magát a kérdés: mégis kinek a hibája ez? Valóban a keresztény-polgári-populista kurzus ma az »egyetlen számottevő gondolati erő«? Avagy ha így gondoljuk, akkor a jobboldali kulturális hegemóniát mi különböztetné meg a (feltételezett) baloldali kulturális hegemóniától? Ennek a logikának a mentén haladva ugyanis az előbbi nem más, mint önkényesen meghatározott és behatárolt nyelvi és kulturális produktumok uralma az önkényesen – tehát politikailag – negligált »más« értékek rovására.

Békés itt szerintem az általa kritizált gyakorlat csapdájába esik, amennyiben az egymással versengő diskurzusok közt hatalmi pozícióból szeretne egyfajta értékrendet felállítani.

És itt utalnék vissza a cikk elején írtakra: egymás közt, egy szűk vagy tágabb politikai közösségben, egy politikai értékrend által meghatározottan vitatkozni az irodalom és a kultúra szerepéről és hivatásáról felesleges.

Ugyanígy nehezen meghatározható a »plebejus irodalom« mint minőség- vagy értékfogalom (ez sem a cikkben, sem az interjúban nincs tisztázva). Mi tekinthető plebejus (vagyis népi) irodalomnak? A Nyugat társszerkesztőjeként is működő Móricz (amely Nyugatban Ady önostorozó magyarsága és Ignotus szabadságkultusza egyaránt teret kapott) paraszti világot kendőzetlenül leíró novellái részei tudnak-e lenni ennek az irodalmi univerzumnak? De ne menjünk ilyen messzire: Borbély nincstelenjei? Térey szexuális kielégületlenségben vergődő, orrvérzésig pesti alakjai? Mindannyian a (baloldali) magyar irodalmi hagyomány természetes részei. Nem hiszem, hogy Békés kizárná őket az (össz)irodalmi kánonból – remélem nem, mert ilyen szándék nem olvasható ki eddigi írásaiból és munkáiból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2018. július 14. 15:33
A könyvkiadást lehet szponzorálni, akárcsak a semmit nem teljesítő focit. De az emberek azt fogják olvasni amit olvasni akarnak, nem azt amit a fidesz szponzorál.
Vandor62
2018. július 14. 08:33
"egymással versengő diskurzusok közt hatalmi pozícióból szeretne egyfajta értékrendet felállítani" Miért, a meglevő szisztéma mi alapján alakult ki? Hatalmi pozícióból meghatároztátok, hogy ki a trendi és kész...nos, ennek kell véget vetni.
puszika
2018. július 13. 19:54
Remélem tudod Barkóczi,hogy a ROSSZ GONDOLATOK SZÜLIK A MÉG ROSSZABBAKAT! Bizonyára,mert amit írtál az az!! Süt belőle ,hogy nyögvenyelős. Ami kínban született, az a szerzőjéről mond szentenciát!
zakar zoltán béla
2018. július 13. 17:37
Jércze
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!