Csapatjáték

2017. november 28. 22:30

Még meg sem emésztettük a múltkori PISA jelentést, máris itt van a legújabb sokk, az újabb jelentés, amely a diákok kollaboratív készségét vizsgálta, azaz az együttműködés, együttgondolkodás képességét.

2017. november 28. 22:30
Sztakó Zsolt
Felvidék Ma

„Még meg sem emésztettük a múltkori PISA jelentést, máris itt van a legújabb sokk, az újabb jelentés, amely a diákok kollaboratív készségét vizsgálta, azaz az együttműködés, együttgondolkodás képességét. Szlovákia ebben is mélyen az OECD átlag (500 pont) alatt teljesített (463) és a volt szocialista országok közül is csak Bulgáriát előzte meg.

Magyarország eredménye sem sokkal jobb (472), ami számomra azt jelzi, hogy ez a két ország kulturálisan közelebb áll egymáshoz, mint azt néhány szlovák politikus hinni szeretné. Felmerül azonban a kérdés, hogy azok a gyerekek, akik az iskolában nem tanulják meg az együttműködést, felnőttként képesek lesznek-e kooperálni a többiekkel egy cél érdekében? A válasz egyértelmű nem, hiszen a kooperációt is meg kell tanulni, lehetőleg minél fiatalabb korban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2017. november 29. 22:56
Nem az eredmények rosszak, hanem a teszt. A gyerekek meg tanuljanak, ne kooperálgassanak. A tanár meg adja a jó mintát, és a tananyagot lefele. Amúgy is a cigányok a hibásak. Ja, meg Soros :) gyerekek, ezzel a hozzáállással csak tovább süllyedünk. és ez szomorú a nemzet jövőjét nézve.
annamanna
2017. november 29. 13:13
Az iskola csak lenyomata a társadalomnak. Ha van egy általános társadalmi anómia, azon az iskola nem tud változtatni. Teljesen nyilvánvaló például, hogy a leginkább anómiába süllyedt cigányság a legkevésbé együttműködő az iskolában is. A nyugati társadalmakban általánosan sokkal jellemzőbb a segítőkészség, és ez beleivódik a gyerekekbe is. Ahol az általános légkör törtető, furakodó, mást elnyomó, eltipró, ott olyan lesz az iskolai légkör is, az iskola nem egy külön világ, ahol más szabályok érvényesek, mint általában a társadalomban. Amit látnak otthon a gyerekek, azt viszik magukkal az iskolába is. Legyen példa a politika - az ellenzéki pártok képtelenek megállapodni egymással, nem is hajlandóak az együttműködésre. Ez is egy példa a társadalom általános állapotára; ugyan miért viselkednének másként a gyerekek az iskolában, mint amire a felnőttek példát mutatnak? Évszázadok óta ez az egyik legfőbb probléma a magyarsággal, ezt kárhoztatták az írók, költők, ez kerül elő a himnuszban is. Az emigráns magyarok sokszor szinte menekülnek egymástól, mert még nyugaton is gyakran előfordul, hogy magyarok becsapják, átverik, kizsebelik egymást. Ez egy társadalmi látlelet, nem egy iskolai látlelet. A tanárok is ennek a társadalomnak a részei, nem fognak ők sem másképp viselkedni vagy más példát mutatni, mint ahogyan általában viselkedik a társadalom.
A teremburáját
2017. november 29. 12:56
PISA = konfekció ruha! Arra pásszol akire szabták!
KannibálTatárÚr
2017. november 29. 11:19
Az iskolában írni, olvasni, számolni kell megtanulni. A többi csak egy kis alap a további tanuláshoz. Pl. nehogy az egyetemen tudja meg a hallgató, hogy atomok vannak. Az együttműködést meg leginkább a játékokkal lehet elsajátítani. Azt inkább lehetetlenné teszik az iskolák. A nyugati kimutatásokat pedig nem kell komolyan venni. Ők mindig bebizonyítják, hogy a keletiek értelmi fogyatékosak. Nyugaton minden nyelvet be lehet sorolni latin, vagy angloszász csoportba (a finnen kívül, de azok állítólag tudnak svédül). Ezeknek nem probléma megtanulni egy idegen nyelvet. Szembe a magyarral. Egy példa: egy kimutatás szerint Szlovákia lakosságának a nyelvismerete a legjobb Európában. A szlovákok a csehet megértik, ezért mind ismer legalább egy idegen nyelvet. Ezen kívül vannak, akik tudnak még magyarul, ruszinul (ukránul), lengyelül. A valóság az, hogy a szlovákok többsége csak szlovákul tud. A kimutatásban más jelenik meg. (A csehek nem ismerik el a szlovákot idegen nyelvnek).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!