Saját párttársai akarják megpuccsolni a brit miniszterelnököt – csütörtökön eldőlhet Rishi Sunak sorsa

2024. május 02. 08:32

Súlyos árat fizethet a miniszterelnök, ha a toryk vereséget szenvednek a heti önkormányzati választásokon.

2024. május 02. 08:32
New UK Prime Minister Rishi Sunak Takes Office

Nyitókép: Dan Kitwood / Getty Images

Gyülnek a viharfelhők Rishi Sunak feje felett. Nem elég, hogy a hétvégén a rivális Munkáspárt soraiba ült át egyik képviselője, de sajtóhírek szerint amennyiben a heti önkormányzati választáson pártja rosszul szerepel, könnyen újabb palotaforradalmat szervezhetnek a brit kormánypártban a leváltása érdekében – írta meg az Infostart.

Hatalmas sikerként könyvelte el a baloldali Munkáspárt, hogy a konzervatív kormánypárt egyik képviselője átállt az ellenzék soraiba a hétvégén. Dan Poulter, aki pszichiáter főorvosként dolgozik, elmondása szerint nem ideológiai okokból, hanem az egészségügyi rendszer miatti elégedetlensége indokolta a döntést, amely nem a legjobbkor jött Rishi Sunak számára.

Az olyan konzervatív képviselők, akik már korábban is megpróbálták leváltani a miniszterelnöküket úgy vélik, hogy Dan Poulter átállása világosan mutatja, milyen állapotban van a jelenlegi brit konzervatív kormányzás. Boris Johnson 2019-es győzelme után a konzervatívoknak még 80 mandátumos többségük volt.

Sajtóértesülések szerint már kész a terv Sunak kiszorítására. Erre már akkor sor kerülhet, amint közzéteszik az önkormányzati választási eredményeket, amelyek ha nem leszek fényesek a konzervatívok számára, az könnyen Sunak székébe kerülhet.

Sunak előre menekülne

Egyes kommentátorok azt kezdték el spekulálni, hogy Sunak a nyárra előre hozhatja az őszre tervezett parlamenti választásokat a veszély elhárítása érdekében. A „lázadók” eközben – mint mindig – azon munkálkodnak, hogy a párt 52 vezető képviselője bizalmatlansági indítványt nyújtson be a pártvezető miniszterelnökkel szemben.

A felmérésekből és a fókuszcsoportos kutatásokból az derül ki, hogy semmi sem számít, amit Rishi csinál. Nem a politika számít, hanem a hírvivő. Az emberek egyszerűen nem szeretik ezt a fickót

– fogalmazott egyik képviselő.

Sunak sorsát tehát nagyban befolyásolhatja, hogy a konzervatívok melyik nagyvárost nyerik vagy veszítik el a héten tartott önkormányzati választásokon. A miniszterelnök pengeélen táncol, azonban az mégis mellette szól, hogy a legtöbb konzervatív képviselő szerint nincs elegendő számú „belső ellenzéki”, és jelenleg nincs megfelelő alternatíva sem vele szemben.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burdisgarage
2024. május 02. 11:55
Mármint brit gyarmati...
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. május 02. 10:57
barna bőrű koszos paki ... ki jöhet utána? egy fojtogató thug vagy egy másik kali hívő indiai vallás képviselője, vagy esetleg ganésa siva ?
2024. május 02. 10:49 Szerkesztve
Anno Theresa Mayt megválasztották, megbuktatták. Kinevezték kócos boriszt, megbuktatták. Kinevezték least "saláta" trust-ot, aki alig várta, hogy megnyomhassa "a gombot", megbuktatták. Most sunás, bocsánat sumák ricsi van. A következőre szavazhat John Bull és Ahmed 123?
faramuci
2024. május 02. 09:14
Volt egy csomó gyarmatuk,valamelyikről csak tudnak hozni egy újabb beszélő majmot.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!