Vízben vajúdás és szülés

2017. március 22. 18:44

A víz olyan közeg, mely visszavisz minket abba a korba, mikor még édesanyánk méhének „magzatvíz tengerében” lebegtünk, a békés és szeretetteli védelem állapotába. Körbesimogatja a testünket, a bőrben található milliónyi mechanoreceptor gyengéd ingerlése által, oldja a testben, lélekben felhalmozott feszültségeket. A vízben könnyebben mozog a testünk, testünk súlya csupán 4%-a a szárazföldön mért súlynak, hullámok közt ellazulva a test és lélek felszabadul.

2017. március 22. 18:44
Radnics Adrienn
Babafalva

(...)

Kik szülhetnek vízben?

Ha a szülés helyén rendelkezésre áll, egy megfelelően tisztított, fűtött vizű kád vagy szülőmedence, az édesanya eldöntheti, szeretne-e vízben vajúdni, szülni. Természetesen az a lehetőség is adott, hogy, ha úgy érzi jónak, csak a vajúdás bizonyos időszakát töltse vízben, de ez többnyire a szülés során alakul. A lényeg, hogy a babának, mamának a legjobb legyen, hogy az anya a legbiztonságosabban érezze magát. Persze nem árt tájékozódni az adott kórház protokolljáról sem. Néhol engedik a vízben szülést, máshol csak a vízben vajúdás engedélyezett, több helyen pedig semmilyen ilyen jellegű, fájdalomcsillapító módszerre nincs lehetőség. Érdemes tehát megkeresni a számunkra megfelelő helyszínt és támogató születéskörüli segítőket. Szerencsére ez is változik, ezt a konferencián résztvevő, számos kórházat képviselő szakdolgozó jelenléte és együttműködő hozzáállása is bizonyítja.
 
Ami viszont kiderült, hogy kétségkívül, a lehető legjobb közeg a vajúdásra, szülésre is a víz mindenkinek ajánlható, aki egészséges kismama és erre vágyik! Ami fontos, hogy ez az anya saját döntése legyen, hisz a szülésnél az a jó, ami a szülő nőnek a legjobb. A megfelelő higiéniás háttér fenntartása mellett, ha az anya a vajúdás előrehaladott állapotában kerül vízbe, – mely kellemes, indifferens hőfokú (34-36 °C)-, a langyos víz a vajúdás, szülés során is csodákra képes.

Milyen előnyei vannak a vízben szülésnek?             

  • Az anya sokkal könnyebben ellazul (a szülés természetes, hormonális irányítása ki tud bontakozni)
  • A test felszabadul (hátfájás, a kontrakciók testérzetei csökkennek)
  • Változatos testhelyzetek vehetők fel (fontos, hogy azért legyen mibe megkapaszkodni, támaszkodni, hogy a szülő nő biztonságban érezze magát)
  • Az anya jobban rá tud hangolódni a szülés ritmusára, a kontrakciók hullámaira
  • Hatékony fájdalomcsillapító, kevesebb beavatkozás, fájdalomcsillapító gyógyszer fogy a vízben szülések alkalmával
  • A baba szülőcsatornába való beilleszkedését segíti
  • A gátsérülések ritkábbak, ill. kisebbek
  • A baba számára gyengédebb átmenet az életbe
  • Az anyák boldogabbak, a szülés ritmusa és folyamata sokkal természetesebb.”

 

(...)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!