Vakon bizonyították: nem jobb a bor, ha drága

2016. október 31. 11:20

A borok vakkóstolójának világbajnokságán győztes kínai csapat eredménye azt jelzi, hogy még a világbajnok teljesítménye is jóval 50 százalék alatt marad.

2016. október 31. 11:20

A BorTárs blog hívta fel a figyelmünket az eseményre, át is adjuk a szót:

„A feladat: 12 borról: 6 fehérről és 6 vörösről meg kell mondani, milyen szőlőfajtából készül (melyik benne a domináns fajta), melyik országban, melyik borvidéken, melyik évben, és ki a termelő. Eltérő nehézségű tulajdonságok, mert a szőlőfajtát még az egyszerű borkedvelők is jó eséllyel találgathatják, és talán nem ördöngösség az ország megnevezése sem, de az évjárat, a borvidék és főleg a termelő kitalálása már nehezebb dió. (Pár éve az egyik korábbi versenyen egy horvát furmint is bekerült a fehér feladatok közé – a többség nem is vette sikerrel azt az akadályt.)

A pontozás sem egyszerű: a különböző tulajdonságok kitalálásáért eltérő pontérték jár. A szőlőfajta 9 pontot érhet, attől függően, hány százalékban tartalmazza a vizsgált bor. Egy tiszta rizlingért, ha eltalálják 9 pontot kapnak, ha egy bornak, mondjuk 20 százaléka shiraz, és megnevezik a shirazt, azért két pont jár. Egy bor kóstolgatására a csapatoknak 15 percük van, vagyis a 12 bor összesen három órát vesz igénybe.

 Az országért és a borvidékért 5-5 pontot kaphatnak a csapatok, a borászat megnevezéséért 3 pontot. Az évjárat pedig 1 vagy 3 pontot érhet: hármat, ha az országot is eltalálták, és egyet, ha nem. Összesítve minden borral 20 pontot gyűjthet egy csapat, vagyis az elérhető maximum 240 pont. A verseny szabályait évekkel ezelőtt a La Revue de Vin de France magazin dolgozta ki, és a vakkóstoló világbajnokságokat minden évben ők szervezik, mindig máshol Franciaországban. Most októberben Provenceban, a Chateau de Galoupet volt a házigazda. A győztes kínai csapat eredménye – 108 pont – azt jelzi, hogy még a világbajnok teljesítménye is jóval 50 százalék alatt marad.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nicknamenick
2016. november 09. 20:03
a stílus maga az ember, igaz?! :-P
nicknamenick
2016. november 09. 02:22
azért ha vki egy jellegzetes vörösbort meg egy jellegzetes fehérbort akár vakon (pl. fekete pohárból) is kóstol, és összekeveri, annak komoly problémái vannak az ízérzékelésével... ha te még nem kóstolták olyan - nem "csinált" - vörösbort, amelyben pl. simán érezni a szeder ízét vagy illatát, akkor mé tutira nem ittál eleget ami nem baj ugyan, csak ne legyél rá büszke! :-P ...főleg akkor ne, ha még borosgazda is vagy! :-P
nicknamenick
2016. november 09. 02:22
miért kéne összeveszni, mert szólok, hogy butaságot írsz?! helyette jobb inkább utánaolvasni, nemde?
Csomorkany
2016. november 08. 20:39
Viszont vedd figyelembe, hogy így jött össze a valamivel több, mint 50%! 9 pont az már 45% a 20 pontból...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!