Az év legjobb science fiction és fantasynovellái – 1. rész: sci-fi

2016. augusztus 26. 12:08

Jonathan Strahan kötetét úgy kell fogyasztani, mint valami nagyon nemes nedűt: kortyonként, vagyis elbeszélésenként, és akkor elég sokáig kitart.

2016. augusztus 26. 12:08
Kánai András
SFmag

Két szerző is foglalkozik magával a tudománnyal, a tudományos megismeréssel. Caitlín R. Kiernan a Dancy vs. a pteroszaurusz-ban, még ha közhelyesnek tűnően is, de a hit és tudomány szembenállását jeleníti meg. Ez a nem túl hosszú elbeszélés elképesztő jól van megírva, a párbeszédek élesek, az ötlet jópofa, a két szereplő pedig a rövid terjedelem ellenére karakteres. A brit űroperák egyik királya, Alastair Reynolds egy nagyon furcsa, de épp ezért elég eredeti történetben számol be egy madártani kísérlet utóhatásáról. A Csapatban című sztori a tudományos élet emberi játszmákkal is bőven megtűzdelt oldalát is bemutatja. Szellemes, kihagyhatatlan írás.

Ha az olvasó a sci-fi bizarrabb régióit célozná meg, Vonda N. McIntyre űrhajóstörténete, szimbiótákban gazdag Húgocskák garantáltan hasba rúgja. Nike Sulway írását, A Karen Joy Fowler olvasókört pedig a nagyon érthető próza ellenére sem lehet hova tenni. A könyvet olvasó és bonyolult érzelmi életet élő rinocérosz bikák képe még sokáig kísérteni fog…

Ismertetőm legvégére hagytam a kedvencemet, ami már annak idején eredetiben is lenyűgözött. A rendkívül termékeny Robert Reed elbeszélése, A császárnő teljes pompában azt mutatja be, hogy milyen hatásokkal jár, amikor az idegenek egy ötvenes, értelmes, de mégis szürke asszonyt tesznek meg földi helytartójuknak. Ilyen jól megírt elbeszélést ritkán olvasni: dinamikus, stílusos, minden a helyén van, sehol egy felesleges szó. Az érzelmi szál, az asszony saját története pedig hideg, pontos. Reed írása pontosan ott és úgy ér véget, ahol kell. Igazi mestermű.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2016. augusztus 30. 17:03
"de mégis szürke asszonyt tesznek meg földi helytartójuknak" Miért? Nem így történt? ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!