„Oroszország kifelé!” – EU-párti tüntetők kerítették be a grúz parlamentet (VIDEÓ)

2024. április 30. 20:22

Nem akarták kiengedni a kormánypárti képviselőket.

2024. április 30. 20:22
null

Nyitókép: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP

A fekete-tengeri kaukázusi országot április közepe óta tömeges kormányellenes tüntetések sújtják, mert a kormányzó Grúz Álom párt újra előterjesztett egy olyan törvénytervezetet, amely a kritikusok szerint hasonlít a másként gondolkodók elhallgattatására használt orosz jogszabályokra – írta meg a France24 portál. Az Európai Unió szerint a javasolt jogszabály elfogadása aláásná Tbiliszi régóta tartó uniós tagságra irányuló törekvéseit.

Az intézkedés elleni vasárnapi tüntetésen mintegy 20 000 ember gyűlt össze a fővárosban, Tbilisziben az egy kilométer hosszú „Menet Európáért” elnevezésű demonstráción. A Grúz Álom párt kitart Európa-pártisága mellett, úgy látják, hogy a javasolt törvény célja csupán 

a nem kormányzati szervezetek külföldi finanszírozásának „átláthatóságának növelése”.

Kritikusai azonban azzal vádolják, hogy a volt szovjet köztársaságot az Oroszországhoz való szorosabb kapcsolat felé tereli. Charles Michel, az EU vezetője szerint a törvényjavaslat „nincs összhangban Grúzia uniós tagságra irányuló törekvésével”, és „Grúziát nem közelebb, hanem távolabb viszi az EU-tól”. Kedd este újabb demonstráció szerveződött, ahol 

az EU-párti tüntetők bekerítették a grúz parlamentet, és nem akarták kiengedni a kormánypárti képviselőket.

A parlamentben továbbra is folytatódik a munka, de a szavazás nem várható kedd este.

A tüntetők azt skandálják: „Oroszország kifelé!”

Könnygázt és vízágyúkat vetettek be „külföldiügynök-törvény” miatt tüntetőkkel szemben

A biztonsági erőkkel a parlament épületénél történt összecsapásban többen megsérültek. A tiltakozók egyebek között tojásokkal és palackokkal dobálták meg a rendőröket, akik megkezdték a törvényhozás előtti térről kiszorítani a demonstráció résztvevőit.

A törvényhozásban kedden tárgyalták második, és ezzel utolsó előtti olvasatban azt a vitatott jogszabályt, amelyet a Georgiai Álom - Demokratikus Georgia kormánypárt áprilisban terjesztett ismét a parlament elé. Az indítvány előírná, hogy a szervezeteket, amelyeknek anyagi eszközei több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként regisztráltassák. 

A törvényjavaslat újbóli beterjesztése ellen április 15. óta az ellenzék és a civil szervezetek újra és újra az utcákra vonultak. Az Európai Unió, amely decemberben adta meg Georgiának a tagjelölti státuszt, felszólította a tbiliszi vezetést, hogy ejtse ezt az előterjesztést.

Az eseményről készült felvételt itt tekinthetik meg:

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2024. május 01. 01:39
Szorosz Gjuri bácsinak volt egy kis fölösleges dollárja.
alkaloidablog
2024. május 01. 00:44
Ezek is meggárgyultak! Akkorát fognak szívni, mint az örmények...
eN
2024. május 01. 00:12
na, nem volt elég az ukránok szopatása, nekik is ez kell? elbírnak velük is az oroszok, kérdés miből fogja őket is felfegyverezni a nyugat?
tizennyolcfok
2024. április 30. 22:36
a muszkát mindenki - joggal - rühelli, kivéve belarusz és persze orbán csőcseléke. nekünk csőcselékből is csak ilyen jutott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!