10 film 2016-ból, ami feministább, mint a Szellemirtók

2016. augusztus 10. 10:26

Arra vállalkozom, hogy egyedül 2016 eddigi filmterméséből 10 olyan alkotást mutassak, amely az ektoplazmával lehányt Melissa McCarthynál sokkal jobb példát mutat, ha valaki a női nem filmes reprezentációját tartja szem előtt.

2016. augusztus 10. 10:26
danialves
Smoking Barrels

Zootopia

A Zootopia feltűnése ebben az összeállításban aligha meglepő, hiszen a Disney meséje szinte az összes sztereotípiát is célba vette. Judy Hopps-t ugyan alapvetően nyúl volta miatt nézik le nála fizikálisan sokkal alkalmasabb kollégái, de ez aligha a faji eltérések allegóriája, hanem a női munkavállalók megkülönböztetéséé, és a fejükben ennek hatására kialakuló korlátoké. A film zseniális iróniáját pedig az jelképezi a legjobban, hogy nemcsak főhősünk, hanem gonosztevőnk is egy olyan nő, akiből nem néztük volna ki, hogy képes lesz meghaladni a skatulyákat. (…)

Cloverfield Lane 10

Ami a Pénzes cápában egy jórészt jelentéktelen mellékszál, az a Cloverfield folytatásában a marketingblöfföket is felülíró karakterív. Miközben az egész internet egy-egy szuperhősmozitól várja az erős női karakterek megteremtését, J.J. Abrams tanítványai egy kis thrillerben tökéletes megoldották, ráadásul úgy, hogy nem egy erős, hanem egy erőssé váló hölgy történetét mesélték el - ami véleményem szerint egy sokkal példaképszerűbb motívum, mintha egy mindenkit szétzúzó szupernőt mutattak volna a nézőknek.

A Trónok harca 6. évada

A lista végére érve megint azt kell tapasztalnunk, hogy a sorozatok ebben a tekintetben is megelőzték a filmvilágot, ugyanis az HBO sikerszériájának legújabb szezonja számos olyan karaktert és eseményt tartogatott, amelyek egyértelműen a női karakterek képességeire és fontosságára alapoztak. Daenerys, Sansa, Yara, vagy éppen Cersei (Lady Mormontról már nem is beszélve) immár a legkompetensebb alakjai George R. R. Martin világának, és sikeresen mutatták meg sokak számára, hogy van keresnivalójuk a nőknek egy olyan környezetben is, amelytől teljesen idegen a »gyengébbik nem« dominanciája.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2017. január 19. 20:53
Csak ismételni tudom magamat: Goebbels mind a tíz ujját megnyalná a mai filmipart látva...
1000bocs
2016. augusztus 11. 09:52
A GOT 6 évada pont az említett okok miatt szar, és megy szembe a saját korábbi történetével. "A van keresnivalójuk a nőknek egy olyan korban is, ahol nem jellemző a gyengébbik nem dominanciája" egy kabaré, a gyenge álmodozása az erőről. Ismerjük a mondást: "minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő." A katonák, páncélok és pengék középkori valóságában ez kb így hangzik: minden épségben maradt, meg nem erőszakolt és gyilkolt nő előtt ott áll a férfi aki harcol és vérzik érte. Addig amíg a forgatókönyvirók nem kaptak szabad kezet az író által írt világában még nem a hős nemétől függött a történet. Az élte túl, aki nagyobb g@ci és hamarabb gyilkol vagy köt alkut. Ez a téma (férfiágon öröklődő királyi hatalom, harc, gyilkosság, kínzatás és erőszak) miatt meghatározta a karakterek jellemét és lehetséges sorsát. Az erős női karakter a világ logikája szerint volt erős, és a gyenge valóságosan volt esendő. A nőkből most hirtelen olyan szuperhőst csináltak, akiknek egyszerre minden sikerül - igaz ez zárójelbe teszi az előző évadokat amikor megtehették volna ugyanazt mint most, de hát nem lehet mindent egyszerre:) Annyira valószerűtlen az egész, annyira túltolták a nők megoldják elvet hogy valóban annyi értelme van kb mint a Ghost Busters feldolgozásnak - azon kivül hogy megcsinálták a másolatot szarabbul de csupa nőkkel és viccesen bénázó férfi szereplőkkel nem sokat lehet elmondani róla.
Becsületes Magyar
2016. augusztus 11. 02:13
Természetellenes, társadalomzüllesztő, szélsőliberális propaganda: a nő legyen férfi, a férfi pedig nő. Aztán csodálkoznak, hogy nem születik gyerek az európai kultúrkörben. A muszlimok majd leszaporodják a feminista társadalmat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!