Ponyva, Star Wars a neved – Az eredeti Star Wars regénytrilógia

2015. december 28. 12:45

Talán magamra haragítok egy sereg rajongót, de szerintem éppen elegendő, ha elolvassátok az első részt, és ezzel le is tudjátok az egész kérdést.

2015. december 28. 12:45
Molnár Kata Orsolya
Filmtekercs

A klasszikus trilógia első darabja, a magyarul Csillagok háborújaként (eredeti címén Star Wars: From the Adventures of Luke Skywalker) megjelent kötetet George Lucas jegyzi, de valójában Alan Dean Foster szellemíró tollából származik. A könyv – mely a klasszikus trilógia papírváltozatának magasan legjobb darabja – remek kiegészítője a filmnek, mert számos, a filmből kivágott jelenetet és háttérinformációt tartalmaz, ugyanis Lucas eredeti forgatókönyve alapján íródott.

A folytatások azonban már nem tudták hozni az első rész színvonalát. S bár az első kötet is messze áll a magaskultúrától, az 1980-as A birodalom visszavág és az 1983-ban megjelent A jedi visszatér már egyértelműen kimerítik a ponyva fogalmát (még ha a jobbfajtáét is). (…)

Az újdonság hatása oda, a könyv mindössze remek lehetőség, hogy felidézzük a jól ismert történeteket – néhány  apró különbségtől eltekintve a kötetek viszonylag jól követik a filmek cselekményét –, de semmilyen irodalmi élményre ne számítsunk. Azt hiszem, egyetlen mondat a Darth Vader halálát leíró részből magáért beszél: „Igen… egy esőcseppet érzett az ajkán. Lenyalta a jóízű cseppet… de nem édesvíz volt, hanem sós… könnycsepp volt. Megint Luke-ra szegezte a tekintetét, és látta, hogy a fia sír. Igen, ez volt az, fiának a bánatát ízlelte (…)” A könyv tele van hasonlóan érzelgős részekkel, bármelyiket megirigyelhetnék a romantikus bestseller szerzők. Nem véletlen, hogy sem Donald F. Glut, sem James Khan nevét nem ismeri senki – ez, azt hiszem, már nem is fog megváltozni. Az ünnepek alatt (sosem volt ilyen aktuális a mű), néhány órás könnyed olvasmánynak jó lehet a trilógia – intellektuális kihívásként keresgélhetjük benne a klasszikus orosz népmesei elemeket –, de a legendához biztosan nem tud hozzátenni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!