Neked sem jött be az új Star Wars?

2015. december 25. 11:38

Lássuk a leggyakrabban előforduló kritikai észrevételeket, és aztán cáfoljunk rájuk.

2015. december 25. 11:38
Dani Áron
Roboraptor

1. Nem ad hozzá semmi újat

Oké, lehet. És? Kit érdekel? A Star Wars-nak is megvannak a maga határai, amit ha megpróbálunk átlépni, az már nem lesz Star Wars. A prequel-trilógia például megkísérelt egy politikai csatározást faragni a meséből, ami olyan erőltetett szituációkat szült, mint a kereskedelmi útvonalak megadóztatása, a hosszúra nyúló Jedi tanácskozások, vagy a kudarcba fulladt béketárgyalások, stb. Ez a vállalás nem is feltétlenül baj, sőt, Palpatine mesterkedése számít az előzmény-trilógia legizgalmasabb részének, de a megvalósítás félrecsúszott, nem volt elég meseszerű – és ezt ne tessék pejoratív értelemben venni, a mese igenis komoly dolog. Másfelől az egész Star Wars mitológiának ezer éves gyökerei vannak, amiktől balgaság lenne elszakadni egy ilyen „felvezető” filmben.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehetne megpróbálni új dolgokat belevinni a Star Wars-ba, és az antológia filmek (számunkra) egyetlen létjogosultságát pont ez jelenti, de ennek a filmnek nem ez volt a „dolga”, hanem, hogy egyszerre legyen képes megszólítani a régi és az új közönséget – ez pedig maradéktalanul sikerült is neki.

2. Nem elég Star Wars, csak ritkán kap el az az érzés

Ha valaki hajszálpontosan ugyanazt szeretné újraélni, amit 20-30 évvel ezelőtt, gyerekként az nyilvánvalóan csalódni fog. Nem fogja tudni, mert ez nem a legelső Star Wars film, ami előtt még soha semmi hasonlót se lehetett látni. Az első Star Wars előtt nem létezett ahhoz fogható mozgóképes alkotás, és ennek a bravúrnak a megismétlését nem is lehet elvárni Az ébredő Erőtől.

De ettől még ott lüktet benne a Star Wars érzés, sőt, néhányan pont azt is kifogásolhatják, hogy túl nosztalgikus lett (lásd feljebb), mert valóban: nem kevés nosztalgia van benne, de sohasem üres, az alkotók (az élükön a szintén rajongó J.J. Abrams-szel) rendkívül okosan variálták az ismerős elemeket, és miközben a klasszikus trilógia szereplőit is a cselekmény szerves részévé tették, szinte észrevétlenül építették fel ugyanazokat az archetipikus karaktereket, akiket Luke, Leia és Han Solo személyében egykor úgy megszerettünk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2016. augusztus 22. 22:09
Dani Áron, ez valami kódolt zsidózás?
atila68
2016. augusztus 12. 11:37
Milyen lehet egy olyannal emberrel vitázni (Dani, vagy Áron) akinek ez a végső érve; "Kit érdekel?".
Brigadéros
2016. március 03. 16:12
Soha nem értettem, mit esznek a sztárvórszon...Egy bárgyúan gagyi sz@r volt már az első része is...
Peter8811
2016. március 03. 16:12
Dani Áron, ez valami kódolt zsidózás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!