Baljós üzenet érkezett Kijevbe: Ukrajna hitelezői a pénzüket akarják

2024. május 06. 06:38

A Blackrock, a Pimco, és egyéb befektetési óriáscégek kezdik elveszteni türelmüket.

2024. május 06. 06:38
null

Nyitókép: Ludovic Marin / AFP

Az ukrán vezetés úgy gondolkodott a háború kitörésekor: az orosz invázió kellős közepette ráérnek visszafizetni adósságukat a külföldi kötvénytulajdonosoknak. Csakhogy két év telt el, és a hitelezői cégek kezdik elveszteni türelmüket – írja a Wall Street Journal.

A lap szerint külföldi kötvénytulajdonosok egy csoportja lépéseket tett annak érdekében, hogy rákényszerítse Ukrajnát, hogy már jövőre megkezdje adósságainak visszafizetését. A csoport, amelynek tagjai a Blackrock és a Pimco befektetési óriások, kétéves halasztást adott Kijevnek 2022-ben, arra hivatkozva, hogy az Oroszországgal fennálló konfliktus addigra lezárul.

Mivel a harcok vége nem látszik, a hitelezők most felbérelték a Weil Gotshal & Manges ügyvédeit és a PJT Partners bankárait, hogy találkozzanak az ukrán tisztviselőkkel, és kössenek egy olyan megállapodást, amelynek értelmében Ukrajna jövőre ismét kamatot fizetne, cserébe pedig adósságának jelentős részét elengednék – mondták névtelen források a Wall Street Journalnak.  A csoport birtokolja Ukrajna 20 milliárd dolláros kintlévő eurókötvényeinek mintegy ötödét – írta a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

Bár ez az összeg töredékét teszi ki Ukrajna teljes, 161,5 milliárd dolláros külső adósságának, a

 kötvények kamatainak kiszolgálása évente 500 millió dollárjába kerülne az országnak 

– mondták a kötvénytulajdonosok.

Amennyiben a kötvénytulajdonosok augusztusig nem jutnak egyezségre Kijevvel, Ukrajna fizetésképtelenné válhat. Ez rontaná az ország hitelminősítését, és korlátozná a jövőbeni hitelfelvételi képességét.

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vájet Törp
2024. május 07. 09:43
Mi van elenszkivel, nő a bölcsességfoga? (de az meg mire föl??)
Dixtroy
2024. május 06. 14:46
Hol a pénz, amit azért kaptál, hogy legyőzd az oroszokat, add vissza. Ez olyan, mintha azt akarták volna tőlem, hogy páros görkorimmal győzzem le Shaolin Sándort a jégen habár előre mondtam, hogy nem fog menni, és ők vettek rá, de az én hibám.
jan36
2024. május 06. 13:43
Ha így gondolkodnak, biztos van valami információjuk, hogy a háború még vagy két évet fog tartani. Vagy valamiféle békekötéssel zárul. Mer, ha nem, akkor - félő - hogy a hoholok államisága meg fog szűnni. Nem tudom, hogy mit ír elő a nemzetközi jog, de, nagy valószínűséggel a ruszkik nem fogják átvállalni a fxzongorista által generált adósságot. Akkor, meg fújhatják a pénzüket és egyéb ingatlanaikat banderisztánban. Akkor jöhet az acsarkodás a kezesek basztatásában és a ruszki pénzelemek einstandolásában.
backsplash
2024. május 06. 11:28
Csak a végét, mi? Most tolják be tövig az ostoba hazaáruló bohócnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!