The Man in the High Castle: 1. évad – Van jobb világ a náci-japán Amerikánál?

2015. november 30. 10:57

Amerika, 1962: nem létezik rock & roll, nem zajlik szexuális forradalom, nincsenek lázadó tinédzserek. Hatalmas horogkereszt virít a Times Square-en.

2015. november 30. 10:57
Rusznyák Csaba
Geekz

A Philip K. Dick überklasszikus sci-fi regényéből (Ember a fellegvárban, 1962) rendkívül precízen megírt és megrendezett Amazon-sorozat első évadát már akkor is érdemes végignézni, ha csak a külsőségeket vesszük. A fényekkel és árnyékokkal nagyszerűen játszadozó, noiros fényképezés nyomasztó, perverz módon mégis hívogatóan szép történelmi lázálmot farag a koncepcióból, és vég nélkül el lehet merülni a díszletek aprólékos kidolgozottságában is. Az alkotók láthatóan alaposan átgondolták Dick alternatív valóságának látványvilágát a harmonikus, katonásan-tökéletesen rendezett Berlintől az Amerika náci és japán része közt feszülő, a második világháború előtti nosztalgiában ragadt semleges zónán át Hitler fenséges kastélyáig az osztrák Alpokban.

Szerencsére azonban nem kell beérnünk ennyivel, a forgatókönyv ugyanis szintén jeleskedik a világépítésben: a Japán és a Náci Birodalom hidegháborúba zuhanását, a Hitler közelgő halála miatt egymás torkának eső német felső vezetés konfliktusát és a hasonló információkat nem explicite zúdítja ránk, hanem fokozatosan, a cselekmény fordulatain és a dialógusokon keresztül érzékelteti – ahogy kell.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abraxas
2015. december 01. 16:13
A Falling Skies is akkor került menthetetlenül lejtőre, amikor a negyedik évadban behozták az idegenek által alkotott "náci" átnevelő táborokat. Ha történtek is kísérletek az átnevelésre a nácik részéről, igen hamar felhagytak vele. És maradtak a megsemmisítésnél. Akik a szerencsétlen halálra még az agitproppal is kínozták, azok éppenséggel a kommunisták voltak. Ettől az átneveléses perverziótól nem tud szabadulni egy progresszív gondolkodó.
abraxas
2015. december 01. 16:08
A ballibek még mindig a náciktól rettegnek. Nem érdekel.
abraxas
2015. december 01. 16:08
Ó, dehogynem! Aki szerint a II. vh. egy nagy antifasiszta összeborulás ("népfront", ahogy a Komintern mondta) volt, az az. McCarthy nem végezett alapos munkát. Másrészt a sorozat most készült, és nem a '60-s években.
abraxas
2015. december 01. 16:04
A ballibek szerint a búrok is nácik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!