Bethlen, újratöltve

2013. október 19. 10:52

Egyre jobban izgat: miért épp Bethlen? Miért ő került most a kormány képzeletbeli panteonjának középpontjába?

2013. október 19. 10:52
Lendvai Ildikó
Népszava

„Megszületett tehát a döntés: Horthy-korszak igen, de miután a legtöbb magyar családban gyászolnak valakit, aki odaveszett a Don-kanyarban vagy egy koncentrációs táborban, Horthy helyett inkább a mérsékeltebb, a háborút ellenző Bethlen. A fő ok azonban nem a történelmi finnyásság. Orbán retorikájában egy másik fordulat is történt. Bejelentette: mégsem volt forradalom 2010-ben. Úr Isten! Lehet, hogy akkor a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozatot is vissza kell vonni? Szinte látom, hogy a Békemenetben menetelők lépésre emelt lába megáll a levegőben. Nem vagyunk már fülkeforradalmárok? Pedig Bethlen »újratöltése« azt bizonyítja: nekik is tudomásul kell venniük a forradalom visszavételét. Hiszen közeleg a választás. Forradalmat hirdetni, bármily sajnálatos, csak a fennálló rezsim ellen lehet. Így aztán 2014-ben már szó sem eshet semmiféle revolúcióról. Tessék levenni a francia forradalomból ismert frígiai sapkákat! Jön a konszolidált polgári kalap.

Orbán, a fülkeforradalom vezére, most a csendet-rendet hozó, konszolidáló államférfiú jelmezét keresi. Kádárt mégsem választhatja. Így a szekrényben legközelebb eső Bethlen itt hagyott ruháihoz nyúl. Hiszen mintha egyre többeknek kezdene elege lenni az örökös felfordulásból, az egész világ elleni harcból, a hivatalok, iskolák zaklatott működésképtelenségéből. A rendszer marad, de nyugi lesz! - hirdeti Bethlen hangján Orbán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2013. október 20. 10:27
Miért pont az ujratöltve szó jutott eszedbe?Szexista!Legalább 10 szó juthatott volna eszedbe.Nagy zsugás vagy te,vén csotrogány.
tevevanegypupu
2013. október 20. 10:09
Most kerdezzuk meg utolag igy maguktol, es hogy akkor miert eppen Karolyi?? Nem hinnem, hogy olyan eszszeuen meg tudnak indokolni mint Orban a Bethlen valasztasat.
Kvasztics Fedor
2013. október 20. 09:53
És mondja, Ildikó maguknak miért pont Kun Béla és társai voltak az idoljaik? Még ma sem határolódtak el tőlük?
hátakkor
2013. október 20. 07:13
Ildikó néni, Lúdaséknál képviselőjelölt kerestetik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!