Tisztelt Lovasi András!

2013. október 22. 14:03

Meggyőződésem, hogy a jelen törvénymódosítás csak egy átmeneti lépés a jogdíjrendszer egészének újragondolása felé, amire feltétlenül szükség van, hogy az megfelelhessen a mai médiakörnyezetnek.

2013. október 22. 14:03
L. Simon László
Komment.hu

„Tisztelt Lovasi András!

Egyetértek a válaszában megfogalmazottakkal: valóban elbeszélünk egymás mellett. Korábbi válaszomban megpróbáltam kifejteni, mi áll az üresadathordozó-díjakkal kapcsolatos döntés tartalmi és formai részének hátterében (mikor adekvát a társadalmi egyeztetés, miért tartjuk indokoltnak a jelenlegi rendszer átalakítását), de ha ezek után ismét az előző levelében felvetett kérdésekhez térünk vissza, nehezen tudnék mást tenni, mint megismételni az általam korábban elmondottakat. Abban is igaza van, hogy míg például egy hölgy vagy akár egy rockzenész lehet hisztis, addig a magyar állam és annak választott képviselői nem, de úgy érzem, az önnek és ezáltal a hazai könnyűzenész-társadalom egy részének adott válaszom nem vádolható különösebben magas hisztifaktorral, ahogyan szerintem az immár kihirdetett törvénymódosítás sem.

Szintén igaza van, amikor azt állítja, hogy »nem véletlenül írta alá egy szombat-vasárnap több mint 1400 művész a döntésük ellen tiltakozó levelet«. Ez valóban nem véletlenül történt, hanem a közös jogkezelő szervezetek, különösen az Artisjus aktív szerepvállalásának köszönhetően, akik úgy szólították fel aláírásra a tagjaikat, hogy finoman szólva nem bontották ki az igazság minden részletét. (Az aláírásgyűjtő ívet jogdíjjogosultként egyébként magam is megkaptam. Némi gondolkodás után nem írtam alá.) Az, hogy félinformációkkal és csúsztatásokkal – lásd az üreshordozói díjak és a klasszikus szerzői jogdíjak rendszeres összemosását, amely még legutóbbi leveléből is visszaköszön – sikerült látszólagos egységbe kovácsolni egy, a megélhetéséért joggal aggódó szakmát, még nem jelenti azt, hogy annak tagjai olyannyira magukénak éreznék az Artisjust mint szervezetet. A zenészekkel folytatott magán- és háttérbeszélgetésekből nekem rendre ennek az ellenkezője derül ki, ahogyan erre utal az az éppen ön által említett tény is, hogy az Artisjus tagjainak elenyésző kisebbsége érzi úgy, hogy érdemes tevékenyen részt vennie az egyesületi működésben.

De a valódi kérdés természetesen nem az, ki hogyan viszonyul az Artisjushoz, és hogy miért olyan a szervezet nyilvános megítélése, amilyen. A kérdés inkább az, mi szolgálja legjobban a zenészszakma érdekeit egy olyan piacon, amely – főként az internetes letöltések hatására – gyökeresen megváltozott az elmúlt években ahhoz az állapothoz képest, amire az üres adathordozói díj bevezetése volt a válasz. Hogy az üreshordozó-díj önmagában nem hozza el a pophajnalt, az egészen biztos. Meggyőződésem, hogy a jelen törvénymódosítás csak egy átmeneti lépés a jogdíjrendszer egészének újragondolása felé, amire feltétlenül szükség van, hogy az megfelelhessen a mai médiakörnyezetnek. De addig is, amíg ez összeurópai szinten megtörténik, jogalkotóként törekednünk kell a jelenlegi rendszer korrekciójára a jobb és igazságosabb működés érdekében. Mi pedig továbbra is úgy látjuk, hogy a néhány jogosultat – jellemzően évekkel, évtizedekkel ezelőtti teljesítménye alapján – többszörösen felülkompenzáló rendszernél jobb és igazságosabb az, amely teret enged a fiataloknak, a feltörekvő tehetségeknek is. A kortárs könnyűzenében talán ez sem elhanyagolható szempont, még ha ezt a konzervatív kultúrpolitikusnak kell is kimondania.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MacElek
2013. október 22. 20:15
Ha igazságos rendszerről beszélünk, akkor egyedül a közönség szelektálhat. A politika nem. Főleg nem szubjektív szempontok szerint. Senkinek nincs joga eldöntenie, hogy ki a tehetséges és ki nem. Azt egyedül a közönség döntheti el. A szerzői jogdíjak ilyen módon való kompenzálása meg marhaság. Ha mondjuk veszek egy pendrive-ot a saját adataim tárolására és hordozására, akkor annak mi köze a zenéhez? A zenészek éljenek meg a koncertjeikből, meg amit a hivatalos médiák és kiadók fizetnek nekik. Az internet meg szabad. Ez különben sem korrekció és kompenzáció innentől kezdve, ha nem azokat kompenzálják, akiknek a zenéit leginkább töltik és hallgatják. Hanem olyanokat futtatnak fel vele, akiket a kutya se hallgat. És ezzel pont hogy a tehetségteleneknek adnak hátszelet. A sikerért meg kell dolgozni, az senkinek nem hullott az ölébe.
tango47
2013. október 22. 15:26
Lenne nagy csodálkozás, hogy milyen havi díjakat kapnak egyesek az Artisjus-tól. A csókosokon kívül minden szerző és előadófel lenne háborodva. Ez is egy mocsár, amit ideje lenne lecsapolni.
belga
2013. október 22. 15:18
Ezek szép szavak és teljesen egyet is értenék vele...ha az elmúlt 3 évben azt tapasztaltam volna, hogy ha nem is szűnik meg (3 év ehhez talán kevés) a csókosok világa. És elindul egy folyamat amiből az látszik, hogy a valódi teljesítmény előretör a kapcsolati tőkével szemben. De nem ez történt, úgyhogy kételkedem abban, hogy a szép szavak egyhamar összhangba kerülhetnek a tettekkel.
kjkj945
2013. október 22. 15:07
Megy a siketek párbeszéde!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!