Kedves Beatrice Ask!

2013. július 13. 18:30

Valamit tenni kell, amikor az egyenruha a félelem terjesztője lesz, és a törvény az állam saját polgárai ellen fordul.

2013. július 13. 18:30
Jonas Hassen Khemiri
Magyar Narancs

„Olyan családokat telepítettek ki, akiknek a gyereke svédnek született, olyan országokba, ahol még sosem jártak. Svéd állampolgárokat kényszerítettek arra, hogy útlevéllel igazolják a hovatartozásukat; és egy igazságügyi miniszter elmagyarázta, hogy ennek semmi köze az etnikai alapú kiválasztáshoz, sokkal inkább a »személyes tapasztalatokhoz«. A hatalom rutinja. Az erőszak gyakorlata. Mindenki csak a munkáját végezte. A biztonsági őrök, a rendőrség, a vámosok, a politikusok, az emberek.

E ponton ön félbeszakít és így szól: »Miért ilyen nehéz ezt megérteni? Mindenkinek be kell tartania a törvényt.« S mi azt feleljük: »De mi van akkor, ha a törvény nem törvényes?« Ön erre azt mondja: »Ez a prioritásokról szól, egyszerűen végesek az erőforrásaink.« És a válaszunk: »Miért van az, hogy az elesettek üldözésére mindig van pénz, de a védelmükre soha?«

Erre ön azt mondja: »Hogyan tarthatnánk fenn a kiterjedt szociális hálót, ha mindenkit befogadunk?« Mi toporgunk, és a torkunk köszörüljük, mert őszintén szólva erre nincs világos válaszunk. De azt tudjuk, hogy egy ember léte soha nem lehet törvényellenes, és hogy valamit tenni kell, amikor az egyenruha a félelem terjesztője lesz, és a törvény az állam saját polgárai ellen fordul.

(Fordította: Urfi Péter)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2013. július 14. 11:43
Nagyon egyszerű a probléma megoldásra. Követni kell a kínaikat. Szorgalmasan dolgoznak, tanulnak, nem követelőznek, bűnügyeiket elintézik egymás között. És legfőbb: nem terhelik bűntudattal a befogadó társadalmat.
ikaljan
2013. július 13. 22:48
Svédország tipikus példája az újliberalizmus kettős arcának. Tűzön vizen át demokratikus, oly annyira, hogy a gyakorlatban a világon bármely katonai puccsot és elnyomó rendszert támogat, ha a cél egy ideológilag "nemszeretem" politikai erő félreállítása. Az emberijogi tevékenysége kimerül a semlegeses nemes ülvepisilős ABCDEFG-pride védelemben, politikai-korrekt újbeszélben, miközben bárkit, aki legkisebb mértékben is eltér a kívánatos modernfelvilágosultszekulrálisfeminohomofildemokratapc emberképtől, azt könyörtelenül kirekesztik. És nem csak a társadalom őslakos konzervatív, horribile dictu keresztény tagjaival teszik ezt, hanem a bevándorlókkal is. Akiket persze mint más kultúrát nagyon szeretnek, de konkrétan és egyenként gyűlölnek, mint modern társadalomba beilleszkedni képtelen, idejét múlt szokásokat gyakorló, kimondani is szörnyű - vallásos, egyáltalán minden moderntrendi dologtól távol álló zárványt Náluk jobban pedig csak azt utálják, hogy ha a kultúra, ami nem az övék - legyen az őslakos, vagy bevándorló - kilép a múzeumokból és a trendi világzenei szinpadokról, és élő, emberi arcát mutatja. Ez az elképzelhető legnagyobb fenyegetés.
Akitlosz
2013. július 13. 22:23
Attól még nem lesz valaki svéd, hogy Svédországban születik bevándorló szülők gyerekeként. A gyerekek eltartása a szüleik dolga, nem pedig a svéd vagy akármilyen államé.
ottapont
2013. július 13. 18:43
"Mi toporgunk, és a torkunk köszörüljük, mert őszintén szólva erre nincs világos válaszunk." Nem mondtál újat anyus/apus. Tudjuk, hogy nincsenek megoldásaitok az általatok generált káoszra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!