Az illúziók elvesztése

2013. június 12. 09:49

Kultúrpolitika lényegében nem létezik, csak kultúrkampf, s az állam szegény, de ha nem is lenne az, akkor is inkább költene egy jó kis beállósra, mint zavaros költői látomásokra.

2013. június 12. 09:49
Gyurgyák János
Heti Válasz

„A legnagyobb hibát akkor követtük el, amikor hagytuk, hogy a könyvkereskedelem összebútorozzon a könyvkiadással. Ennek az lett a következménye, hogy a könyvesboltokban könyvhegyeken kell átgázolnia annak, aki máshoz is el akar jutni, mint a kereskedők saját kiadóinak portékáihoz.(…)

De ne feledkezzünk meg az úgynevezett magyar kultúrpolitika ámokfutásáról sem! Kezdve az első szabadon választott kormány kultúráért felelős szakembereinek (Andrásfalvy Bertalan és Fekete György) hozzá nem értésével, akik délibábokat kergettek, miközben ott volt előttük a holland modell (piaci szempontból semleges, szövetkezetté átalakított nagykereskedelem és raktárbázis). Vagy ki ne hagyjuk Hiller Istvánt, aki megszüntette a felsőoktatási tartalomfejlesztési pályázatot. De talán igazságtalan ebből a szűk látókörű, a nemzeti érdekekkel szemben vakságban szenvedő politikai elitből bárkit is kiemelni, s a többieket említés nélkül hagyni, akik fejében az állam rendbetétele, a megszorítás nem jelent mást, mint a kultúrából, az oktatásból és az egészségügyből még több pénzt kivonni, a fűnyíróelv szerint.

Ennek az írásnak a végére idekívánkozna egy kis »vörös farok«, egy kis reménysugár, hogy mégis, ennek ellenére, csak azért is, az nem lehet, hogy annyi szív... Félek, nem szolgálhatok ilyesmivel. Ma már kultúrpolitika lényegében nem létezik (sőt, egyesek már azt is megkérdőjelezik, hogy szükség van rá), csak kultúrkampf, s különben is az állam szegény, de ha nem is lenne az, akkor is inkább költene egy jó kis beállósra vagy masszív balbekkre, mint zavaros költői látomásokra vagy tudományos szakmunkák (óh, borzalom!) megjelentetésére.

Az illúziók elvesztése arról is szól, hogy kénytelen-kelletlen beláttuk mi is: jobb, ha az állam nem segít. Abból előbb-utóbb csak bajunk származik. A gazdasági elit tagjairól inkább nem mondok semmit, mert néhány tiszteletre méltó kivételtől eltekintve nem nagyon értik, mi is a magyar kultúra. A civilszféra pedig jórészt állami emlőkön csüng vagy arra ácsingózik, s erről lásd, mint fent. Az egykor szebb napokat megélt, Misztótfalusi Kis Miklósokat, Kner Imréket, Tevan Andorokat, Szántó Tiborokat, Haiman Györgyöket, Cserépfalvi Imréket, Püski Sándorokat, Osztovits Leventéket és Zöld Ferenceket tagjai sorában tudó magyar könyvkiadás rohamos léptekkel vágtat a monopólium szakadéka felé. Tehát nem marad más hátra, mint egy végső, kétségbeesett kiáltás: emberek, állítsátok meg Arturo Uit! Amíg nem késő...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárjós
2013. június 12. 14:39
Amikor csak termelők és fogyasztók vannak a haszon elv ellen tiltakozó művészetnek, művészeknek (így persze az íróknak, a költőknek) nem terem babér, de ez nem csak magyar jelenség.
Soma
2013. június 12. 14:34
Egyébként a szótő: veszít.
Soma
2013. június 12. 14:32
Szepesi Niki lesz a könyvkiadás ékköve.
kjkj945
2013. június 12. 14:26
http://maga-a-valosag.hu/?page_id=588 ""7. A legnagyobb illúzió Maga az anyagi világ működése az országok szintjén. Létezik tőzsde, léteznek mondvacsinált minősítők, globális nemzetközi szervezetek, melyek a megfoghatatlan dolgokból képeznek minősítéseket, leképezik a virtuális világot valósságá. Ráadásul több virtuális világ is létezik párhuzamosan (pénz, érdekek, értékrendek, igények, elvárások) és ezek materiális leképzése alapján minősítenek, dicsérnek, fenyegetnek, tönkretesznek, ahogy éppen az érdekek ezt megkívánják. Így képzelhető el, hogy egy ország, amelyik relatíve megvan, reggel arra ébred, hogy semmit sem ér, tönkre tették, mert éppen útjában állt valakinek. Nem Magyarországról beszélek. Jelen világunkban éppen így éljük meg az érzéki csalódást, az illúziót. Nyilván a történelem egy korábbi szakaszában másképp. Például a török időkben, örömmel áldoztuk fel magunkat a törökkel vívott háborúban szinte a teljes megsemmisülésig, holott valójában a nyugatot kellett megvédenünk, az egyik vallást a másiktól. Emellett a nyugati segítség szinte sosem érkezett meg, ha igen, akkor olyan csekély mértékű volt, hogy azt mai nyelven demo-nak neveznénk. A világ olyan, amilyennek látom! Nem az a célunk, vagy életfeladatunk, hogy megítéljük ezt. Egyszerűen csak vegyük tudomásul, hogy így működik. Mert valaki így működteti… EZ VAN!""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!