Ki a majom? Nemes bosszú volt a válasz a rasszista támadásra (VIDEÓ)

2024. január 21. 15:01

Nem hagyta magát a sértett, csapata is kiállt mellette. Lavinát indíthat el az olaszországi eset!

2024. január 21. 15:01
null

Alig, hogy belelendültek volna a csapatok, máris félbeszakadt egy első osztályú olasz bajnoki labdarúgó mérkőzés. Az Udinese – AC Milan találkozó 33. percében a vendégek kapusa, Mike Maignan az őt és bőrszínét gyalázó szurkolók elől menekülve előbb a játékvezetőhöz ment segítséget kérni, majd csapatával egyetemben levonult a pályáról. A színes bőrű, Francia Guyanáról származó,  francia válogatott focista megelégelte a rigmusokat.

Közvetlenül azok után, hogy először védtem egy hazai kísérlet után, hallottam, hogy a szurkolók a kapum mögött majmokat utánozó hangot adnak ki. Először nem foglalkoztam velük, de amint másodszor is ez történt, elhagytam a helyemet, kimentem a kispadunkhoz, és tudattam, mi történt. 

Ennek nem szabadna megtörténnie a futball világában! Ugyanakkor sajnos évek óta rendszeresen megismétlődik. 

Mindannyiunknak tennünk kell valamit, így nem lehet játszani. Rendben, azt, hogy kifütyülnek, elfogadom, mert ez belefér, amikor idegenben játszik egy csapat. A probléma a rasszizmussal van, ami elfogadhatatlan és nem történhet meg ezen a szinten” – fakadt ki a kapus.

Nemes bosszú

A mérkőzés végül mintegy 10 perces szünet után folytatódott, a Milan 3-2-re győzött. Utólag azonban kiderült, Mike Maignan nem akart visszatérni a pályára! 

Szomorú volt így levonulni a pályáról, de mindenki támogatott. Megbeszéltük és meghoztuk a döntést, hogy visszatérünk a pályára, megfelelő választ adunk, és megnyerjük a mérkőzést. Először nem akartam folytatni a játékot és ezt a többieknek is elmondtam, de nem hagyhattam cserben a csapattársaimat.

Népharag zúdul

A közösségi médiában záporoznak a hozzászólások. Sokan biztosítják támogatásukról a francia kapust: „Maradj erős! Mindannyian veled vagyunk”.

Olyan is akad, aki szerint az egész bajnokságot fel kellene függeszteni. Más úgy véli, csendben kellene maradni és játszani. A Spanyolországban gyakran támadott Vinícius Junior estét is felhozta egy kommentelő, mondván a Real Madrid brazilja nem kap megfelelő védelmet.

„Nem állítják le a meccseket, amikor Viníciust sértegetik. Nézd meg a legutóbbi meccset, amikor elment az oldalvonali játékvezetőhöz, és azt mondta, hogy sértegetik, és semmi nem történt”

 – írja egy hozzászóló avilághírű sportújságíró, transzferguru, Fabriziano Romano oldalán.

Az egyik szurkoló arra hívja fel a figyelmet a sajnálatos eset kapcsán, hogy a sportnak kiemelt szerepe van, lenne a kirekesztés elleni küzdelemben.

A rasszizmusnak mindenhol véget kell vetni a világon. A sport éppen az terep, amely ellenére összehozza az embereket származástól függetlenül.

Tiltakozás

Az ügy ezzel nem ért véget. Vélhetően súlyos büntetéssel, akár stadionbezárással is sújtja majd a fegyelmi bizottság az udinei klubot. Tiltakozása jelül a korábban „Szeretünk, Mike!” üzenetet küldő AC Milan rendhagyó lépésre szánta el magát: azzal tiltakozik, hogy nem posztol.

Az Udinese elleni meccsen történt elfogadhatatlan eseményeket követően az AC Milan úgy döntött, hogy ma, 2024. január 21-én nem tesz közzé semmilyen tartalmat a közösségi médiában Mike Maignan és a rasszizmus elleni küzdelem támogatására.

Az Olasz Labdarúgó Szövetség is tiltakozik. A Serie A szűkszavúan, ám egyértelműen fogalmaz. 

Helytelenítjük a rasszizmus minden formáját”.

A kérdés már csak az, mennyire tesznek kemény lépéseket a döntéshozók vagy minden marad a régiben...

Nyitókép: GABRIELE MENIS / ANSA / AFP

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. január 22. 08:28
Jár a banán..😆
paperfellow
2024. január 22. 05:17
És a szappanopera végén kiderült, hogy ki a majom?
MaBaker
2024. január 22. 00:40
Minden hópihe lelki sérülésénél állítsák le a meccset! Én pl biztos jól elsírnám magam ha azt ordítanák, hogy béna vagyok. Csúnya bácsik!
bodrigyuri
2024. január 21. 19:35
Csak egy niga nigázhat le egy nigát. Minden más rasszizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!