A Credit Suisse 4 milliárd dollárt gyűjt az átfogó átalakítás finanszírozására

2022. október 31. 14:50

A bank megszerezte a Szaúdi Nemzeti Bank támogatását, amit tőkeemelés formájában meg is kap. A Credit Suisse újraéleszti a First Boston nevet a tanácsadói spin-offhoz. Az új Credit Suisse egyszerűbb, stabilabb bank lesz – mondja a vezérigazgató.

2022. október 31. 14:50
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A Credit Suisse Group AG soha nem látott drámai lépéseket tett a bank helyreállítása érdekében, és olyan szerkezetátalakítást mutatott be, amely során több milliárd dolláros tőkeemelést hajtanak végre, több ezer munkahelyet építenek le, és leválasztják a befektetési bankot.

jogok átadása és a részvények eladása révén befektetőknek, köztük a Szaúdi Nemzeti Banknak közölték csütörtökön. A befektetési bankot gyakorlatilag feldarabolják, szétválasztják a tanácsadói és tőkepiaci üzletágat, és az SPG üzletágának nagy részét eladják az Apollo Global Management Inc. és a Pacific Investment Management Co. társaságoknak.

Az átalakítás elodázhatatlan kísérlet a Credit Suisse hitelességének helyreállítására, miután a sorozatos nagy veszteségek és a vezetőségi káosz megtépázta az egyik legtekintélyesebb európai hitelintézet státuszát. Ulrich Koerner vezérigazgató és Axel Lehmann elnök, akiket válságkezelőkként vontak be, most azzal a feladattal néznek szembe, hogy a bank közelmúltbeli történetének legnagyobb átalakítását hajtsák végre, miközben igyekeznek megvédeni a bank jövőjét meghatározó vagyonkezelési egységet. 

mondta Koerner a Bloombergnek adott interjújában. „Nem akarunk túlígérni és alul teljesíteni, hanem inkább fordítva”.

A részvények 16 százalékot is estek Zürichben, mivel a befektetőknek meg kellett emészteniük a mintegy 6,6 milliárd dolláros szerkezetátalakítással kapcsolatos kombinált költségeket és a részvényeladások hígító hatását. A tőkeemeléssel a Credit Suisse egyik legnagyobb részvényesévé válhat majd 9,9 százalékos részesedéssel a Szaúd-Arábia Nemzeti Bank, amely mögött a szaúdiak legfontosabb vagyonalapja áll.

Elkerülhetetlen tőkeemelés

A bank vezetői el akarták kerülni a tőkeemelést, mivel a részvényekkel az utóbbi időkben rekordalacsony szinten kereskedtek, de érzékelték a vagyonkezelési ügyfelek elvándorlását. Végül a tőkeemelés mellett döntöttek, hogy segítsenek a pénzügyi helyzet megerősítésében. A bank a harmadik negyedévben 4,03 milliárd frank nettó veszteséget könyvelt el, és közölte: a negyedik negyedévre is veszteséget vár.

Ezzel a Credit Suisse eloszlatná a vagyonkezelési ügyfelek aggodalmait, de maradnak a lényeges kérdések az átszervezés kimeneteléről. Ezek viszont bonyolultabbak ahhoz képest, aminek az UBS és a Deutsche Bank esetében tanúi lehettünk.

A cég a negyedik negyedévben 2700 álláshely leépítését kezdi meg, és közölte, hogy 2025-ig mintegy 9 ezerrel, 43 ezerre csökken a létszám. Addig az időpontig a költségalapot is 15 százalékkal, azaz 2,5 milliárd frankkal kívánják csökkenteni.

A legnagyobb változások a befektetési banknál lesznek. Többek között a vezető, Christian Meissner távozása várható, és felélesztik a First Boston márkanevet is. A különváló üzletág magában foglalja majd a bank történelmileg erős tanácsadói és tőkeáttételes finanszírozási egységét, amelyet Michael Klein fog vezetni, a Közel-Kelethez fűződő kapcsolatairól ismert veterán, ex-Citigroup üzletkötő.

Egy, az ügyet közvetlenül ismerő személy szerint a bank már keresett egy külső befektetőt is, aki hajlandó 500 millió dolláros tőkeinjekciót adni az üzletágnak. Az új cég partnerségi modellben működik majd, amelyben a kulcsfontosságú alkalmazottak bizonyos arányú tulajdonrésszel rendelkezhetnek.

Csaknem kétéves szerkezetátalakítás

A bank átfogó célja a befektetési banknál a kockázattal terhelt eszközök csökkentése. Az európai hitelezési és tőkepiaci tevékenységeket a felszámolni tervezett eszközök elhelyezésére létrehozott tőke-felszabadítási egységbe helyezik.

A szerkezetátalakításra akkor került sor, amikor a harmadik negyedév eredményei rávilágítottak az előttük álló kihívásokra. A befektetési bank továbbra is küszködött, és a tehetős ügyfelek menekültek. A bank több mint 4 milliárd dolláros negyedéves veszteséget könyvelt el, beleértve az átalakítással kapcsolatos halasztott adókövetelések 3,7 milliárd frankos értékvesztését. Az átszervezés 2024-ig további 2,9 milliárd frankba kerül majd.

A Credit Suisse az átalakítás finanszírozásának elősegítése érdekében közölte, hogy

A Credit Suisse vezetője, Koerner szerint a bank 2024-től nyereséges lesz.

Koerner átalakítása egy három hónapos stratégiai felülvizsgálat csúcspontja, amelyet a második negyedévben a vártnál nagyobb, 1,59 milliárd frankos veszteség váltott ki, ami egyben Thomas Gottstein vezérigazgató rövid életű megbízatásának végét jelentette. A korábbi befektetési bankárt 2020-ban választottak meg, miután Tidjane Thiam kémkedési botrány miatt távozni kényszerült.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jajdejónekünk
2022. november 02. 16:08
Hát. Én is ezt mondtam.
Jajdejónekünk
2022. november 02. 10:59
Sajnos, már késő: a Mészáros már mindent ellopott, a Fidesz korrupt rendszere miatt, amivel a komplett bírói kart is zsebre tették. A stadionok és a kisvasút csak elterelő hadművelet volt, ahogy a brüsszellel való folyamatos jogállamisági és 7. cikkelyes eljárások és a szankciós hiszti meg a rezsicsökkentés is. A kínai vakcinák fektették az alapot, és a vészhelyzetet való hivatkozással tették zsebre az egész kócerájt. Azért és azóta van megbénulva az egész EU, és ebben mind összejátszottak! Szóval nem a gyenge forint árfolyamra kell nézni, hanem hogy a kormánypropagandisták milyen homályt hoztak létre, hogy mögötte a nagy halak egy ilyen húzásra készültek! Ennek fényében most már azt is értjük, hogy győzte meg Orbán Putyint, hogy háborút kezdjen!
darázs
2022. november 02. 10:59
Credit Saudisse
Szvidrigajlov
2022. november 02. 10:58
Pont így történt. Emiatt ment tönkre a Credit Suisse is. Orbán a felelős. A Vásárhelyi Mariska is megmondhassa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!