SMA betegek gyógykezelését segítheti a selyemhernyó gubója

2021. március 20. 14:22

Az Utah Állami Egyetem kutatói selyemhernyó gubót használnak a vázizomsejtek növesztéséhez, ami az izomatrófia jobb kezeléséhez vezethet.

2021. március 20. 14:22
null

A kutatók egy háromdimenziós sejttenyésztési felületet fejlesztettek ki azáltal, hogy sejteket növesztettek a selyemszálakon, amelyeket egy akrilváz köré tekertek. A csapat natív és transzgenikus selyemszövetet egyaránt használt, utóbbit pókselyem génekkel módosított selyemhernyók állítottak elő.

A selyemhernyó selymet korábban már használták háromdimenziós sejttenyésztési modellként, de ez az első alkalom, hogy transzgenikus selyemszövetet, vázizom modellezéséhez alkalmaztak.

A kutatók az ACS Biomaterials Science & Engineering című folyóiratban tették közzé eredményeiket.

A spinális izomatrófia vagy gerinc eredetű izomsorvadás (angolul Spinal Muscular Atrophy, rövidítve SMA) egy ritka öröklődő betegség, amit az SMN gén hibája okoz, és a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek a fokozatos elvesztését eredményezi. Az idegsejtek pusztulása fokozatos izomgyengeséget, sorvadást okoz a kapcsolódó izmokban. A leggyakrabban és legelőször érintettek a nyak és a törzs tartását végző izmok, majd a láb és karok azon izmai, amelyek a mozgásért felelnek, végül a bordákhoz kötődő, légzést támogató izmok.

A selyemhernyó selymén termesztett sejtek sikeresebben leképezték az emberi vázizmokat, mint a szokásos műanyag felszínen. A selyem ösztönözte az izomrostok megfelelő összehangolását is, amely a robosztus izom modellezéshez szükséges elem.

A vázizom a csontváz mozgatásáért, az ízületek stabilizálásáért és a belső szervek védelméért felelős. Ezen izmok romlása számtalan okból és gyorsan megtörténhet. Például két hét immobilizáció után az ember elveszítheti a négyfejű izomerejének, csaknem egynegyedét. Tisztában kell vele lenni, hogy az izmok milyen gyorsan sorvadhatnak el, ezért sejtszinten kell kezdeni a modellezést, hogy a valóságot jobban reprezentálják. 

A magyar kormány a SMA betegek gyógykezelésére 3,2 milliárd forintot különít el évente. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a Spinraza gyártója között februárban megegyezés született, így Magyarországon is kezdetét veszi a felnőtt SMA betegek kezelése a Spinraza injekcióval.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!