Azonosították a Hunyadiak és Corvinok genetikai örökségét

2022. november 18. 21:08

A nagy áttörésről a Magyarságkutató Intézet számolt be.

2022. november 18. 21:08
null

A közleményben emlékeztettek, hogy a magyar történelmi uralkodóházak vizsgálatait 2014-ben Kásler Miklós indította el munkatársaival, majd azokat a Magyarságkutató Intézet folytatta. 

A Hunyadi-ház archeogenetikai vizsgálatát 2020-ban kezdeményezték, majd egyeztettek a varasdi püspökkel, és felnyitották Horvátországban a lepoglavai sírt, amely Hunyadi Mátyás fiának, Corvin Jánosnak és unokájának, Corvin Kristófnak a sírhelye. 

A Magyarságkutató Intézet munkatársai az extrém körülmények között végrehajtott mintavétel során

sikeres DNS-izolálást hajtottak végre,

az elvégzett radiokarbon kormeghatározás pedig megerősítette a régészeti és történeti adatokat – írták. 

A Corvinok ősi európai genom-összetételűek

Újgenerációs szekvenálással meghatározták a sírban fekvők maradványainak teljes genomszekvenciáját, amely mindkettőjüknél széles eurázsiai elterjedtséget mutatott. Jelezték: az apa-fiú genetikai kapcsolatot klasszikus módszerekkel és teljes genomadatokkal is megerősítették. 

Hangsúlyozták: a vizsgálatok rámutattak arra, hogy a Corvinok ősi európai genom-összetételűek, a legnagyobb genetikai hasonlóságot a szintén a Kárpát-medencéből eredeztethető európai neolit mintákkal és az ősi magyarországi neolit és rézkori mintákkal mutattak.

Arra is kitértek, hogy mindkettőjük anyai vonalának genetikai eredete összeegyeztethető az édesanyák történeti adatokból ismert származásával. 

A kutatásban a Magyarságkutató Intézet, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Magyar Igazságügyi Kutatóintézet, a horvát Kulturális és Médiaügyi Minisztérium és az atlantai Praxis Genomics LLC szakemberei vettek részt, az eredményeket a Heliyon nemzetközi szakfolyóiratban közölték - áll a közleményben.

Nyitókép: Magyarságkutató Intézet Facebook-oldala

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ecceeecce
2022. november 21. 07:54
Transzneműek voltak, vagy sem? Nem? Akkor szétdobálni a csontokat a kutyáknak! (jön az utasítás)
Mimetikuspolialoid
2022. november 19. 10:03
Bennem pl. 4,12% E1b van.
roughneck
2022. november 19. 09:45
Itt az ujabb pofon Zselenek. Megse az ukranok a legosibb europai nep? :-)
zoles
2022. november 19. 09:03
Szent László 1040 körül született és őbenne is már csak 15%-ban voltak felfedezhetők az ázsiai gének. Hunyadiékban már persze, hogy nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!