Az európai eliteknek emlékezniük kell 1848 szellemiségére

2017. október 15. 00:00

Az 1848-as forradalmak nem „kudarcosak” voltak, csupán befejezetlenek.

2017. október 15. 00:00
Brandon J. Weichert

„Európa technokrata kormányzó elitje teljesen alkalmatlannak bizonyult arra, hogy hatékonyan kezelje Európa háromszoros válságát: a gazdasági hanyatlást, a megfékezhetetlen bevándorlást és az oroszok visszatérését. Mindhárom probléma a rendszerszintű kudarcból fakad. A rendszer pedig azért vall kudarcot, mert az elitek túl sok, az emberek pedig túl kevés hatalommal rendelkeznek. A nacionalista populizmus pontosan ezt az egyenlőtlenséget próbálja megváltoztatni.

1848-ban forradalmi hullám söpört végig Európán. A jelenlegi nacionalista populizmus megjelenése emlékeztet azokra a megmozdulásokra. Egy cambridge-i történész, Brendan Simms megfigyelte: »az 1848-as forradalmi vírus elsőként a régi rend leggyengébb láncszemét támadta meg«. Nem is meglepő, hogy az első komoly zavargások a hidegháborús időszakot maga mögött tudó Európában éppen Hollandiában következtek be a nacionalista populista pártok felemelkedésével, az európai gazdaságot sújtó gazdasági világválság után egy évvel, 2009-ben. 

A globális gazdasági visszaesés rámutatott azokra az Európára leselkedő veszélyekre, amelyek a korlátlan bevándorlás, az alacsony szaporulati mutatók és az elöregedő társadalom okozta kihívások következtében alakultak ki. Ezen tünetek nagyon hasonlóan kerültek a felszínre a francia forradalom és a napóleoni háborúk alatt is. Persze azok a XIX. századi európai egyenlőtlenségek markánsabbak voltak a jelenlegieknél, azonban pusztító hatásuk nem feltétlenül volt nagyobb.

Bár az 1848-as forradalmi mozgalmak idővel átadták a liberális, szocialista vagy kommunista eszméiket az európai népeknek, 1848-ban csupán felvillanyozták maguk ellen a globális ellenforradalmi erőket. Ez pedig megmagyarázza Simms – vagy sok más történész – azon gondolatát, miszerint az 1848-as forradalmak »kudarcot« vallottak. Ugyanakkor hosszú távú hatásuk révén alapjaiban változtatták meg az európai status quót. Sőt, én valójában úgy vélem, hogy az 1848-as forradalmak nem »kudarcosak« voltak, csupán befejezetlenek.”

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2017. október 26. 09:34
Mivel azok a "forradalmak" valójában szabadkőműves puccsok voltak az uralkodó házak ellen. Aztán mindegyik megkapta a maga pénzügyi tanácsadóját és abba is hagyták...
szemlelo
2017. október 26. 09:31
Az úrnak talán először olvasnia kellene, mielőtt írni kezd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!