Négy pontban arról, hogy miért tartunk a Batman v Supermantől

2016. március 07. 09:28

A Nolan-féle Batman-trilógia hatalmas siker volt, és Az acélembert is sokan szerették, bár lényegesen megosztóbb volt, mint a Batman-filmek. A legújabb DC film kapcsán azonban még így sem lehetünk teljesen nyugodtak. Pontokban szedtük össze, hány helyen és miért mehet félre a DC-moziuniverzum első, márciusban debütáló filmje.

2016. március 07. 09:28
Admin

Christopher Nolan Batman-trilógiájának komoly szerepe van a képregényadaptációk felfutásában, mégis: a DC egyelőre nem nagyon profitált abból az érdeklődésből, amire a Marvel többtucatnyi filmből álló univerzumot húzott fel. Márciusban debütál viszont a Batman v Superman, ami beindítja a DC mozis univerzumát. Mitől tarthatunk a filmmel kapcsolatban?

*

1. Nem tanultak a hibáikból

Az Acélembert a legtöbb kritika azért érte, mert mind történetileg, mind vizuálisan túl sötét volt, ami egyáltalán nem illett az addigi Superman-képhez. Igen, Nolan filmjeinek jól állt a sötétebb tónus és az is tény, hogy a DC rendre felsült a könnyedebb hangvételű képregényfilmekkel (lásd akár a kilencvenes évek végi Batman-filmeket, akár a Zöld Lámpást), de ez nem annak köszönhető, hogy a közönség nem értékeli az ilyeneket, hanem annak, hogy ezek nem jó filmek. Az eddigi előzetesek, nyilatkozatok (és a korai nem hivatalos kritikák) alapján az új film ugyanazt a sötét tónust viszi tovább, ami akár nagyon rosszul is elsülhet. 

2. Túl tömött lesz a film

A Marvel már bebizonyította, hogy sok hős felvonultatásával is lehet szórakoztató filmet készíteni, azonban az első Bosszúállókban gyakorlatilag az összes fontosabb karaktert ismertük már legalább egy azt megelőző filmből (az Ultron kora ezen a formulán változtatott, hiszen három új hőst is bemutattak). Jelenleg a DC filmes univerzumából csak egy hőst ismerünk (Superman), pedig a hírek szerint Batman és Wonder Woman mellett bemutatkozik majd Aquaman, Flash és Cyborg is. Könnyen lehet, hogy az utóbbi három csak kisebb szerepet kap, esetleg csak egy-egy cameo erejéig ugranak be, de így is félő, hogy a karakterek nem kapnak elég teret, főleg, hogy még egy vagy kettő főgonoszt is fel kell építeniük. 

3. A készítők karrierje

Zack Snyder önmagában is megosztó alkotó, hiszen a 300-at vagy az Álomháborút is legalább annyira szokás szeretni, mint utálni (mindkét film érezhetően jobban teljesít a közönségnél, mint a kritikusoknál, elég összevetni az IMDb és a Metacritics pontszámaikat), de David S. Goyer írói teljesítménye sem az egységes színvonaláról híres (hiszen íróként ott találjuk a Sötét lovag és a Holló 2 alkotói között is). 

4. A DC eddigi teljesítménye

Már utaltam arra, hogy Az acélember megosztó volt, de az elmúlt tíz évben nem az volt az egyetlen DC-film, ami nem nyerte el mindenki tetszését, sőt a Nolan filmeket leszámítva többségében voltak a sikertelen alkotások (Superman visszatér, Vesztesek bosszúja, Jonah Hex stb.). Különösen a Zöld Lámpás az, ami aggodalomra ad okot, hiszen az eredeti tervek szerint az lett volna az DC saját moziverzumának első filmje és valószínűleg annak a filmnek a bukása miatt döntöttek úgy a DC-nél (és a Warner Brorthersnél), hogy az ő filmjeikben nem lesznek viccek. 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabolcsi Gergely
2016. március 07. 23:44
és a sony tuja fokozni! ugyan lesz egy pókember sorozat (esetleg franchise), ami a marvellel közös és az mcu-val egy univerzum, de az (újra) bejelentett venom spin-off más univerzumba játszódik... szegények teljesen fogyatékosok:(
Szabolcsi Gergely
2016. március 07. 23:43
nem az van, hogy a dc minden élőszereplős megjelenése hivatalosan is egy multiverzum része? mert így azért van esély crossoverre tv és mozi között (ami gondolom majd azt jelenti, hogy a vonatkozó cuccokból bevágnak egy-egy jelenetet/pillanatot a megfelelő részekhez, véletlenül sem színészek átjárását a mozi és a tv között - ez utóbbi a marvelnél is ritka) amúgy a supergirl az azonos világ a man of steellel? vagy az abban levő superman az melyik superman? (esetleg smallville?)
pinter.mate
2016. március 07. 20:58
A 2. pont nagyon igaz, ezen két ízben is elhasalt a Pókember (Spider-Man 3. és Amazing Spider-Man 2.), legutóbb olyannyira, hogy adhatták is el a jogokat. Nem értem, a Warner miért nem veszi észre magát.
pinter.mate
2016. március 07. 20:53
Nem csak a Flash-nél látszik ez a különbség, hanem már a Suicide Squad bejelentésével eldőlt a több univerzum kérdése, mivel az Arrow 1. évadában szerepelt Deadshot, akit a mozifilmben Will smith alakít majd. Emellett hiába az Arrow/The Flash/Legends of Tomorrow hármasból álló tévés univerzum, eddig mindössze a Supergirlt fogják bevonni ebbe, az iZombie és a Lucifer maradnak külön univerzumként. Jelen állás szerint egyébként nagyon úgy tűnik, hogy kapunk egy multiverzumos magyarázatot (amire a The Flash 2. is évada épül), ami pont egy olyan huszárvágás, hogy soha ne kelljen megmagyarázniuk, miért is barmolták így szét az egészet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!