Lehet még egy nagybolygó a Naprendszerben

2016. január 22. 11:12

Egy kilencedik, Földnél tízszer nagyobb bolygó keringhet a Kuiper-övben a CalTech kutatói szerint a Nap körül.

2016. január 22. 11:12

A CalTech kutatói szerint egy kilencedik, Földnél körülbelül tízszer nagyobb bolygó keringhet a Nap körül a Neptunuszon túli Kuiper-övben. A kutatók talán a Plan 9 From Outer Space című Ed Wood-filmre utalva a rendkívül találó „Kilencedik Bolygó” néven hivatkoznak az égitestre, amelyből a Kuiper-öv különböző törpebolygóinak és egyéb obejktumainak furcsa pályáiból következtettek.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. január 24. 00:24
Ugyan nem. Kevered az aszteroidával. Egy bolygónak legalább kb. 840 km átmérőjűnek kell lennie, mert ennyinél alakul ki a gömb alak. Az ennél kisebb égitestek szabálytalan alakúak és nem bolygók.
crydog
2016. január 23. 23:49
A legszomorúbb hogy nem is a specialista bolygókutatók minősítették le a Plútót, hanem "sima" csillagászok.Egy olyan konferencián ahol a bolygókutatók zöme nem vett részt. Pedig elég tömege van hogy a gravitáció gömbbé formálja, légköre van, sőt mágneses tere is. EZ az új bolygó egyenlőre csak feltételezés. Ha bebizonyosodik a valódisága nem lepődnék meg ha "Nibiru" lenne a neve :D
KannibálTatárÚr
2016. január 23. 23:49
A Kuiper-övben a kimutattak már kisbolygókat, amelyeknek az átmérője a Föld átmérőjének kb. 1/20-a. Biztosra vehetjük, hogy a Földnél 10x nagyobb obejektumot már rég kimutattak volna. Különösen ha a nagyságot - mint általában - az átmérőre értjük (nem pedig a térfogatra). Ha ez a bolygó a Kuiper-öv külső részén lenne (50 AU), látszólagos nagysága akkor is a Plutó látszĺagos nagyságának mintegy harmincszorosa lenne. Nem hiszem, hogy a csillagászok már rég nem fedezték volna fel, ha lenne.
fogd a pénzt és kuss
2016. január 23. 23:48
én még sosem hallottam róla - ami persze nem jeleniti, hogy nem mondasz igazat. ... de forrás? csak olvasnék még róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!