Erre az öt sci-fire érdemes lesz figyelni az év elején

2016. január 25. 11:59

Öt könyvet válogattunk a magyar kiadók eddig nyilvánosságra hozott első negyedéves megjelenései közül. Folytatódik Ben H. Winters pre-apokaliptikus nyomozása; Neal Stephenson a jövőbe repít minket, ahol hét különböző emberi faj akar visszatérni a Földre; a többszörös díjnyertes kínai Cixin Liu könyvében pedig pont egy idegen faj tart bolygónk felé.

2016. január 25. 11:59
Pintér Bence

Izgalmas könyvek érkeznek magyar nyelven az első negyedévben: az eddig nyilvánosságra került címek közül válogattunk. Tovább nyomoz Hank Palace, miközben pár hónapon belül megsemmisül a világ; hét, embertől származó faj tart vissza a Földre Neal Stephenson könyvében; mesterséges intelligenciák után nyomoz a Gabo SFF márciusi könyvének nyomozója; nálunk is megjelenik Cixin Liu díjnyertes kínai sci-fije; a Sötét Édenben pedig egy sötét világon szenved hajótörést egy űrhajó.

*

1. Ben H. Winters: Végső ígéretek (Agave Könyvek)

Magyarul is folytatódik január végén Ben H. Winters pre-apokaliptikus scifi/krimi trilógiája az Agave Könyveknél. Az első részben egy öngyilkossággal kapcsolatban nyomozott Hank Palace nyomozó, miközben egy meteor tart a Föld felé, ami azzal fenyeget, hogy kiírtja az emberiséget. A trilógia második részében, a Végső ígéretekben Palace elindul, hogy megkeressen egy eltűnt férfit, de arra talán még ő sincs felkészülve, hogy útja során mi vár rá.

2. Neal Stephenson: Seveneves – A hét Éva (Fumax)

2015 legjelentősebb sci-fijeként aposztrofálja a Fumax Neal Stephenson Seveneves című könyvét. Az embereknek menekülnie kell a Földről, de csak egy maroknyi ember éli túl ezt a menekülést. Ötezer évvel később vesszük fel a történet fonalát, amikor ezek a túlélők hét különböző fajt alkotva már hárommilliárdan vannak, és vissza akarnak térni egy idegen bolygóra: a Földre. Ez a könyv 850 oldal tömény élvezetnek tűnik, mi nagyon várjuk.

3. Cixin Liu: A háromtest-probléma (Európa Kiadó)

A tavalyi év egyik meglepetéssikere volt a kínai Cixin Liu könyve, ami Kínában már évek óta hatalmas siker, Amerikában viszont csak most adták ki, és rögtön meg is nyerte a Hugo-díjat. A háromtest-probléma története szerint a kínai kulturális forradalom idején egy titkos katonai projekt keretében jelet küldenek az űrbe, amelyet felfedez egy pusztulásra ítélt idegen civilizáció. Az angol fülszöveg ennél többet is elárul a történetről, de mi nem szeretnénk, mert olvastuk a könyvet, és szerintünk spoileres lenne. Az Európa Kiadó adja ki itthon a regényt.

4. Adam Troy-Castro: A holtak küldöttei (Gabo SFF)

Egy újabb sci-fi/krimi-hibrid: Adam Troy-Castro könyvében két gyilkosságra is sor kerül az Egy Egy Egyen, az ökoszisztémában, amelyet az univerzumot uraló mesterséges intelligenciák hoztak létre. A henger alakú bolygón a függeszkedők erőszakos faja mellett emberek is élnek, magasan a légkör mérgező gázokkal teli rétege fölött, Andrea Cortnak itt kell megtalálnia a tettest, a dolgát azonban alaposan megnehezíti, hogy semmivel sem vádolhatja meg a mesterséges intelligenciákat, akiknek hatalmában áll egy pillanat alatt eltörölni az emberiséget. A könyvet a Gabo SFF gondozza, márciusban jön.

5. Chris Beckett: Sötét Éden (Agave Könyvek)

Egyszerre lenyűgöző és hátborzongató Chris Beckett könyve az Agave Könyvek szerint. Ezt írták róla: „Képzeljetek el egy távoli, nap nélküli bolygót, amin hajótörést szenved egy űrhajó. A történet ezután több mint száz évvel kezdődik és a legénység 532 leszármazottjának az életéről szól. A primitív nép hiedelmekkel és veszélyekkel teli mindennapjaiban felemelkedik egy fiú, aki nem csak ellent mond a szokásoknak, de útra kel felfedezni a világot.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. november 14. 17:39
"Erre az öt sci-fire érdemes lesz figyelni az év elején" Figyelni is fognak ezekre a sci-fikre! Körülbelül éppen öten.
geronimo
2016. január 25. 18:07
Mandiner napiszar : 1/Béndek 2/Sci-fi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!