Olvasóinkat kérdezzük: melyik SFF-szerző hiányzik a hazai polcokról?

2015. október 13. 13:00

Az elmúlt évtizedekben módszeresen álltak neki a magyar kiadók egy-egy fontos, mára klasszikus szerző életművének kiadásához. Felmerül a kérdés: ki maradt ki, ki az aki a legfájóbban hiányzik a magyar polcokról? Olvasóink válaszait kommentben várjuk.

2015. október 13. 13:00
Pintér Bence

A Mandiner.sci-fi beköszönőjében felsoroltuk, mennyi klasszikus SFF-szerző teljes, vagy részleges életműve jelent meg magyarul az elmúlt évtizedekben. Olyan könyvek amelyek hiányoztak, elmaradtak, pedig a zsánerek friss, fiatal külföldi hangjait nagyban befolyásolták.

A tavaszi Könyvfesztiválon az Agave, a Fumax és a Gabo képviselői többek között arról is beszéltek, hogy milyen könyvek hiányoznak az elmúlt évtizedekből. Samuel Delany, Robert Holdstock, Octavia Butler, Nnedi Okorafor – sorolta Velkei Zoltán, Kleinheincz Csilla és Németh Vladimir. Mi pár hete ezeken a hasábokon tárgyaltunk arról, hogy elakadt China Miéville hazai kiadása.

A nagyobb zsánerdíjak győzteseit áttekintve is sok név hiányzik a magyar fordításban megjelent könyvek közül. Most olvasóinkat kérdezzük: ki az az sci-fi, illetve fantasy-szerző, akit leginkább hiányolnak a magyar polcokról? Lehet szó akár teljes életműről, vagy akár csak egy könyvről is. A válaszokat itt, kommentben várjuk.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abraxas
2015. október 14. 20:42
Kedves Bence! Hiánypótló lenne, ha hazai sci-fi és fantasy írókra is kitérnének. A 90-s évek elejétől egészen a 2000-s évek elejéig virágzó magyar sci-fi és fantasy irodalom volt az országban, hol egészen jó, hol egészen rossz írásokkal. :-) A hazai fantasy hőskorában ezeket olvasta a jónép. Most is léteznek, mondjuk a történetük megérne egy külön könyvet, volt benne árulás, féltékenység, szakítás, ami kell. :-)
pinter.mate
2015. október 13. 21:05
Egyértelműen fájó hiányról nehéz lenne beszélni, azért szép lassan beszivárgott az elmúlt években a Szrugackij, Lem-életmű a keleti blokkból, nyugatról pedig Asimov, Bradbury, Dick és Clarke, fantasyben pedig örömteli, hogy Neil Gaiman csaknem teljes életműve fellelhető magyarul. Hasonló tendencia kezdődött az Agave részéről Gibson tekintetében is, a Szukits pedig úgy tűnik, egy kicsit Frank Herbertre állt rá, miután a Dűne összest és még pár regényét kiadták. Azért hiány persze bőven akad. Charles Strosstól és Vernor Vinge-től nagyon kevés regény jött ki, a fantasy területén pedig még rosszabb a helyzet. Steven Erikson Malaza-sorozatát immár évek óta képtelenek befejezni, pedig már csak két kötet van hátra, az emberek pedig valami miatt abban a tévhitben élnek, hogy George R.R. Martin csak a Trónok harca-szériáját írja. Akinek a hiányába mindig belesajdul a szívem, ha csak meglátom egy novelláját, Michael Swanwick; az az ember, gyanítom, hogy nagyobb írózseni, mint a fantasy-irodalom közel száz évéből bárki. És igen, Miéville-t valaki fejezze be!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!