Megdupláztuk a képregények mennyiségét – Interjú Harza Tamással

2015. október 16. 07:40

A Kingpin kiadó az elmúlt pár évben fellendítette a szuperhősképregények piacát, de érzik, hogy hol vannak a határok. Minden új kiadvány talány, de a kiadóvezető szerint teljesen ismeretlen képregényt nemigen lehet bevezetni. A Pókember-képregényeket hazánkban kiadó Kingpin vezetőjével, Harza Tamással beszélgettünk a képregénykiadás lehetőségeiről és a kiadó jövőbeli terveiről.

2015. október 16. 07:40
Admin

Kilenc éve vagytok a piacon, ezalatt több sorozatot is elkezdtetek  köztük az inkább felnőtteknek szóló Vertigot is -, azonban mára a kiadó profilotok határozottan a szuperhős-képregények irányába tolódott el. Nagyobb igény van ezekre?

Igen, szélesebb körben ismertek, mint a Vertigo, amely Amerikában is jóval kevésbé ismert, vagy népszerű, mint a Marvel vagy DC képregények.

Ha jól számolom, akkor jelenleg három sorozatotok jelenik meg újságosoknál (igaz ebből egy csak a Relay és az Immedio hálózatában elérhető) és ezeken kívül csak a Garfield és a Titánember az, ami hagyományos értelemben képregénynek számít és havi/kéthavi rendszerességgel újságosnál kapható. Ez a pár évvel ezelőtthöz képest ugyan hatalmas előrelépés, de visszatekintve a kilencvenes évekre, mintha akkor jobban álltunk volna (csak pár cím, ami eszembe jut: Star Wars, Superman és Batman, Marvel Extra, X-Men, Spawn, később - már a kétezres években - ott voltak a Panini Marvel sorozatai). Mi történt a magyar képregényes piacon, ami miatt annyi kiadvány megszűnt?

Azért amiket felsoroltál, nem léteztek egyszerre párhuzamosan. A Spawn például jóval később indult el, mint a többi, a Marvel Extra pedig mindegyiknél előbb szűnt meg. A kiadványok megszűnése természetes folyamat, minden országban, Amerikában is folyamatosan szűnnek meg, vagy indulnak újra címek, képregények, sorozatok. De a képregények népszerűségének csökkenése világszintű folyamat volt a 90-es évek közepétől-végétől, amikor már minden háztartásban volt videomagnó, videojáték, és hasonlók, azaz erősen szélesedtek a szórakozási lehetőségek. De mint minden újdonság, azok is lecsengtek egy idő után, és főként a régi rajongók visszataláltak a képregényekhez - magukkal rántva néhány újabbat is.

Kívülről nézve úgy tűnik, hogy ez a visszatérés a Kingpin érdeme, hiszen jelenleg az újságos megjelenése egy jelentős része a tiétek és nektek sikerült visszahoznotok a(z amerikai) szuperhős képregényeket Magyarországra. Mi a sikeretek titka?

Hogy ez nálunk mennyiben a Kingpin sikere, és mennyiben nem, azt nehéz megállapítani. A mi érdemünk inkább abban van, hogy megfelelően optimalizáljuk a megjelenő képregények mennyiségét, és persze figyelünk a minőségre is.

A Marvel+ egy ideig országosan is megjelent, de aztán visszaálltatok a korlátozott példányszámra, a Fenegyerek pedig a kötetes bemutatkozás után különszámokban folytatódott. Mennyire nehéz eltalálni azt, hogy egy-egy kiadványra mekkora igény lesz? Hogy látod: nyitottak az olvasók az újdonságokra, vagy inkább a fix, bejáratott dolgokat szeretik?

Minden új kiadvány egy talány. Persze nagyjából ismerjük az igényeket, vagy az adott képregények általános népszerűségét, esetleg a minőségét, de előre sosem lehet biztosan tudni. Annyi biztos, hogy egy teljesen ismeretlen képregényt nemigen lehet bevezetni itthon.

Kingpin Kiadó
Kingpin Kiadó

Jelenleg kötetben fixen a Bendis-féle New Avengers/Új Bosszú Angyalai sorozatot, illetve az azt érintő eventeket adjátok ki és ezek mellé jelennek meg néha meglepetések (mint a már említett Fenegyerek, vagy a Vasember kötetek). Nem gondolkoztatok azon, hogy több sorozattal is próbálkozzatok vagy gyakoribb megjelenésre váltsatok? Működhetne ez a magyar piacon?

Nem igazán. Amikor az elődünk, a Semic megszűnt, egy Pókembert és egy Star Wars-t hagyott maga után, amelyek mellett évekig semmi sem volt. Ehhez képest mi úgyszólván megdupláztuk a képregények mennyiségét, de per pillanat úgy állunk, hogy még egy kis feszítés, és elszakad minden, amit eddig felépítettünk. Húztuk, amíg bírta, de itt a vége, egyértelműen.

Ha már szóba került a határok feszegetése, korábban több helyen is említetted, hogy a kötetes megjelenések körül gondok voltak mintha egy időben az is felmerült volna, hogy az Új Bosszú Angyalai a Fenegyerekhez hasonlóan füzetes formátumban fog folytatódni. Erről tudsz mesélni?

Egy szó: Alexandra. Tisztességtelen terjesztő, és mivel a legnagyobb hazánkban, úgyszólván kikerülhetetlen. Nélküle a kiadók legtöbbje azonnal megszűnne létezni - a nagyobb baj, hogy velük együtt is, mert senkinek nem fizetnek. A könyves piac miattuk eléggé omladozóvá vált.

Olvasóként úgy látom, hogy a magyar képregényes piac ugyan szépen elkezdett fejlődni, azonban vannak olyan jelek is, amik aggasztanak: például ma mintha kevesebb képregénykötet jelenne meg, mint néhány évvel ezelőtt (különösen a Carthaphilus Kiadó sorozatainak eltűnése szembeötlő), de említhetném akár a Marvel+ esetét is. Hogy látod, van esély a növekedésre, vagy jelenleg ennyit bír el a piac?

A Carthapilus is Alexandra alkiadó, ez talán mindent megmagyaráz. De a képregény sosem volt nagy üzlet, így azzal, hogy a legnagyobb terjesztő megbízhatatlanná vált, gyakorlatilag megölt minden képregénykiadót.

Kicsit más vizekre evezve, beszéljünk a kiadó jövőbeli terveiről, különösen, hogy most több általad kiadott sorozatban is nagy változásokra lehet számítani. Az első kérdés mindjárt adja magát a Pókember kapcsán: hogyan tervezed a sorozatot folytatni? Gondolom a sokak által utált Brand New Day összes története nem fog megjelenni. Tervezel-e nagyobb ugrást mondjuk a Slott-éra elejére?

Ahogy írod. Bár nem nagyobbat, inkább több kicsit.

És mi a helyzet a Bosszú Angyalaival? Már a Titkos Invázió előtt is két csapat használta ezt a nevet, de az Invázió után immár három különböző Bosszú Angyalai sorozat jelent meg. Melyiket tervezed folytatni és a kimaradókból esetleg akarsz-e részleteket közölni?

Maradunk a jelenlegi csapatnál, akármire is változik a nevük. Az olvasók inkább őket szerették meg, az ő további történetükre kíváncsiak, mint egy egészen más csoportra, ugyanezzel a névvel. Részletek bizonyára lesznek máshonnan is.

Mivel az interjú apropóját a börze adja, muszáj megkérdeznem, idén is számíthatunk valamilyen meglepetésre a kiadótól?

Nem igazán, mert nem lesz személyes előadásunk. De azért meglepetés lesz hamarosan, hiszen a jövő évi első Marvel kiadványaink mindegyike eléri a jubileumi 25. számot, amit valamilyen módon meg fogunk ünnepelni!

Végezetül: ha bármilyen képregényt lehetőséged lenne kiadni, mit választanál?

Fallen Angelt és X-Factort.

*

A 30. Képregénybörze most vasárnap kerül megrendezésre: a Kingpin Kiadó több kötete (így az újonnan megjelenő az Új Bosszú Angyalai: Az invázió vége is) kedvezménnyel lesz megvásárolható. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!