„A magyar útnak nem ennek kell lennie” – George F. Hemingway markáns kritikát fogalmazott meg a magyar labdarúgással szemben

2024. április 23. 10:37

A Budapest Honvéd korábbi tulajdonosa nyilatkozott akadémistákról, a légióskérdésről, az NB I létszámáról és Marco Rossiról is.

2024. április 23. 10:37
HEMINGWAY, George F.
Vámos Tamás

Nyitókép, fotó: MTI/Máthé Zoltán

***

Az üzletember az m4Sportnak adott terjedelmes interjújában többek között elmondta, bár már nincsen benne a magyar futball vérkeringésében, a Honvéd és a válogatott eredményeit természetesen nyomon követi.

Emlékezetes: a 2017-ben még NB I-es bajnoki címet szerző klub – a tulajdonosváltást követően – megindult a szakadék felé, jelenleg az NB II-ben vegetál, esélye sincs a visszajutásra. Ezzel kapcsolatban Hemingway elmondta:

„Ha az ember egy klubot akar vezetni, kétféle módon menedzselheti: egyik, hogy az ember megtanulja a szakmát és megfelelő személyekkel veszi magát körbe. Én ezt az utat választottam, körülbelül három évig tartott is, míg megtanuljam. A másik út, hogy a tulajdonos csak ünnepelteti magát és hozzáértő embereket alkalmaz, akik hozni fogják a szakmát és így vezetik a klubot. Harmadik nincs. A tulajdonosok, akik megvették a Honvédot tőlem, komolyan szerették volna felfuttatni, ők a második utat választották. Nem akartak belefolyni a vezetésbe. 

Miután hozzá nem értő, rossz, haszontalan, inkompetens embereket vettek fel, mélyrepülés kezdődött, amit nem tudtak már megállítani.”

Az NB I-gyel kapcsolatban hosszú ideje téma, hogy megmaradjon-e a jelenlegi, 12 csapatos mezőny, esetleg bővüljön-e a létszám? Hemingwaynek ezzel kapcsolatban is határozott elképzelése van:

„Most már van pénz, illetve ha a bejövő pénzek rendesen lennének elosztva az egyesületek között, senki sem lenne favorizálva, akkor lenne elég pénz, hogy egy 18 csapatos NB I-et fenntartsanak. A magyar labdarúgásnak is az lenne az érdeke, ne csupán egy erős csapat legyen a bajnokságban. Az is fontos, hogy a Szeged, a Győr, a Nyíregyháza, a Pécs, a Honvéd, a Vasas – NB I-esek legyenek. Ez méginkább emelné a honi futball színvonalát.”

Rossi, Marco
Marco Rossi a Budapest Honvéd vezetőedzőjeként bajnoki címet ünnepel Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hemingway drasztikusan csökkentené a légiósok számát is. „Nincs ok arra, hogy egy magyar csapatban három légiósnál több legyen, mert jönnek ki az akadémiáról a gyerekek. A magyar útnak olyannak kell lenni, ami a hazai »termésre« számíthat. Magyarországon nem tudnak olyan légiósokat vásárolni, mint Angliában vagy Spanyolországban, ez nem lehetséges. Nézzék meg a régi Albert-féle Ferencvárost, és nézzék meg a mostanit – akkor látják majd, mi a különbség, mi a futball. A magyar útnak nem ennek kell lennie.”

Ismert: Marco Rossit George F. Hemingwaynek köszönheti a magyar futball, hiszen 2012-ben ő adta meg a bizalmat az akkor még teljesen ismeretlen olasz mesternek. Nem véletlen, hogy az üzletembernek a válogatottal kapcsolatban is markáns véleménye van.

„Rossi a kezdettől fogva jó szakember volt. Ami ennél fontosabb, hogy egy jó ember, és maga mellé tudja állítani a többi jó embert. Sok edző van, akik szakmailag jó, de vacak ember, jellem, karakter. Én együtt tudtam működni Rossival, és természetesen nagyon sok tapasztalatot szerzett a Honvédnál, sokat tanult, így lett eredményes.

 Úgy látom, a magyar válogatott most azon a csúcson van, amit ezzel a kerettel el lehet érni. Nem hiszem, hogy ezzel a stratégiával ennél feljebb jut. Rossi kiváló edző, az együttes rengeteg támogatást kap, ami helyes is. De azt gondolom, ahhoz, hogy a válogatott ennél magasabbra jusson, az kell, hogy azt a stratégiát kövessék, amit megjelöltem”.  

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. április 23. 14:17
Csak az akadémiákról kijövö fiatalokkal pont az a probléma,mint az élet más területein! Eddig mindent megkaptak s nem kellett megküzdeniük érte, kényelmesek, nem hajlandóak megharcolni a tehetségük, kélpességük napfényre hozásáért mint ahogy azt az elődjeik tették! Hiányzik a grund is, mert nincs akkora tömegből való választékunk mint a népesebb országokban + a fejlődő világbeliek.
Búvár Kund
2024. április 23. 12:35
Meg kell mondjuk őszintén, hogy egyten piacképes magyar csapat van országos szinten. Ez pedig a Fradi. Már a kilencvenes évek óta ez van. Pedig én is utálom őket. De országszerte csak ez az egy csapat van, amelyik képes az ország bármelyik területén nézőket csalni a stadionokba, Zalaegerszegtől Szegedig. A többi csapat csak regionálisan ér vmit....
Búvár Kund
2024. április 23. 12:29
Mondott pár okosságot, de sok nagy baromságot is. A 12 csapatos nb1 uncsi. Már a csapatok és a szurkolók is unják egymást... De a 18 csapat meg sok. A 16 az ideális ebben az országban. Csak magyar játékossal a Paks évről évre mutatja mit lehet elérni a nrmzetközi porondon, ahogy a selejtes külföldiekkel is. Ezt meg a többi csapat mutatja...
Mich99
2024. április 23. 12:02
@szintetikus zokni "A magyar rasszista focidrukkerek... érdekes módon" jobban szeretik a futballt, a csapatukat és Magyarországot, mint amennyire "rasszisták"...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!