Kínai sci-fi nyerte a Hugo-díjat

2015. augusztus 24. 11:56

A kínai Liu Cehszin The Three-Body Problem című science-fiction regénye nyerte a legjobb regénynek járó Hugo-díjat 2015-ben. Kisregény és novella kategóriában nem osztottak díjat, a rövid kisregény díját pedig Thomas Olde Heuvelt nyerte.

2015. augusztus 24. 11:56

A kínai Liu Cehszin (Liu Cixin, 刘慈欣) The Three-Body Problem című science fiction regénye nyerte a legjobb regényért járó Hugo-díjat. A könyv Kínában 2008-ban jelent meg, első folytatása még abban az évben, a trilógia harmadik része pedig 2010-ben került a polcokra. Angolul 2014 novemberében jelent meg Ken Liu fordításában és a Tor Books gondozásában.

A történet szerint a kínai kulturális forradalom idején egy titkos katonai projekt keretében jelet küldenek az űrbe, amelyet felfedez egy pusztulásra ítélt idegen civilizáció, akik úgy döntenek: instabil naprendszerük helyett elfoglalják a miénket. A Földön eközben több csoport formálódik: vannak, akik várják az inváziót, de vannak olyanok is, akik bármit megtennének, hogy megakadályozzák.

A Hugo-díjat a Worldcon résztvevőinek szavazatai alapján ítélik meg. Idén a szervezett kampányok miatt (bővebben lejjebb) több kategóriában is sokan döntöttek úgy, hogy nem szavaznak senkire: ilyen volt a kisregény (novella) és a novella (short story) kategória, ahol nem osztottak díjakat. A rövid kisregényért (novellette) járó díjat idén Thomas Olde Heuvelt „The Day The World Turned Upside Down” című művéért.

A jelölési szakaszt idén is a konzervatív csoportok szervezett kampánya kísérte: a „Sad Puppies” és a „Rabid Puppies” csoportok kampányainak szervezői úgy gondolják, hogy a „progresszívek” szervezetten szavazva igyekeztek az elmúlt években rasszizmussal, gender-kérdésekkel kapcsolatos műveket, illetve különböző kisebbségekhez tartozó szerzőket a díj várományosai közé juttatni. Ezzel szemben ők „régivágású” űrkalandokat részesítenék előnyben. A szervezett jelölés során a két csoportnak sikerült sok jelöltet bejuttatni a végső listákra, viszont egyik ilyen jelölt sem nyert végül a szavazáson – sőt, azokban a kategóriákban nem osztottak díjat, ahol csak az ő jelöltjeik voltak a listán.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!