Hiller: Ferenc József óta nem történt ilyen

2013. október 07. 14:30

Az MSZP-s Hiller István és a PM-es Karácsony Gergely közösen tartott sajtótájékoztatón bírálta a hétfőn szavazásra kerülő kulturális témájú javaslatokat. Hiller István szerint például bár Ferenc József óta öt rendszerváltás volt, mégse jutott senkinek eszébe, hogy a Műcsarnokot átadják egy társaságnak.

2013. október 07. 14:30

A magyar kulturális életet érintő einstandok” fognak megvalósulni, ha a parlament igennel szavaz hétfőn az előtte fekvő három, kulturális témájú javaslatra – ismertette az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért véleményét Karácsony Gergely. A tervezett változtatásokról elmondta: a szerzői jogi szabályozáshoz „durván” akarnak hozzányúlni, a múzeumi törvényt úgy változtatnák meg, hogy a teljes műkincsvagyon felett a miniszter rendelkezhet, miközben a Magyar Művészeti Akadémia megkapja a Műcsarnokot, a Vigadót és „bónuszként egy villát”.

A független képviselő szerint a szerzői jogi törvény tervezett módosítása a teljes magyar kulturális életben „kiverte a biztosítékot”. Szerinte alkotmányossági problémákat vet fel, hogy az idei szerzői jogi díjakat már korábban megállapították, de a Fidesz most mégis máshogy osztaná el a bevételt. A múzeumi törvény tervezett módosítása is súlyos alkotmányos és szakmai problémákat vet fel – folytatta. Éppen ezért Hiller Istvánnal közösen zárószavazás előtti módosító indítvány formájában újra benyújtották egy korábbi javaslatukat – közölte. Ennek alapján a köz- vagy magánszereplőhöz miniszteri döntés nyomán átkerülő műnkincsek nem sérülhetnek, nem kerülhetnek a korábbinál rosszabb körülmények közé, miközben biztosítani kell azok tudományos kutathatóságát is.

A szocialista Hiller István a sajtótájékoztatón azt mondta, a magyar művészet és a magyar kultúra elleni merényletnek tartják, hogy a kormánytöbbség a Magyar Művészeti Akadémiának akarja átadni a Műcsarnok tulajdonjogát. Hangsúlyozta, hogy a Műcsarnokot Ferenc József adta át, azóta öt rendszerváltás történt és több mint ötven kormánya volt az országnak, de egyetlen rendszernek sem jutott eszébe, hogy egy társaságnak átadja az intézményt. A művészet nem jobb- vagy baloldali, ezért a lépés meggondolatlan és következményeivel rossz precedenst teremt – jelentette ki. Az MSZP és a PM egyeztetett döntését vázolva azt mondta, kormányra kerülésük után az egyik első kultúrpolitikai döntésük az lesz, hogy a Műcsarnokot visszaadják a kortárs magyar művészeteknek.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2013. december 31. 19:15
"„A magyar kulturális életet érintő einstandok” fognak megvalósulni, ha a parlament igennel szavaz hétfőn az előtte fekvő három, kulturális témájú javaslatra – ismertette az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért véleményét Karácsony Gergely. A tervezett változtatásokról elmondta: a szerzői jogi szabályozáshoz „durván” akarnak hozzányúlni, a múzeumi törvényt úgy változtatnák meg, hogy a teljes műkincsvagyon felett a miniszter rendelkezhet, miközben a Magyar Művészeti Akadémia megkapja a Műcsarnokot, a Vigadót és „bónuszként egy villát”."
várúr
2013. október 08. 20:30
A Műcsárda "visszaadása a kortárs magyar művészetnek" demagóg duma. A Műcsárdát az állam tartja fenn, ám a kiállításokról egy belterjes banda dönt. A Magyar Művészeti Akadémia nem egy "társaság" hanem egy állami intézmény. Ballibek rühellik, mert szinte az egyetlen kulturális szervezet, ahol nincs döntő befolyásuk. Az MMA az egyetlen, ahol a művészetnek hazudott politikai provokáció, a divatos semmi, a műszar a tányéron és egyebek nem nyerők. Az MMA szinte összes tagja Kossuth és Széchenyi díjas alkotó, vagy kiváló művész, stb. Hiller Pifti és főleg Karácsony Gergő bukott politikai senkik. Nullák ahhoz, hogy bárkinek bármit "visszaadjanak".
nyugalmazott tanár
2013. október 08. 20:30
Ha ezek a csávók visszaadni szeretnének, akkor először a saját elvtársaikat és klientúrájukat szólítsák fel arra, hogy "adják vissza" az "elprivatizált" nemzeti vagyont. Gyárakat, üzemeket, földeket, üdülőket, villákat, stb. stb. nem utolsó sorban a milliárdokat.
Vén Csataló
2013. október 08. 01:09
Sőt! Ferenc József óta Magyar Művészeti Akadémia sem volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!