Ismét összecsapnak Tuskék és Kaczynskiék

2024. április 05. 14:31

Jön az önkormányzati választás Lengyelországban.

2024. április 05. 14:31

Nyitóképen: Andrzej Duda köztársasági elnök és Donald Tusk kormányfő találkozása január 15-én. Fotó: AFP / Wojtek Radwanski

 

A tavalyi parlamenti választás és kormányváltás után ismét választhatnak a lengyel polgárok: vasárnap tartják az önkormányzati választást, ahol újra összecsaphatnak Kaczynskiék és Tuskék erői.

Az őszi parlamenti választáson a konzervatív Jog és Igazságosság ugyan első helyen futott be, de nem tudott parlamenti többséget szerezni, koalíciós társakkal sem. Így került hatalomra Donald Tusk.

Az önkormányzati választás egy újabb megmérettetés lesz.

A Jog és Igazságosság számos településen hatalmon van Lengyelországban, különösen a kisebb, vidékiesebb településeken. Ezzel szemben a Tusk-féle koalíció erői irányítják a nagyvárosokat, például Varsót vagy Gdanskot – írja az Euractiv.

Varsóban valószínűleg ismét nyer Rafal Trzaskowski liberális polgármester, aki a felmérések szerint a szavazatok 50 százalékára számíthat. Második helyen a baloldal jelöltje áll 16 százalékkal, míg a Jog és Igazságosság jelöltje mindössze 11 százalékot érhet majd el a lengyel fővárosban.

Az országos felmérések szerint ugyanakkor a két legnagyobb párt támogatottsága kiegyenlített: a Tusk-féle Polgári Platform 29, a Jog és Igazságosság 28 százalékon áll. 

Tuskéknak viszont több koalíciós partnerük van egy Kaczynskiékkal szembeni többség összeállításához.

A Jog és Igazságosság ugyanakkor mindent megtesz, hogy az önkormányzati választás a további gyengülésüket mutassa – már csak az ezt követő, kora nyári európai parlamenti választás miatt is, amelyik ismét erős mércéje lesz a két nagy szemben álló politikai tábor népszerűsűgének és teljesítményének.

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:49
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­­s­­ ­­­l­­á­­­n­­y­­­o­k­ ­­­v­­á­­­r­­­n­­­a­k­­­ ­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Mindenhova
2024. április 05. 16:12
Ügyesen beoltották őket ruszofóbiával. Ezért vannak fenntartásaim.
fatman
2024. április 05. 15:12
Hajrá Jog és Igazságosság !!!
fideath-7
2024. április 05. 15:02
"Az országos felmérések szerint ugyanakkor a két legnagyobb párt támogatottsága kiegyenlített: a Tusk-féle Polgári Platform 29, a Jog és Igazságosság 28 százalékon áll. " ---------------------- Azt azért fűzzük hozzá hogy a PiS 35%-ot kapott a választásokon, szóval ez egy kellemes mélyrepülés nekik. Mostmár Tusk egyedül is le tudná gyűzni, a másik két koalíciós társa nélkül. Ennyit arról hogy "pár hónap múlva úgyis összeomlik a baloldali koalíció", hát nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!