Egy felmérés szerint Zelenszkij Európa legnépszerűbb politikusa

2024. április 05. 16:57

Tagállamonként azonban jelentősek az eltérések: a skandináv országok lakói kedvelik legjobban az ukrán elnököt, viszont a kontinens középső részein már nem ilyen pozitív a politikus megítélése.

2024. április 05. 16:57
null

Nyitókép: Adnan Beci / AFP

 

Tizennyolc tagállamban készített felmérést az Ipsos az Euronews megbízásából, amelyben a különböző európai politikusok megítélését vizsgálták. A közvéleménykutatás szerint az európaiak 47 százaléka pozitívan vélekedik Volodimir Zelenszkijről, míg 32 százalékuk negatívan, és 21 százalék azt nyilatkozta, hogy „nem tud eleget” az elnökről. Az Ipsos nyolc politikus megítélését mérte, akik közül 

az ukrán elnök lett a legnépszerűbb az európaiak körében, de egyben a legmegosztóbb is, mivel az ő eredményei ingadoztak leginkább.

Észak-Európa lakói nyilatkoztak a legpozitívabban Zelenszkijről: Finnországban 81 százalék tekint rá pozitívan, Svédországban 72 százalék. Az Ibériai-félszigeten is kedvelik az ukrán politikust: a spanyolok és a portugálok is 60 százalék felett pozitívan látják. 

Három ország volt, ahol a negatív vélemények voltak többségben, legkevésbé a magyar lakosokat nyerte meg az elnök: Magyarországon a megkérdezettek 60 százaléka negatívan látja Zelenszkijt.

De nem kedvelik sem a görögök, (57%), sem a bolgárok (56%) az ukrán elnököt.

Többségben vannak a negatív vélemények Szlovákiában, Ausztriában, Olaszországban és Csehországban is. Az Euronews cikke rámutat arra, hogy az olasz és a cseh kormány nagy támogatója Ukrajnának, annak ellenére, hogy ez, úgy tűnik, nincs összhangban a lakosság véleményével. 

Érdekesség, hogy Németországban sem olyan pozitív az ukrán elnök megítélése, mint az sokan várnák: mindössze a megkérdezettek 41 százaléka ítéli meg pozitívan, míg 36 százalék negatívan látja őt. 

A közöny dominál

Az Euronews/Ipsos felmérés betekintést nyújt abba is, hogyan vélekednek az európaiak a kontinens más prominens vezetőiről. Emmanuel Macron francia elnök a második helyen áll a legkedveltebbek rangsorában, a válaszadók 41 százaléka mondta, hogy pozitív véleménye van róla, szemben a 34 százalékos negatív véleménnyel. Nem meglepő módon a franciák a legkeményebb kritikusok, 62 százalékuk döntött a negatív válasz mellett.

Olaf Scholz német kancellár leginkább közönyt vált ki az emberekből, a megkérdezettek 38 százaléka azt mondta, hogy „nem tud eleget” a blokk legnagyobb gazdaságát vezető politikusról. 

Az olasz Giorgia Melonival, a spanyol Pedro Sánchezzel és a lengyel Donald Tuskkal  kapcsolatban is a legtöbben a „nem ismerem eléggé” opciót választották (43%, 58% és 50%). 

A felmérésben megkérdezték az embereket Orbán Viktor magyar miniszterelnökről is. A válaszadók 41 százaléka nyilatkozott negatívan róla. 

A magyar politikust a skandináv országokban, valamint Romániában kedvelik legkevésbé. 

A legpozitívabban a bolgárok nyilatkoztak Orbánról: 41 százalék kedvező véleményt nyilvánított a magyar miniszterelnökről. 

Vlagymir Putyin nyerte meg „Európa legnépszerűtlenebb politikusa” címet: mindössze a megkérdezettek 10 százaléka szerint pozitív az orosz elnök tevékenysége. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:54
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­­ö­­g­ö­­s­ ­­l­á­­­n­­y­­o­­­k­ ­­­v­­­á­­­r­­­n­a­k­ ­­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
verkez
2024. április 29. 12:30
Húzzatok már a picsába!
izoli62
2024. április 15. 09:51
Akinek szimpatikus az beteg.
Teréz Pitykéz
2024. április 07. 06:53 Szerkesztve
Mármint ez pozitív vagy negatív… nem mindegy, hogy híres vagy hírhedt … Megkérdeztek 1000 embert a ballib kommunista büszkeség találkozón és egyből ez lett a legnépszerűbb … akkor valószínűleg így van … Akkor otthon miért nem engedni szavazni a népet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!