Rejtélyes magyar felségjelű repülő érkezett Nigerbe − most kiderült, miért

2024. január 11. 22:05

A titokzatos repülő Niamey repülőterén landolt.

2024. január 11. 22:05

Csütörtök reggel 6 óra körül egy magyar felségjelű repülőgép repült be a nigeri légtérbe, és nem sokkal később landolt az ország fővárosa, Niamey repülőterén − írja a Metropol információi alapján a Magyar Nemzet. A lap munkatársai a Flightradar24, a nemzetközi repülőjáratokat nyomon követő alkalmazásban lettek figyelmesek erre. 

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar felségjelű gép Nigerbe érkezése azért is érdekes, mert a nigeri belpolitikai helyzet meglehetősen nehéz jelenleg. Ahogy korábban a Mandiner is megírta, Niger instabilitása migránsáradatot indíthat el Európa felé, amely még a 2015-ös eseményeknél is durvább lehet. Mindeközben Niger felrúgta az Európai Unióval kötött biztonsági együttműködést, amelyet a migráció elleni küzdelemre szántak.

Később maguk a gép utasai szolgáltak magyarázattal a rejtélyre. Máthé László Eduárd, a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos azt írta közösségi oldalán: „Magyarország a saját és Európa külső biztonságáért vállalt felelőssége jegyében, az EU államai közül elsőként kezdett tárgyalásokat Nigerrel a Száhel-övezetet és hazánkat terhelő legsúlyosabb kihívásokról: az illegális migrációról és a terrorizmusról. A stabilitáshoz és biztonsághoz vezető egyetlen út tárgyalással kezdődik. Villámlátogatás Nigerben Azbej Tristan államtitkár úrral”.

A miniszteri biztos bejegyzésén túl további magyarázatot adhat a rejtélyre a magyar kormány angol nyelvű híroldalán közzétett írás: 

„A Száhel-övezetben a migrációs kockázat, az Európa irányába irányuló illegális migrációs nyomás az elmúlt időszakban tovább növekedett. Ez súlyos kockázatot jelent az Európai Unió, illetve ezáltal Magyarország biztonságára is. Mivel Nigernek központi szerepe van a migrációs útvonalak ellenőrzésében, ezért Magyarország párbeszédet kezdeményezett az illetékes nigeri hatóságokkal annak érdekében, hogy megértsük a jelenlegi nigeri kormányzat álláspontját és gondolkodását. Erre azért van szükség, mert Magyarország célja, hogy csökkentse az Európára nehezedő migrációs nyomást. Magyarország a nyugati szövetségesi rendszerben napjainkra kialakult gyakorlat alapján jár el a nigeri vezetéssel kialakítandó kapcsolatok gyakorlatában. A térségben növekvő kockázatként jelent meg az utóbbi időben a terrorizmus veszélye, ami a helyi lakosság életkörülményeinek romlását okozza. Magyarország célja, hogy megértse, miként tud a helyben segítés elve alapján ebben a kérdésben együttműködni az érintett partnerekkel.

Magyarország mindezek fényében kész diplomáciai konzultációkat folytatni Niger politikai vezetőivel a fent említett kérdésekben. A tárgyalásokra a nigeri Külügyminisztériumban kerül sor, alapvetően a migráció, valamint a terrorizmus által okozott veszélyek témakörében. A jelenlegi látogatás nem változtatja meg a magyar kormány korábban képviselt álláspontját.”

Nyitókép: Illusztráció (Fotó: Flightradar24 képernyő print screen)

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sozlib_abschaum
2024. január 12. 08:50
Készítik elő a trágyadomb (rtl) kitoloncolását Magyarországról. A nigeriek is örülnek, mert tanulmányok sokasága bizonyítja, ahol a trágyadomb megjelenik ott hatványosan szaporodnak a buzik.
véna
2024. január 12. 06:43
Lehet, hogy végrehajtottuk az első térugrást?
bagira002
2024. január 12. 05:37
Nyugatnak kell az egy tál ételért munkaerő , hogy a keleti blokkot gyűlölő gazdag nyugati kábítószeren élő alól kitrágyázzon . Egyik példa a németek . Németek mindenkit kihasználnak , közben a jogállamiságról papolnak . Nyugat tőkés világ Amerika helytartója csecsén Zelenszkij tovább akar élősködni , Félukrajnát leromboltatta gondolja majd a nyugattal felépítteti , ennek fejében Brüsszelnek besegít az európai egyesült államok megalakításban , kéz kezet mos alapon. Közben félvilágot körbe lopja a küldeményekből.
bagira002
2024. január 12. 05:24
NeMáBurg_kastL71-C 2024. január 12. 02:39 • Szerkesztve Túlszaporodást segítsük , inkább antibébi tablettát , kotont egy vagonnal vigyenek . Mint a fűszál úgy szaporodnak .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!