Josep Borrell elárulta, mennyi pénzt költene az EU Ukrajna védelmi szükségleteinek kielégítésére

2023. július 20. 22:59

A főképviselő szerint „Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyverként használja az éhezést”.

2023. július 20. 22:59
BORRELL FONTELLES, Josep

Az EU egy külön szekció létrehozását javasolja az Európai Békefenntartási eszköz keretében, amely évente akár 5 milliárd eurót biztosítana a következő négy évben Ukrajna védelmi szükségleteinek kielégítésére – jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az EU-tagállamok külügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.

„Ugyanarról az európai békeeszközről van szó, amely nagyon jól működött, és továbbra is használni fogjuk, de egy külön szekció jön létre konkrét finanszírozással,

amelyet számításaim alapján 5 milliárd euró lenne évente a következő 4 évre”

– magyarázta a főképviselő.

Hozzátette, hogy a külügyminiszterek erről a tanácskozás folyamán véleményt cseréltek, és a kérdést augusztus végén a spanyolországi Toledóban megrendezendő informális miniszteri találkozón vitatják meg részletesen.

Borrell sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet: „Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonakereskedelmi egyezményből, ami ahhoz vezet, hogy a világ ismét az élelmezésbizonytalanság ember okozta problémájával néz szembe.

Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyverként használja az éhezést,

még olyan országok ellen is, amelyek haboznak elítélni az illegális vérontását Ukrajnában”– hangsúlyozta.

Véleménye szerint Moszkva minden indoklás nélkül bombázza az ukrajnai tengeri kikötőket, megakadályozva a hajózás szabadságát, blokkolva az ukrán gabonaexportot. Cáfolva az orosz érvelést, mely szerint akadályokba ütközik a saját élelmiszer- és műtrágyaszállítás, Borrel azt mondta, hogy Moszkva jó hasznot húz a gabona és a műtrágya exportjából. Mint mondta, „Oroszország most még jobban fog profitálni a helyzetből, mert a gabonaárak emelkedni fognak, miután az orosz erők megsemmisítik az ukrán terméskészleteket”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lombi
2023. július 21. 07:37
A lényeg, hogy működnek a szankciók, az oroszoknak elfogyott a fegyverük és putyin haldoklik. Minden a nyugati trervek szerint alakul. Vagy nem?
Uztu
2023. július 21. 07:19
Itt nem elég már "békepártinak" lenni. Mert van az egyik oldal objektíven az ellebségünk
altercat1
2023. július 21. 04:48
Mennyit is kaptak az éhezők? Ja! Pár százalékot. Elmécc te borell a pichába... (Ezek mind hazudnak.)
Kybon
2023. július 21. 04:44
"Minden indoklás nélkül" leírom, hogy Borrell egy barromm...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!