Magyarnak lenni Amerikában

2024. május 09. 11:21

2024. május 09. 11:21
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Az amerikai diaszpóra az egyik legjelentősebb magyar közösség a Kárpát-medencén kívül. Az Egyesült Államokban körülbelül másfél millió magyar él. Az első kivándorlási hullám az 1848–49-es szabadságharc leverése után volt, aztán a Monarchia idején olyan ipari központok vonzották az embereket, mint Cleveland, ahol a mai napig működik a Szent Imre- és a Szent Erzsébet-templom. Ezután jött a negyvenes évek kivándorlási hulláma, majd mentek az ötvenhatosok, s a kommunizmus idején folyamatosan érkeztek magyarok a tengerentúlra. E sorok szerzője kilenc hónapot töltött a New York-i magyar közösség szolgálatában a Kőrösi Csoma Sándor-programnak köszönhetően 2016–2017-ben. Kide­rült, hogy nagyjából a hatvanas évektől kezdve a zenehallgatási szokásai alapján lehet tudni egy illetőről, hogy mikor ment ki, ugyanis odakint senki nem követte tovább a hazai zenei kínálatot. Ez még a rendszerváltozás után kivándorlókra is igaz. Nem mondhatnánk, hogy a kinti közösségek között teljesen harmonikus a viszony, például már a negyvenes években kivándorlók és az ötvenhatosok is cukkolták egymást.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­­­g­a­­z­i n­­i­m­­f­­­o­m­­á­­­n­­i­á­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!