Biden szerint, ha nem kapnak még több pénzt az ukránok, az „Putyin legnagyobb karácsonyi ajándéka lenne” (VIDEÓ)

2023. december 13. 06:23

Így hát gyorsan be is jelentette, az Egyesült Államok újabb 200 millió dollár katonai támogatást juttat el Ukrajnába.

2023. december 13. 06:23
null

Az Egyesült Államok újabb 200 millió dollár katonai támogatást juttat el Ukrajnába – jelentette be Joe Biden elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

A kétoldalú megbeszélést megelőzően újságírók előtt az Ukrajna további támogatását tartalmazó javaslatának elfogadását sürgette Joe Biden, és Volodimir Zelenszkij is annak gyors megszavazását kérte.  Joe Biden úgy fogalmazott, hogy a most hozott döntések a következő évtizedeket fogják meghatározni, különösen Európát illetően. 

A Kongresszusnak meg kell szavaznia a javaslatot, hogy ne nyújtson át Vlagyimir Putyinnak »karácsonyi ajándékot« 

– tette hozzá. 

Volodimir Zelenszkij azzal érvelt a folytatódó támogatás mellett, hogy az eddig megkapott segítségek révén országa képes volt katonai sikerekre, és azt állította, hogy a Fekete-tengeren győzelmet aratott Oroszország felett. Arról is beszámolt, hogy washingtoni látogatása alatt, hétfőn találkozott a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank vezetőivel. 

Elmondta, hogy az ukrán gazdaság képes volt 5 százalékos növekedést felmutatni, és azt mondta, hogy az ukrán gazdaság most már kevésbé függ a külföldi segélyektől. Az ukrán elnök hozzátette, hogy programjában szerepelt a találkozó a legnagyobb amerikai hadiipari cégek vezetőivel, valamint ígéretet tett arra, hogy folytatják az ukrajnai intézményi reformokat. Volodimir Zelenszkij a fehér házi találkozót megelőzően a Kongresszus tagjaival tárgyalt a washingtoni törvényhozás épületében. 

A kongresszusi találkozókról beszámoló republikánus szenátorok szerint az ukrán elnök szavait meghallgatva sem változott véleményük, és továbbra is azt várják a Fehér Háztól, hogy mielőtt az ukrajnai támogatási csomagról döntenének, hozzon határozott lépéseket az Egyesült Államok határainak védelmében és a bevándorláspolitikában. 

Mike Johnson, a Képviselőház republikánus elnöke úgy fogalmazott, hogy „jó” megbeszélést folytatott az ukrán elnökkel, amely mintegy fél óráig tartott, de véleménye nem módosult, vagyis az Egyesült Államok számára nemzetbiztonsági kérdésként jelentkező bevándorlási kérdéseket tekinti prioritásnak. Hozzátette azt is, hogy világos elképzelést vár a Fehér Háztól arra, hogy mi az út, amely elvezet Ukrajna győzelméhez, és szükségesnek mondta az átláthatóságot azzal kapcsolatban, hogy az amerikai adófizetők pénzét miként használják fel Ukrajnában. 

Chuck Schumer, a Szenátus demokrata többségének vezetője „nagyon erőteljesnek” nevezte az ukrán elnökkel tartott másfél órás megbeszélést, amelyen szenátorok vettek részt. A demokrata párti politikus szerint Volodimir Zelenszkij részletesen felvázolta számukra, hogy Ukrajnának milyen jellegű támogatásokra van szüksége az Oroszország elleni további önvédelemhez, és azt mondta, hogy a segítségre gyorsan szükség van. 

Chuck Schumer úgy vélekedett, hogy ha Ukrajna megkapja, amire szüksége van, akkor képes győzni. Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezetője, a törvényhozás épületében újságírók elől arról beszélt, hogy most már gyakorlatilag lehetetlen karácsony előtt elfogadni az ukrajnai támogatási csomagot, még akkor is, ha erről kompromisszum születik a Fehér Ház és a képviselőházi republikánusok között. 

A republikánus politikus korábban arról beszélt, hogy ő elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, 

de a fehér házi indítvány nem fog átmenni a határőrizeti politika megváltoztatása nélkül.

 Joe Biden ősszel terjesztette 106 milliárd dolláros kiegészítő költségvetési támogatásról szóló, úgynevezett nemzetbiztonsági csomagját a Kongresszus elé jóváhagyásra, amelyben Ukrajna folytatódó támogatására 61 milliárd dollár szerepel, de vannak benne Izrael, a határőrizet és egyéb célok finanszírozására is összegek.

(MTI)

Az amerikai elnök kijelentéséről szóló videót itt tekintheti meg:

***

Nyitókép: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg via Getty Images

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2023. december 13. 10:03
Ruszki bloggerek azt írják, hogy demensbidé megváltoztatta a banderisztánnal kapcsolatban eddig minden esetben kötelezően beolvasott szóhasználatát “as long as NEEDED” helyett erre saying the United States will "continue to supply Ukraine with critical weapons and equipment as long as POSSIBLE." Talán nincs jelentősége, lévén bidé demens és lehet rosszul olvasta a cetlit amit elé szoktak rakni, de a kokainbohóc állítólag nagyon pánikol miatta.
Antifleto
2023. december 13. 08:52
És milyen karácsonya lesz annak a több ezer gyerekeknek akiknek az apja meghalt a fronton? Ezen gondolkoztál már vén fasz?
szintetikus
2023. december 13. 08:18
Olyan fegyvereket kell adni, amivel elérhetnék Moszkvát. Hagy eszkalálódjon a háború.
pipa89
2023. december 13. 08:09
Azt, hogy a háborúk és a az USA között mi a konkrét kapcsolat, azt a minap Anthony Blinken maga mondta ki. AZ UKRAJNÁNAK KÜLDÖTT BRÜSSZELI ÉS A WASHINGTONI TÁMOGATÁSI PÉNZEK VÉGÜL 90%-BAN AZ AMERIKAI VÁLLALATOKHOZ FOLYIK VISSZA! ÉRTVE VAGYON? A BRÜSSZELI IS! És akkor nézzük meg ezt egy kicsit közelebbről. Mammon közpénzekből csinál saját bevételt, nemcsak a jenki választópolgár adócentjeit szippantja el, hanem az európai polgárokét is! Így működik valójában az USA és most már EURÓPA FED_ES HADIIPARI KOMPLEXUMA, a világ PÉNZHATALMA. Ez a legnagyobb üzlet: a föderalizált nemzetállamokra parazitaként rátelepedni és a döntéshozókat saját pénzből indítva hozzájutni a közpénzek feletti döntéshez, azaz a közpénzek magánpénzzé konvertálásához. Jó lenne, ha végre ez a működés mindenki számára vegytisztává válna!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!