Amerikai hadihajó érkezett a kínai felségterületre – így reagált a hadsereg

2023. november 26. 10:20

Washington fenntartja magának a jogot, hogy „rutinműveleteket végezzen a térségben”.

2023. november 26. 10:20

Amerikai hadihajó érkezett a Dél-kínai-tenger Kína által sajátjának tartott részére szombaton – jelentette be az Egyesült Államok hetedik flottájának parancsnoksága, hozzátéve, hogy a műveletet a hajózási szabadság jegyében hajtották végre. A Hopper nevű romboló a Hszisa-(Paracel-)szigetek közelében járt. 

A területre Kína mellett Tajvan és Vietnam is igényt tart. 

A flotta közleménye szerint a művelettel fel akarták hívni a figyelmet a nemzetközi jog által a térségben engedélyezett szabad tengeri közlekedésre, melyet a parancsnokság szerint Kína korlátozni igyekszik.   

A kínai hadsereg szerint törtvénytelen volt a behatolás

Hangsúlyozták továbbá, hogy a térségen történő szabad áthaladáshoz bármely ország hajójának, köztük hadihajójának is joga van, hozzátéve, hogy az áthaladás engedélyhez kötése – melyhez a három állam hadihajók esetében ragaszkodik – ellenkezik a nemzetközi joggal.  A kínai hadsereg 

törvénytelennek nevezte a romboló „kínai vizekre történő behatolását”.  

A térségbe nem először érkezett amerikai hadihajó, a hetedik flotta pedig már korábban megerősítette, hogy végez „rutinműveletet a térségben”, kiemelve, hogy Washington „továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy minden légi és vízi úton jelen legyen, ahol a nemzetközi jog ezt megengedi”. 

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és több, hadi célokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció / OMAR-KAREEM POWELL / US NAVY / AFP

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2023. november 26. 13:19
:) Ez is olyan eset, mint amit Musk említett Iránnal kapcsolatban, hogy túl közel rakták az országukat az amerikai támaszpontokhoz. Itt meg a kínai felségvizek belelógnak az amerikai hadiflotta útvonalába. A nemzetközi jog érdekes nyugati passzusa, hogy "fenntartja magának a jogot", -tulajdonképpen bármilyen gazemberségre.
billysparks
2023. november 26. 12:20
A szokásos amerikai provokáció. Tesztelik, meddig feszíthetik a húrt. Ukrajnában elszámolták magukat. Vagy nagyon pontosan kiszámították, mikorra fogy el az európai hadseregek fegyverei.
sozlib_abschaum
2023. november 26. 12:02
Majd megnézzük, mit mondnak a paradicsom nevű élőlények, ha az oroszok vagy a kínaiak 12 mérföldre megközelítik a new yorki dísz-zsidókat.
Tommaso
2023. november 26. 11:55
Washington továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy éljen a nemzetközi jog által biztositiott lehetőségekkel, Ez csak a KOMCSIKAT, és RUSZKIKAT, tehát a véres diktatúrákat támagató sozlib_abschaum-jféléknek nem tetszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!