A cancel culture elérte a madárvilágot – a PC irányelveinek megfelelően több tucat madár kap majd új nevet

2023. november 03. 09:02

Jövőre akár 70-80 madárfaj átnevezésére is sor kerülhet.

2023. november 03. 09:02
null

Az Amerikai Ornitológiai Társaság (AOT) új szabálya váratóan komoly hullámokat kelt majd a madarászok között, mivel százával fog új neveket adni madárfajtáknak – írta meg a The Guardian

A társaság közleménye szerint, a névváltoztatás elsősorban azt a 70-80 fajt fogja érinteni az Egyesült Államokban és Kanadában, amelyek nevüket emberek után kapták, vagy bizonyos szempontból sértőnek találták azokat.

Ez azt jelenti, hogy például Anna-kolibri, akit egy olasz hercegnőről neveztek el, illetve a Lewis fakopáncs neve, akit az felfedező Meriwether Lewisről neveztek el, megváltozik. 

A társaság különös figyelmet szentel azoknak a madaraknak, amelyek neve történelmi igazságtalansághoz kötődik.

Ilyen például a Cédruslombjáró, amely a tudományos nevét John Kirk Townsendről kapta, aki az 1800-as években az őslakosok sírjait fosztotta ki. A lap szerint nem ez az első ilyen erőfeszítés: 2020-ban a társaság már megváltoztatta egy madár nevét, amely korábban egy konföderációs hadsereg tábornokára, John P. McCownra utalt.

A társaság szerint nemcsak azért fontos madarakat elválasztani rasszista vagy provokatív nevektől, hogy segítsenek az embereknek jobban megérteni a fajták eredetét és természetes jellemzőit.

Egy névben van hatalom, és néhány angol madár név kapcsolódik a múlthoz, ez pedig ma is kizáró és káros lehet. Szükségünk van egy sokkal befogadóbb és vonzóbb tudományos folyamatra, amely a madarak egyedi jellemzőire és szépségére összpontosítja a figyelmet.

– érvelt a madárneves cancel culture mellett az ornitológiai társaság elnöke, Colleen Handel. 

A társaság szerint a „kirekesztő nevek” helyett inkább olyan nevek kellenek a madaraknak, amelyek jobban leírják őket.

Nyitókép: Jose Carlos Fajardo/AP

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2023. november 24. 09:42
Kinek van joga elnevezni élőlényeket, szerves és szervetlen anyagokat, égitesteket? Bárkinek. Közösségek használják, ha akarják, népek, nemzetek. Én elnevezem a kedvenc csillagjaimat és azokat használom. Angolul, franciául, spanyolul stb. Elnevezem angolul a madarakat, bogarakat, hüllőket és az emlős állatokat. Magyarul pedig, továbbra is használom a magyar neveiket. Cinege (hajadzik a cigányra?), A kanadai buzibrigádok pedig, nevezzék csak el a Napot, Szivárványos-Tüzes Végbélnyilásnak.
Kybon
2023. november 03. 18:54
Közben a madárvilág az egészet lesz@rja! A madarak minden másodperce túlélés, vagy ölnek, vagy őket vadásszák le! Nincs PC a madarak közt!
grrrgo
2023. november 03. 16:21
Nem értem milyen kirekesztő nevekről hablatyolnak! Akkor megérteném ha lenne például olyan madárfaj, hogy nagyfaszú bíbic, zsidrák vöcsök és köcsög kócsag! (Tisztára mint a Linux-nál, lásd: Vivid Vervet alias színpompás vervet)
Csomorkany
2023. november 03. 15:38
Mondjuk ha neveztek el madarat Hitlerről vagy Sztálinról, akkor indokolt változtatni. Amúgy... Maaaaargiiiit! Nooooooooormális?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!