Kanadai szuperdisznók inváziójától tart Amerika

2023. november 24. 09:12

Az ijesztő ütemben szaporodó vadállatok fertőző betegségeket is terjeszthetnek.

2023. november 24. 09:12
null

Az Egyesült Államokban is felbukkanhatnak a veszélyes kanadai „szuperdisznók”, állítja a Business Insider. Ezek az állatok lényegében a vaddisznó túlélési képességeivel és házisertés méretével rendelkező hibridek, ebből adódóan rendkívül ellenállóak és gyorsan szaporodnak.

Szakértők szerint a szuperdisznók az egyik leggyorsabban terjedő inváziós fajnak számítanak jelenleg a világon, mivel szaporodásuk olyan ütemű, hogy például évente megölnék állományuk 65 százalékát, még akkor is növekedne a példányszámuk.

Jelenlétük komoly problémát jelenthet, mivel károkat okoznak a mezőgazdaságnak és az élővilágnak is, kiszorítva az őshonos állatfajokat. A vadon élő disznók gyakran rongálják meg a gazdák földjeit élelemszerzés céljából, ráadásul

olyan potenciálisan veszélyes fertőző betegségeket is terjeszthetnek, például az afrikai sertéspestis.

A vadászat sem jelent megnyugtató megoldást, mivel tapasztalatok szerint a vadászok nem tudják hatékonyan csökkenteni az állományt, sőt, jelenlétük csak még óvatosabbá teszi az állatokat, ezért több helyen már be is tiltották a kilövésüket.

Jelenleg a hibridek kizárólag Kanadában élnek, de egyre nő az esélye annak, hogy átterjedhetnek az Egyesült Államok területére is. Ezért az északi államok, mint Montana, Minnesota és Észak-Dakota, már lépéseket tervez az invázió megelőzése érdekében.

***

Nyitókép: SANTIAGO URQUIJO / GETTY IMAGES

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. december 10. 16:00
Így akarják elterelni a figyelmünket a délröl, nyugatról és keletröl jövö veszélyes invázíóról.
Ergit
2023. november 25. 08:24
Mert óvatosabbak lesznek a disznók, ezért betiltják a lelövésüket? Milyen hülye logika ez? Több magaslest kell építeni, ott kell aludni, több vadászt megfizetni, és akkor rögtön lenne eredmény! Valamint ha egészséges a disznő, akkor olcsón lehet adni a szegényebbeknek, vagy börtönviselteknek.
gacsat
2023. november 24. 20:30
Nemá, hogy farkasok nélkül nem boldogulunk!
pollip
2023. november 24. 15:51
Ausztráliában több, mint kétszer annyi birka él, mint az ország lakossága.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!