Az izraeli háború megmutatja Európa kétségbeejtő súlytalanságát

2023. október 16. 13:46

Amíg Európa többet költ egy köpcös zsarnokocska Moszkva-barát rendszerének finanszírozására, mint repülőgép-hordozóra, addig nem fog beleszólni a nagyok dolgába.

2023. október 16. 13:46
Ónody Gomperz Tamás
Ónody Gomperz Tamás
Jelen

„Elolvastam Mr. Biden (az Egyesült Államok elnöke) beszédét és Mr. Borrell (az Európai Unió külügyi főképviselője) nyilatkozatát az izraeli helyzettel kapcsolatban. Ennek alapján kifejezetten megnyugtatónak érzem, hogy a szabad világ vezetésének terhe nem az európai, hanem az amerikai döntéshozók vállát nyomja.

Nekem fogalmam sincs arról, hogy milyen válaszintézkedéseket helyes és célszerű meghoznia az izraeli kormánynak a polgári lakosság ellen elkövetett brutális bűncselekmények után a további merényletek megelőzése érdekében. Nem tudom, hogy be kell-e vonulnia a hadseregnek Gázába, és ha igen, akkor azt hogyan kell kivitelezni. Annyit sejtek csupán, hogy a két sokat emlegetett jog, Izrael önvédelmi joga, illetve a háborús cselekményekre vonatkozó nemzetközi jog a következő időszakban nem fog egyszerre érvényesülni, talán nem is lehet őket egyszerre érvényesíteni.

Izraeli nézőpontból az államalapítás óta fennálló fenyegetettség kezelését érintő összes stratégiai és morális dilemma tragikus nehézségét mindig is az adta, hogy az önvédelem joga és a nemzetközi jog azon a terepen, az adott földrajzi, demográfiai, geopolitikai körülmények között csak egymás kárára érvényesülhet a gyakorlatban. 

Ha az izraeli kormányok maradéktalanul betartanák a nemzetközi jogi előírásokat, akkor nem tudnának eredményesen küzdeni egy olyan ellenséggel szemben, amely óvodákba telepíti a rakétakilövő berendezéseit. 

Ha viszont az ellenség legyőzésének céljával bevetnének minden eszközt, ami katonai értelemben a rendelkezésükre áll, akkor ugyan 24 óra alatt véglegesen felszámolhatnák a Gáza felől rájuk leselkedő veszélyt, de csak a nemzetközi jog durva megsértése árán. Pont úgy, ahogy az azeriek tették pár hete az örményekkel mindazon szervezetek szenvtelen hallgatása mellett, amelyek most előre tiltakoznak az izraeli hadműveletek miatt a civil áldozatokra hivatkozva.

A jelenlegi bombázások, a megkezdett ostrom és az elkerülhetetlennek tűnő bevonulás esetében sem lesz másképp, mint ahogyan az elmúlt 75 évben történt. A kormány és a hadsereg egyensúlyozni fog a között, amit a túlélés parancsa diktál számukra és aközött, amit a nemzetközi jog enged nekik. Nagyon nehéz annál üresebb, tartalmatlanabb, naivabb, álszentebb, cinikusabb kijelentést megfogalmazni ebben a konkrét szituációban, az elmúlt háromnegyed évszázad próbálkozásainak és kudarcainak ismeretében, mint azt, hogy »Izraelnek joga van védekezni, de ezt a nemzetközi jognak, a humanitárius jognak megfelelően kell megtenni.«”

Nyitókép: MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2023. október 17. 15:04
Te is a buta, tehetségtelen zsidók sorát szaporítod......
Haramia
2023. október 17. 13:22
Hogy ki is ő? A Minden Szó oldaláról idemásolom: A HVG-től ment tovább (csúszott) a Jelenbe. Egy teljességgel tehetségtelen és gátlástalan fószer. És megrögzött Orbánozó és gyűlölködő. "Hogy kicsoda igazából ez a túlélésért küzdő Gomperz? Nagyjából egy évtizedig vezette a belvárosi SZDSZ-t (akkor még Ónody Tamás néven), Kóka János táskahordozója is volt, meg a kórházi széfes Horváth Ágnesé, a bukta után – Stumpf András közlése alapján – egy Health-Capital Zrt. nevű vállalkozást gründolt szintén az exminiszter Horváthtal, utána szegődött el „igazi újságírónak”. Nagy nevettető." A cikk szerint az asszonyka szép, de agyhalott. Szóval similis simile gaudet.
Aerion
2023. október 17. 08:57
Jól olvasom, a zsidó ónódi gomperc tomi vérre szomjazik? : )
auditorium
2023. október 17. 08:55
Álmatlan agyból beteg gondolatok. Melatonina, kamillatea és B 6 vitamin segithet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!